Sabanur Kıraç

Sabanur Kıraç

skirac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nişantaşı’na ilk taşındığımda Valikonağı Caddesi’nde bir HSBC şubesi dikkatimi çekmişti. Önünde veya içinde ATM’si olmayan, tüm koltukları deri ve her yanından konfor akan minik ama lüks bir şubeydi bu. İlk bakışta anlayamasam da sonrasında bunun 'özel' müşteriler için 'özel' bir şube olduğunu kavradım. Ve bu sayede bankacılıkta sadece bireysel ve kurumsal değil bir de 'özel' ayrımı olduğunu öğrendim.
Eğer herhangi bir bankanın özel müşterisiyseniz en seçkin davetlerde en önlerde biletleriniz, en iyi restoranlarda indirimleriniz, ücretsiz dergi abonelikleriniz hatta check up yaptırma imkanınız var. Ayrıca bankacılık işlemlerinde çok çeşitli avantajlarınız ve hatta kendinize özel müşteri temsilciniz bile var. Kısaca 'özel'seniz size kendinizi özel hissettirmek için çalışan ekipler var. Tek sorun 'özel' olmanın çok da kolay olmaması.

Haberin Devamı

Özel müşteri olabilecek kadar özel misiniz
‘Garanti’nin Efendileri’
Mesela Garanti Bankası’nda özel olabilmeniz için hesabınızda en az 250 bin dolarınız olması gerekiyor. O zaman size hemen özel bir müşteri temsilcisi atıyorlar. Özel bankacılık faiz oranlarınız oluyor ve işlemlere ve kredi kartlarınıza ücret ödemiyorsunuz. Ayrıca sizi; Nişantaşı, Etiler ya da Bağdat Caddesi gibi A plus yerlerdeki özel şubelerde ağırlıyorlar. Sonra da size 'Garanti Masters' yani 'Garanti’nin Efendileri' adını veriyorlar. Ama eğer hesabınızdaki para 250 bin dolardan bir dolar bile düşerse, EFT işleminiz için bile para almaya başlıyorlar.
Yapı Kredi Bankası’nda da özel olmanın fiyatı aynı, yani hesabınızda en az 250 bin dolar olması şart. Telefon bankacılığında öncelikli hizmet alabiliyor, Yapı Kredi Yayınları’ndan yüzde 20 indirimli alışveriş yapabiliyor ve tabii ki 'Concierge' hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz. Yine özel şubeler ve danışmanlar var. Yine sağlık hizmetlerinde indirim hakkı var. Adınızsa burada biraz klasik. Size 'private' yani özel diyorlar. Ama üyeliğiniz 'crystal.'

İki milyon dolarınız var mı?
Akbank’ta ise şartlar neredeyse iki katına çıkıyor. Hesabınızda en az 500 bin TL olmak zorunda. Burada da özel müşteri yöneticileri ve özel şubeler var. Burada da size 'private' diyorlar. Ama ister 500 TL ister 500 bin TL’nizi götürün yine de EFT işleminden 30 TL masraf alıyorlar!
En havalısı HSBC. Bu bankada özel olmak için en az iki milyon dolarınız olmalı. iki bin değil, 200 bin değil, tam iki milyon dolar! Ama bunun bir milyon doları yatırım fonunda vs. olabilirmiş. İşte o zaman size 'premier' hizmetini sunabiliyorlar. Böylece bankacılık işlemleriniz ücretsiz oluyor. Kredi kartınızı yurtdışında bile kaybetseniz hemen ertesi gün elinize yenisini ulaştırıyorlar. Ve seyahat- tur paketlerinde yüzde 33’ü bulan indirimler sunuyorlar. Hepsi sadece iki milyon dolarcığınızı onlara götürürseniz!
Gelelim benim asıl favorime, yani Finansbank’a. Bence en gerçekçi ve ulaşılabilir şartlara karşılık en iyi hizmeti onlar veriyor. Finansbank’ta özel olabilmek için 20 bin TL’niz olması yeterli. Böylece 'Club Finans Standart' üyesi olabiliyor, check-up indirimlerinden, dergi aboneliklerine, ücretsiz araç kiralamadan ücretsiz otopark servine ve hatta özel şof örlü VIP transfer hizmetlerine kadar pek çok şeyden faydalanabiliyorsunuz. Tabii onlarca restoranda sundukları ciddi indirimleri ve geçen gün Suada’da düzenlenen Serdar Ortaç ve Ajda Pekkan konserleri gibi etkinliklere öncelikli girme ve indirimlerden yararlanma şanslarını da unutmamak gerek. Üstelik eğer bankada 75 bin TL’den fazla paranız varsa üyeliğiniz 'Club Finans Xclusive'e yükseliyor ve sağladığı indirimler neredeyse iki katına çıkıyor. Anlayacağınız Finansbank’ı saymazsak, diğer bankalarda 'özel' müşteri olmak için çok çalışmamız lazım, çok!