Psikolojik Danışman, Pedagog Sinan Çağıran

Psikolojik Danışman, Pedagog Sinan Çağıran

.

Tüm Yazıları

İş dünyası nitelikli eleman bulamamaktan, mezunlarsa iş bulamamaktan yakınıyorsa birşeyler ters gidiyor demektir. Maalesef bir zamanlar birilerinin eğitimle hiç alakası olmayan başka hesaplar uğruna aldığı birtakım kararlar, ülkemizdeki mesleki eğitimi dibe vurdurdu. Eğitimden anlamayanların eğitime müdahalesi ülkemizin on yıllık neslini heba ettiği gibi iş dünyası ve üretimi de sıkıntıya soktu.

Neyse ki 3-4 yıldır bu yaralar sarılmaya çalışılıyor. Fakat taktığı gözlüğün renginden ötürü her baktığını aynı renk gören büyük etkili küçük azınlığın girişimleri nedeniyle henüz istenen sonuçlar alınamadı. Bütün bunlara rağmen üniversiteye girişteki katsayı farkının aza indirilmesi bile mesleki eğitimde umut verici hareketlenmeler oluşturdu. Ve bu yıl katsayı uygulamasının tamamen kaldırılması planlanıyor.

Haberin Devamı

2012 yılında mesleki eğitimin etkinliğini artırma adına anlamlı bir çalışma planlanıyor. Bu kapsamda bütün meslek yüksek okulları (önlisans eğitimi veren yükseköğretim kurumları) gözden geçirilecek ve mesleki eğitim programları analize tabi tutulacak. Verilen mesleki eğitimle istihdam dengesi araştırılacak. Diğer bir ifade ile istihdam sağlamayan mesleki programdan ya da işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak insan gücü yetiştiremeyen meslek yüksek okullarından vazgeçilecek.

Böylesi bir adımın çok anlamlı bir çalışma ve hatta gereklilik olduğunu kim inkar edebilir?! Fakat mesleki eğitim adına atılacak olan bu anlamlı ve büyük adımın önemli bir eksiği olduğunu düşünüyorum. Zira değişim, içten dışa doğru gerçekleşir. Oysa bu adım sanki değişime dışarıdaki halkalardan başlıyor gibi...

Meslek yüksekokularının öğrenci kaynağı yani daha içerideki halka mesleki eğitim veren ortaöğretim kurumlarıdır. Anadlu teknik, teknik ve endüstri meslek liseleri gibi...

Mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumları meslek yüksekokulları bünyesinde verilen önlisans mesleki programlara sınavsız olarak yerleşmektedir. Bu nedenle mesleki eğitim adına kaynağa inmeden atılan adımlar çok anlamlı olsa da hep eksik kalacaktır.

Haberin Devamı

Özetle mesleki eğitimin reformuna, mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarının sorunlarının gerçekçi yaklaşımlarla ortaya koyulmasıyla ve etkili çözümler üretilmesiyle başlanmalı ve hatta daha da geriye gidilerek ilköğretim dönemindeki keşfetme ve yönlendirme sistemleri yeniden gözden geçirilmelidir.

Sinan ÇAĞIRAN | www.EgitimHaberim.com