Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Sıklıkla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Kültür Yolu Festivalleri’yle alakalı ne düşündüğümü merak edenlerden mailler alıyorum. Bu nedenle yazımda bu festivallere yer vermeyi istedim.

Sonda söyleyeceğimi ilk başta söylemenin en iyi olacağını düşünüyorum. Bakanlığın düzenlediği bu festivalleri genel olarak çok önemli buluyorum.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanatla daha çok ilgilenen profesyonel kişiler ve kurumlar tarafından turizme daha çok önem verdiği için sıklıkla eleştirilen bir kurum. Bu eleştiriler sadece mevcut bakan Mehmet Nuri Ersoy’la alakalı değil ondan çok daha önce de bu tarz eleştiriler söz konusuydu. Böyle olması siyasetin doğasıyla alakalı çünkü turizmde çok hızlı bir şekilde sonuç almak mümkünken kültür ve sanat söz konusu olduğunda çok daha uzun vadeli planlarlar ve yatırımlar yapmak gerekir. Turizm için yurt dışında yapılan/yapılacak reklamlar çok hızlı bir şekilde sonuç verebilir ama sanat söz konusu olduğunda çok daha bütüncül yaklaşımlar gerekli.

Haberin Devamı

Bakanlığın düzenlediği festivalleri önemli bulduğumu belirttim çünkü bu festivaller sıklıkla eleştirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son yıllarda gerçekleştirdiği hem geniş kitlelere hitap edip o şehirde yaşayan insanlara dokunuyor hem de toplumun farklı kesimlerinin ilgisini çeken etkinliklere ev sahipliği yapıyor. İlk olarak Beyoğlu Kültür Yolu(İstanbul) olarak başlayan etkinlikler bu sene Troya Kültür Yolu (Çanakkale), Başkent Kültür Yolu (Ankara), Sur Kültür Yolu (Diyarbakır), Mistik Müzik Festivali’yle (Konya) devam ederken önümüzdeki yıl rotaya Efes Kültür Yolu (İzmir) ve Portakal Çiçeği Karnavalı (Adana) eklenecek. 

1-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Beyoğlu Kültür Yolu birçok ilki barındırıyor ama görebildiğim kadarıyla en büyük ilgiyi Yusuf İslam namıdiğer Cat Stevens’ın Türkiye’de vereceği ilk konser görüyor. 19 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek konserin biletleri, satışa çıkmasından kısa bir süre sonra tükendi. Belki gelen bu yoğun talep üzerine bir konser daha planlanabilir. Cat Stevens’ın 23 Ekim akşamı Ankara’da Başkent Kültür Yolu kapsamındaki konserine ise ben bu satırları yazarken hâlâ bilet alma imkânı vardı.

Haberin Devamı

İstanbul Sinema Müzesi’nde açılacak olan Stanley Kubrick sergisi, Tarık Zafer Tunaya’da açılacak olan “Netsizleşen Sınırlar” başlıklı sergileri merak ediyorum.

Yüzlerce etkinliğin yer alacağı Beyoğlu Kültür Yolu Festival’indeki tüm etkinliklere festivalin web sitesinden ulaşmanız mümkün. Mutlaka sizin de zevkinize uygun birçok etkinliğin olduğunu fark edeceksiniz.

Kültür Yolu Festivalleri

Eylül hızı

İstanbul Bienali’nin açılmasıyla birlikte başlayan maraton neyse ki yavaşladı. Daha rahat bir şekilde nerede hangi sergi var görmek mümkün. İstanbul Bienali’nin medya sponsorlarından argonatlar.com adresinde İstanbul’daki (neredeyse) bütün paralel etkinlikleri ve sergileri görmek mümkün. Hangi sergiye gitsem diye düşünen sanatseverlere çok faydası olacağını düşünüyorum. Ayrıca önümüzdeki edisyonlar için İngilizcesi de eşzamanlı olarak hazırlanırsa yurt dışından özellikle bienalin önizleme günlerine gelenlere çok yardımcı olacağını düşünüyorum.