Psikolojik Danışman, Pedagog Sinan Çağıran

Psikolojik Danışman, Pedagog Sinan Çağıran

.

Tüm Yazıları

Her geçen yıl yerleştirmeler sonrasında dolmayarak boş kalan kontenjan sayısı daha da artıyor. Son yıllarda devlet üniversitelerinde de oldukça fazla ve cazip boş kontenjanlar görmek mümkün. Bu da ilk yerleştirmede etkili tercih yapamayarak boşta kalan üniversite adaylarına önemli fırsatlar sunuyor.

2012 üniversite yerleştirmeleri sonrasında devlet üniversitelerindeki lisans programlarında 26 bin 485 kontenjan boş kalırken, önlisans programlarında ise 24 bin 836 kontenjan boş kaldı. Toplamda devlet üniversitelerinin 51 bin 321 üniversite kontenjanı doldurulamadı. Bu rakamlara vakıf, KKTC ve yurt dışı üniversitelerinin dolmayan kontenjanları da eklenince 48 bin 402 lisans programı, 31 bin 826 önlisans kontenjanı, toplamda ise 80 bin 228 üniversite kontenjanı doldurulamayarak boş kaldı. Boş kalan kontenjanların bölüm dağılımlarına ulaşmak için buraya tıklayınız.

Haberin Devamı

Bugülerde üniversite kayıları da bitmek üzere. Yani ilk yerleştirme sonrası dolmayan 80 bin kontenjana bir de yerleşmesine rağmen kayıt olunmaması nedeniye boşalan on binlerce kontenjan oluşacak. Son olarak 2012 ÖSYS yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunun ilanından sonra açılan bölümlerin kontenjanlarını da eklediğimizde ek yerleştirme de en az 100 bin kontenjan olacağını söyleyebiliriz. Hatta bu rakam 130-140 bine bile rahatlıkla çıkabilir. Üstelik bu kontenjanlar arasında oldukça fazla cazip bölümler de yer alacak.

İlk yerleştirmede dolmayan kontenjanları değerlendirdiğimizde işin içine KKTC ve vakıf üniversitelerini kattığımızda neredeyse her bölümden boş kontenjan görmek mümkün. Sadece devlet üniversiteleri üzrinden gittiğimizde de oldukça fazla hatırı sayılır bölümlerde boş kontenjanlar görülebiliyor. Devlet üniversitelerindeki bölümlerden Fen Bilgisi Öğretmenliği, Matematik, İstatistik, Çevre Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Kimya Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji ve Türk Dili ve Edebiyatı boş kontenjan olarak dikkat çeken programlardan bazıları. Daha önce de belirttiğimiz gibi vakıf ve KKTC üniversitelerinde yer alan boş kontenjanları da dikkate aldığımızda neredeyse hemen her üniversite programından boş kontenjan yer alıyor. Tabii yeni açılan üniversite programları arasında da hayali kurulan üniversite programlarından boş kontenjanlar oluşacaktır.

Haberin Devamı

Özetle üniversite hayali kurup da ilk yerleştirmede yerleşemeyen adaylar için henüz süreç bitmedi. En az 100 bin hatta belki de 150 bin üniversite kontenjanı ek yerleştirmelerde dolmayı bekleyecek...

Sinan ÇAĞIRAN | www.EgitimHaberim.com
sinan.cagiran@EgitimHaberim.com
http://www.facebook.com/scagiran