Savaş Önemli

Savaş Önemli

savasonemlii@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen geleneksel Apple lansman etkinliğinde tanıtılan yeni iPhone 13 Pro’nun A15 Bionic ve gelişmiş yapay öğrenme algoritmalarıyla desteklenen Sinematik modu profesyonel film yapımcılarının ilgisini fazlasıyla çekecek gibi görünüyor. İnsanların, ev hayvanlarının ve nesnelerin çektiğiniz videolarını otomatik odak değiştirmeler sayesinde etkileyici bir derinlik efektiyle kaydeden Sinematik mod ile yeni iPhone 13 Pro’nun gelişmiş sabitleme, loş ışık performansı, makro video gibi özellikleri sayesinde akıllı telefonla Hollywood standardında filmler çekmek mümkün hale geliyor.

Haberin Devamı

 

Apple, 14 Eylül Salı günü gerçekleşen "California Streaming" etkinliğinde Apple Watch Series 7, yeni iPad Mini ile merakla beklenen iPhone 13 serisini tanıttı. Apple CEO’su Tim Cook’un, "şimdiye kadarki en Pro iPhone serisi" olarak nitelendirdiğini iPhone 13 serisi işlemcisinden tasarımına gelişmiş özellikleri ile dikkat çekse de özellikle sinema sektörü için çok daha fazlasını ifade eden bir yeteneğe sahip.

Bahsettiğim özellik iPhone 13 Pro kullanıcılarının, profesyonel film yapımcıları tarafından kullanılan raf odaklama veya odak çekme adı verilen bir profesyonel bir teknikle videolar çekmesine imkan veren; Sinematik mod. iPhone aslında yıllardır sinema ve video endüstrisi tarafından profesyonel yapımların üretiminde çok fazla tercih ediliyor. Yönetmenliğini Steven Soderbergh’in yaptığı ve iPhone 7 Plus ile çekilen Unsane, 3 iPhone 5S cihaz kullanılarak çekilen 2015 yapımı Tangerine, iPhone 6S kullanılarak çekilen 2017 yapımı 9 Rides gibi listenin uzayıp gideceği özellikle bağımsız film yapımcıları tarafından tamamı iPhone ile çekilmiş birçok film sayabiliriz. Ama bu sefer işin seviyesi farklı. Çünkü Apple çıtayı en yükseğe koyuyor ve iPhone 13 Pro ile gelen Sinematik mod ile Hollywood’a selam gönderiyor. Peki Sinematik modu bu kadar iddialı yapan nedir?

Sinematik mod nedir?

A15 Bionic ve gelişmiş yapay öğrenme algoritmalarıyla desteklenen Sinematik mod Dolby Vision HDR kayıt yapıyor. Sinematik mod çektiğiniz objelerin videolarını otomatik odak değiştirmeler sayesinde etkileyici bir derinlik efektiyle kaydediyor. Diğer bir deyişle yapay öğrenme algoritmaları sayesinde çekim yaparken odak değişikliklerini otomatik olarak uyguluyor. Yaratıcı düzenlemeye izin veren bu mod ile odak kayıttan önce veya sonra değiştirilebiliyor. Sinematik mod video çekimlerine muhteşem alan derinliği geçişleri yanında, Makro Video, Hızlı Çekim, Ağır Çekim ve hatta daha iyi loş ışık performansı için yenilikler getiriyor.

Haberin Devamı

Kullanıcılar ayrıca Fotoğraflar ve iOS için iMovie uygulamalarında bokeh düzeyini ayarlayabiliyorlar. Bu özellik çok yakında macOS için iMovie ve Final Cut Pro uygulamalarında da sunulacak. Sinematik modda çekilen videoların saniyede 30 kare hızında 1080p ile sınırlı olacağını ise not olarak düşeyim. Bu özelliklere bakınca önümüzdeki dönemde iPhone 13 Pro ile birçok Hollywood yapımı filmin çekileceğini öngörmek hayal değil. Ancak Apple sadece teknolojiyi sunarak, işini şansa bırakmıyor. İşin pazarlamasına da ciddi kafa yoruyor.

Haberin Devamı

iPhone film sektörünün cazibe merkezi haline geliyor

Neredeyse bir yıl önce, iPhone 12 Pro piyasaya sürüldüğünde, Apple yeni iPhone’unun marifetlerini kullanarak filmler üretmesi için sektörün popüler görüntü yönetmenlerinden biri olan Emmanuel Lubezki ile anlaştı. Apple’ın bu hamle ile niyeti iPhone’un sinema özelindeki vizyonunu tüm film sektörüne ilan etmekti. Geçen bir yılın ardından teknoloji devi bu defa iPhone 13 Pro'nun tanıtımı için, Zero Dark Thirty gibi büyük bütçeli Hollywood baş yapıtlarında bulunan Oscar’lı yönetmen Kathryn Bigelow ve görüntü yönetmeni Greig Fraser ile anlaştı. Ve Apple bu isimlerle birlikte iPhone 13’ün film yapım aracı olarak öne çıkan özelliklerinin vurgulandığı Hollywood in Your Pocket isimli bir kampanyaya imza attı. Hollywood filmlerinde karşımıza çok fazla çıkan bilimkurgudan savaşa zor sahneler içeren konuların işlendiği Hollywood filmlerinin set ortamlarının simüle edildiği bu çalışmada iPhone 13’ün tüm bu zor sahnelerin üstesinden gelebileceğine vurgu yapıldı. Sinematik modun, gelişmiş sabitleme, loş ışık performansı, 3x optik yakınlaştırma gibi özelliklerine değinilen filmin kamera arkası görüntülerde ise Kathryn Bigelow ve Greig Fraser iPhone 13 ile birlikte film sektöründe yepyeni bir dönemin başladığının altını çizdiler.

Görünen o ki Apple film yapımcılarını büyük sensörlü sinema kameraları yerine iPhone 13 Pro'yu almaya ikna etmek için azami çabayı gösteriyor. Yeni iPhone’ların sunduğu teknolojiye baktığımızda Apple hem haklı hem de doğru yolda görünüyor.

iPhone 13 Pro’nun öne çıkan diğer özelliklerini hatırlayalım

Apple tarafından tanıtılan iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max modellerinin her ikisi de 120 Hz uyarlamalı yenileme hızıyla dokunma deneyimini daha hızlı ve duyarlı hale getiren, ProMotion özelliğine sahip, tamamen yeni bir Super Retina XDR ekran ile geliyor. Her iki model de Dolby Vision’da uçtan uca pro iş akışlarını ve sadece iPhone’da bulunan ProRes’i sunuyor. Gücünü A15 Bionic’in benzersiz performansından alan iPhone 13 Pro serisinin çok daha güçlü yeni Ultra Geniş, Geniş ve Telefoto kamera özellikleri video ve fotoğraf üreticilerini fazlasıyla mutlu edecek gibi. Bu teknolojiler, yeni Ultra Geniş kamerada makro fotoğrafçılık ve 2,2 kata kadar daha iyi loş ışık performansı gibi etkileyici yeni fotoğraf özelliklerini mümkün kılıyor. iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max daha fazla kapsama sağlamak için daha fazla bant içeren 5G’ye, pil ömründe iPhone 13 Pro Max modelinde bir iPhone’daki en iyi pil ömrünü elde etmek için yapılan büyük iyileştirmelere, yeni 1 TB depolama kapasitesine ve hala diğer tüm akıllı telefon camlarından daha sağlam olan Ceramic Shield’a sahip.