ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA, GİTMESEK DE GELMESEK DE O KÖY BİZİM OLABİLİR Mİ?

8 Aralık 2020

Hepimizin çocukluğunda söylediği bir şarkıdır dudaklarımızda. Peki bu sadece şarkılarda mı kalmalı? En kolayıdır şarkılarda söylenmesi ve kalması.

Ahmet Kutsi Tecer’in ünlü “Orda Bir Köy Var Uzakta” şiirinden bestelenen bu şarkıda büyük şehirlerde yaşayan ama doğup büyüdüğü köyü özleyenlerin duyguları dile getirilmektedir. Ordaki uzak köylere duyulan ÖZLEMLER neyi çözüyor?  Bu köylere sadece özlem mi duyulmalı?  Yapacağımız başka şeyler yok mu?

Gitmesek de kalmasak da o köy bizim köyümüz olabilir mi? Elbette olamaz. Gideceğiz, tanışacağız, dinleyeceğiz, karşılıklı öğreneceğiz ve öğreteceğiz. Birlikte birçok güzelliğe imza atacağız.

İsmail Hakkı Tonguç 1939 yılında yazmış olduğu Canlandırılacak Köy kitabında bu birlikteliğin ve eşit konumlanmanın olması gerektiğini şöyle dile getiriyor:

“Köye dayanmayan hiçbir teşkilatın verimli, faydalı olmasına imkan yoktur. Köyden kuvvet almayan hiçbir iş normal bir şekilde inkişaf ettirilemez. Köylünün

Yazının Devamı

İyilik inovasyonu ve sürdürülebilir tüketim

11 Eylül 2020

“Dünyanın daha yaşanabilir bir yer olabilmesi için iyi  insanların yönettiği adil bir dünya düzeni inşa etmek zorundayız” .

           Serhan Süzer

 

İnovasyon ve sürdürülebilirlik kavramları son yıllarda en fazla kullanılan kavramları oluşturturmaya başladı. Teknolojik gelişmelere paralel olarak ürünlerin eskime hızı artarken bir taraftan da özellikle doğal kaynakların tüketiminin artışı hepimizde bir kaygı yarattı ve sürdürülebilir üretim ve tüketimin önemi bir kez daha ortaya çıktı.  Bugünkü ihtiyaçlarımızı gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da düşünerek karşılayacağız.  Hepimiz bu duyarlılıkla hareket edersek  başaramayacağımız bir şey yoktur.  Bu yazımda hem inovasyon hem de sürdürülebilir tüketim konusunda oldukça duyarlı bir iş insanından yukarıda kendisinin bir  cümlesiyle başladığım Serhan Süzer’den bahsetmek istiyorum.

 Serhan Süzer, Türk İş Dünyası'nda mütevazi kimliğiyle beğeni

Yazının Devamı

ALTURİZM IN, MATERYALİZM OUT: YENİ DÜNYA DÜZENİNDE İNSANLIĞIN DEĞERLERLE İMTİHANI

10 Ağustos 2020

Yaşadığımız 4 aylık pandemi sürecinde belki de birçoğumuz ilk kez böylesine derin bir içsel yolculuk yaparak hayatta kimlerin ve nelerin bizim için önemli olduğunu sorgulama ihtiyacını duyduk. X ve Y kuşaklarını temsil eden liderlik pozisyonlarında bulunan çoğunluk için bu süreç kuşkusuz içsel muhasebeleri de beraberinde getirerek dünyevi ihtiyaçlar, arzular ve istekler kadar insani değerlerin de yeniden gözden geçirilmesine yol açtı.

Uzmanlık alanım gereği bu konuyu daha çok tüketiciye yönelik olarak “alturizm “yani “bencil olmama” açısından ele alacağım. Alturizm, birisine yarar sağlamak ya da onu zarardan ve kötülükten korumak dışında herhangi bir beklenti içinde bulunmadan yapılan yardım davranışıdır.

Bu sağlık krizini devletler ve tüketiciler açısından ele aldığımızda serbest ekonomiyi benimsemiş olan devletlerin bile sosyal politikaların önemini anlamak zorunda kaldıklarına şahit olduk. Kuşkusuz bunun bir numaralı nedeni ise insan hayatının  görünür bir şekilde

Yazının Devamı