2017 YGS ve LYS'de neler değişti?

7 Ocak 2017

2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvurular başladı. ÖSYM tarafından 2017-ÖSYS Kılavuzu'nun yayınlanması ile 2017 yılında üniversiteye geçiş sisteminde yapılan değişiklikler de netlik kazandı. İşte 2017 yılında uygulanacak bütün değişiklikler ve değişmeyen tek şey;

Değişikliklere Bakışımız Nasıl Olmalı?

Üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişiklikler üniversite adaylarımızda kaygı meydana getirebilir. Fakat unutulmamalıdır ki; bu değişiklikler bütün adaylar için geçerlidir. Bu yönüyle adaylarımızın değişiklikleri yalnızca kendisi için geçerliymiş gibi değerlendirmesi objektif ve makul bir yaklaşım olmayacaktır. Sistemde her ne değişiklik yapılırsa yapılsın, düzenli ve verimli bir şekilde çalışma kararlılığını sürdüren adayların mutlaka başarılı olacağı gerçeği değişmeyecektir. Bununla birlikte yapılan değişikliklerin farkına varmak ve değişikliklerin etkilerini değerlendirmek çalışma ve sınav stratejilerinizi daha sağlıklı belirlemenize yardımcı olacaktır. Şimdi de üniversiteye giriş sisteminde yapılan ve 2017 yılında uygulanacak değişiklikleri detaylı bir şekilde inceleyelim;

Sınavsız Geçiş Tamamen Kaldırıldı

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun

Yazının Devamı

Sınavsız üniversite kayıtları başladı!

4 Eylül 2016

Zorlu bir üniversiteye hazırlık sürecinin ardından tercih telaşı ve kayıt heyecanı derken üniversiteli oldunuz. Peki yerleştiğiniz üniversite programını okurken aynı anda başka bir yükseköğretim programı daha okuyarak ikinci bir diplomanın daha sahibi olabileceğinizi biliyor musunuz?

Herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı veya mezun olan her öğrencinin herhangi bir sınav şartı olmaksızın ikinci bir üniversite okuyarak ikinci diplomasını alması mümkün. İkinci üniversite açıköğretim sistemi ile okunduğu için işe başlamış ve çalışan mezun lar da bu fırsattan yararlanarak ikinci üniversiteyi okuyabiliyor.

Sınavsız üniversite fırsatından yararlanmak için başvuru süresini kaçırmamanız gerekiyor. Ve ikinci üniversite olarak okuyacağınız programın okuduğunuz alandan farklı olması gerekiyor.

Eğer dört ve daha fazla yıllık bir örgün öğretim programına (lisans programı) kayıtlı ya da mezunsanız, alanınız dışında olmak üzere herhangi bir sınava girmeksizin belirlediğiniz açıköğretim programına kayıt yaptırarak ikinci bir ünivversite okuyabilirsiniz. İkinci üniversite olarak okuyabileceğiniz açıköğretim programları tercihinize göre lisans ya da ön lisans programı olabilir.

Sadece dört

Yazının Devamı

Üniversite sınavlarına hazırlanmaya nasıl başlanmalı?

31 Ağustos 2016

Üniversite sınavları tercih heyecanı, kayıt telaşı derken kimileri üniversiteli oldu. Kimileri de ek yerleştirmede şansını deneyecek. Fakat büyük bir kitle içinse maç yeni başlıyor. Milyonlarca üniversite adayı, hayatının en zorlu yolculuğu için yeni bir adım atıyor. Kimileri YGS ve LYS hazırlıkları için çoktan düştü yollara... Kimileriyse "nasıl başlamalayım", "tamam başlayacağım da nereden başlamalıyım" gibi sorularla boğuşuyor.

Uzun ve zorlu yolun güçlüklerinden birisi de başlamaktır. Başlamanın zorluğu, çoğu zaman bizi ertelemeye yönlendirir. Oysa ki aslında hayallerimizi, dahası hayatımızı ertelediğimizi düşünmeyiz. Ertelemek sorunu çözmediği gibi biriktirir. Ertelediğimiz her gün biraz daha zorlaşır yapmak! Ertelem önümüzdeki duvara bir tuğla daha döşemektir. Gelin ördüğümüz tuğlalar atlanmayacak yüksekliğe ulaşmadan hayallerimizden değil, ertelemekten vazgeçelim...

Bazen de başlamak için her şeyin tas tamam olmasını bekleriz ve sürekli bahaneler üretiriz. Atalarımız "Göç yolda düzülür" diyerek yola çıkmanın önemine ne güzel de vurgu yapmış. Puşkin de "Atın dört ayağı vardır ama yine de tökezler" diyerek hiçbir şeyin dört dörtlük olamayacağına dikkat çekiyor. İnanın bahane

Yazının Devamı

200 bin üniversite adayına üniversiteli olmak için ek şans!

26 Ağustos 2016

Bugün itibari ile başlayan ek yerleştirmeler, yaklaşık 200 bin üniversite adayına yeni fırsatlar sunuyor. İlk yerleştirmede tercihte bulunmamış veya herhangi bir tercihine yerleşememiş üniversite adaylarının üniversiteli olma hayali henüz bitmedi.

İlk yerleştirme sonrasında 60 bin kontenjan tercih eden olmaması nedeni ile boş kalmıştı. 60 bin boş kontenjan sayısı yerleştiği halde kayıt yaptırmayan öğrencilerin de eklenmesi ile 200 bine yaklaştı. 126 bin aday, yerleştiği üniversite programına kayıt yaptırmadı. Bu ciddi rakam, üniversite adaylarının doğru tercih yapmadaki eksiklerini tekrar gözler önüne seriyor.

Ek yerleştirmede ilan edilen boş kontenjanların 59 bin 917'sini lisans programları oluşturuyor (Bu kontenjanların tamamına excel formatında ulaşmak için buraya tıklayınız). Boş kontenjanı bulunan programlar arasında, Tıp Fakültesinden Hukuğa, mühendisliklerden öğretmenliğe, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programından Psikolojiye, Siyasal bilimlerden İşletme ve ekonomiye hemen her program yer alıyor. Örneğin 73 tıp fakültesi, 524 hukuk, 15 bin 740 mühendislik, 1000 mimarlık grubu, 742 hemşirelik ve ebelik kontenjanı yeni üniversite adaylarını bekliyor (Bölüm bölüm lisans

Yazının Devamı

Ek yerleştirmede kimler başvuru yapabilir?

18 Ağustos 2016

Geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından yerleştirme sonuçları açıklandı. Kimi öğrenciler arzuladıkları programlara yerleşirken, kimileri de yerleştiği yerden çok da hoşnut görünmüyor. Kimileriyse hiçbir tercihine yerleşemedi. Sonuçların açıklanması ile birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite adaylarının gündemdeki konusu ek yerleştirme oldu.

Bu yıl 25 bin 539'u lisans (4 veya daha fazla yıllık üniversite programı), 34 bin 608'i önlisans olmak üzere toplam 60 bin 147 kontenjan boş kaldı (2016 ÖSYS verileri). Hiç kuşkusuz şu an devam eden üniversite kayıtları sonrasında yerleşen öğrencilerin kayıt yaptırmaması ile boş kontenjan sayısı daha da artacak. Peki 100 bine ulaşması beklenen bu kontenjanlardan kimler yararlanacak?

Öncelikle şunu belirtelim ki, ilk yerleştirmede yerleşen adaylar maalesef ek yerleştirmelere müracaat edemez. Ek yerleştirmelere başvurabilmek için sınavsız geçiş ve açıköğretim programları da dahil merkezi yerleştirmede (ilk yerleştirme) hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir. Yani yerleştiği programdan memnun olmayan üniversite adayları kayıt yaptırmasalar dahi ek yerleştirmeden yararlanamaz. Ancak özel yetenek sınavı ile bir

Yazının Devamı

Sınavsız geçiş tercihi nasıl yapılır?

31 Temmuz 2016

Üniversite tercihlerinin en kafa karıştırıcı hususlarından birisi de meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçiş tercihleridir. Bilindiği üzere meslek lisesi mezunları mezuniyet yılı, okul türü ve mesleki ve teknik eğitim bölgesi gibi yerleştirme önceliği kriterlerine göre ortaöğretim başarı puanı ile okudukları mesleki alan ve dalın devamı niteliğinde olan 2 yıllık önlisans programlarına sınavsız olarak yerleştiriliyor.

Yerleştirme öncelikleri ve ortaöğretim başarı puanı ilişkisini bir önceki yılın verileri ile yorumlamak kafa karıştırdığı için meslek lisesi mezunları sınavsız geçiş tercihlerinde zorlanabiliyor. Bununla birlikte tercih sürecinde destek veren kurumlar da daha çok lisans tercihlerine yardımcı olduğundan bu süreçte meslek lisesi mezunları sınavsız geçiş tercihlerinde yeterli desteği almakta zorlanıyor. Meslek lisesi mezunlarının bu önemli süreçte sınavsız geçiş tercihlerini daha sağlıklı yapmalarına yardımcı olmak için kolay bir yöntem önereceğim.

Öncelikle sınavsız geçiş yapacak olan meslek lisesi mezunu öğrencilerimiz alan ve dalına göre hangi önlisans programlarına sınavsız geçiş yapabildiklerini öğrenmelidir. Hali hazırdaki hemen her tercih robotu öğrenci

Yazının Devamı

Tercihlerinizi sakın puanınızla yapmayın!

30 Temmuz 2016

Tarihin ertelenmesi nedeniyle yeni başlayan üniversite tercih heyecanı yoğun bir şekilde devam ediyor. Ek puanların kaldırılması, tercih yapabilme barajının 140'tan 150'ye yükseltilmesi, tercih sayısının 30'dan 24' indirilmesi, 15 üniversitenin kapatılması ve bu yılki puanların önceki yıllara göre anlamlı farklılıklar göstermesi adayların kafasını iyice karıştırmışa benziyor.
(Yazarın YGS-LYS, üniversiteye giriş sistemi ve tercihlerle ilgili paylaşım ve açıklamalarını facebook sayfasından takip etmek için buraya tıklayarak sayfayı beğenebilirsiniz)

Öncelikle şunu vurgulamakta yarar var; tercih süreci o kadar da karmaşık ve zor bir süreç değil. Fakat kaygılı yaklaşım sizlere hatalar yaptırabilir. Bu nedenle sakin olalım ve elimizdeki verileri değerlendirelim. Elimizde sağlıklı tercih yapacak kadar veri var.

Üniversite adaylarının tercih sürecinde ana kriter olak başarı sıralarını dikkate almaları gerekiyor. Aslında tercih, kendi başarı sıranla tercih etmeyi düşündüğün üniversite programının başarı sırasını kıyaslama ve bu kıyası yaparken de programın başarı sırasını değiştirebilecek etkenleri yorumlama işidir.

Bu nedenle adaylarımızı her yıl tercihleri puanlarına göre

Yazının Devamı

Üniversiteye giriş sisteminde ''Ek Puan'' uygulamasının kaldırılması kimi nasıl etkiler?

8 Ocak 2016

Üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişiklikle bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumundan mezun olan öğrencilere verilen ''Ek Puan'' uygulamasına son verildi. Ek puan uygulamasında sadece son 4 yılın mezunları faydalanabilecek. Bir önceki yazımızda ek puan uygulamasının neden yapıldığı ve dayanağının ne olduğuna değinmiştik. Bu yazımızda ise "Bu yeni değişiklik ne anlam ifade ediyor? Ek puan uygulamasının kalkması hangi aday grubunu nasıl etkiler ve bu adaylar nasıl bir strateji izleyebilir?" sorularının cevaplarını arayacağız.

(Yazarın YGS-LYS, üniversiteye giriş sistemi ve tercihlerle ilgili paylaşım ve açıklamalarını facebook sayfasından takip etmek için buraya tıklayarak sayfayı beğenebilirsiniz)

ÖSYM'nin yayınladığı "2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu" diğer bir ifade ile 2016 YGS Başvuru Kılavuzu'nda ek puan uygulamasını kaldıran ifade "Ek puanlar, 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan

Yazının Devamı