Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kraliçe Elizabeth’in ölümü, bu yıl gerçekleşen Moda Haftası’nın seyrini ister istemez değiştirdi

Başta Birleşik Krallık olmak üzere, tüm dünyanın etkilendiği bir vefat oldu Kraliçe Elizabeth’inki. Londra Köprüsü Operasyonu devreye girdi ve yas protokolü uygulandı. Tam da bu döneme denk gelen moda haftası da yaşananlara tepkisiz kalmadı elbette. Ünlü modacılar taziye mesajlarını ardı ardına paylaşırken, Londra Moda Haftası özelinde yapılacak olan sosyal medya paylaşımları, after party’ler, sokak çekimleri konusunda ulusun ruh halinin göz önünde bulundurulması rica edildi demek yanlış olur, British Fashion Council (BFC) tarafından “Bu OK, bu NO!” içerikli net bir kılavuz paylaşıldı. Ve hatta Burberry ile Prada’nın ortak tasarımcısı Raf Simons, moda haftası etkinliğinde yer almayacaklarını açıkladı. Markalardan sponsorluklarını çekenler oldu. Önce pandemi, sonra da Brexit sebebiyle bu yılı özellikle bekleyen organizasyon için zamanlama talihsiz oldu diyebiliriz. Sonuçta İngiltere için 32 milyar sterlin değerindeki bir sektörden söz ediyoruz. 

Haberin Devamı

İkonik kareli eşarp 

“Provalar esnasında kraliçe mükemmel bir tavır sergilerdi. Size tüm dikkatini verirdi. Kıyafet onun tarafından onay almadıysa yaptığı tek şey kaşını kaldırmaktı,” demişti kraliçenin elbiselerini yapan modacı Hardy Amies. Moda sektörüne önem veren Kraliyete özgü ödüller dahi vardı. İkonik stilini göz önünde bulundurursak, Kraliçe Elizabeth’in desteği elbette çok büyüktü. Norman Hartnell, Richard Queen, Barbour ve Burberry gibi markaların yeri başkaydı onun için. Büyük Britanya markası olan Burberry’nin yas dolayısıyla defilesini iptal etmesi son derece normal, keza Kraliyet garantisi alıp Kraliçe’nin “weatherproof” (hava geçirmez) seçimi ilan edilen bir marka Burberry. Elizabeth’in kareli Burberry eşarbı ve trençkotu hangimizin hafızasına kazınmamıştır ki? Geçtiğimiz haziran ayında, Kraliçe’nin tahttaki 70. yılı onuruna gerçekleşen Platin Jübile’yi Burberry sırtlanmıştı.

Ne olacak bu markalar?

Kraliçe’nin ölümü, bir nevi onun seçimlerinin de mi sonu olacak, markalar büyük bir bekleyiş içerisinde an itibarıyla. Çünkü bu vefat, Elizabeth’in desteklediği yaklaşık 600 markanın yeni Kral III. Charles’ın emriyle değişebileceğinin, Kraliyet garantisinin kaybedilebileceğinin habercisi. Burberry trençkotunun, Fortnum and Mason çayının, Cadbury çikolatasının yanı sıra, Kraliçe’nin sevdiği köpek maması üreticileri bile merakla bekliyor gelişmeleri. Eğer Charles farklı seçimler yaparsa, mevcut markalar iki yıl daha Kraliyete tedarik sağlayacak, sonra da bye bye!

Haberin Devamı

Yasla karışık moda haftası

Türk modacı Bora Aksu’nun davetiyle Londra Moda Haftası’na katılan oyuncu Tuba Büyüküstün, mavi bir elbiseyle arz-ı endam etti. Amerikalı yazar Henry Darger’in, kırk yıl boyunca herkesten habersiz yazdığı ve resmettiği kitaptan ilham alan Aksu’nun koleksiyonunda masumiyet ön plandaydı.

Yasla karışık moda haftası

 

New York’tan stil ipuçları

Eylül başında New York’ta gerçekleşen moda haftası, önümüzdeki sezon bizleri ne tarz akımların beklediğinin habercisiydi. Anladık ki ten göstermek listemizin birinci sırasında. Transparan bir look mu olur, bel dekoltesi mi olur, tamamen size kalmış... Makyajda, makyajsız ve nemli yüzler, saçta ıslak görüntü ön plandaydı defileler süresince... Ben dahil olmak üzere kimisinin pek hoşlaşmadığı Y2K, yani düşmeye hazır pantolonlar geri dönüyorlar... Marni markası, akışkan kumaşlar ve rahatlığı ön planda tutmuştu mesela... Christian Siriano, Prabal Gurung gibi markalar büyük çiçek desenli kumaşlar kullanmıştı... Raisa Vanessa, 70’ler ruhu geliyor diyordu adeta... Michael Kors da “Seksenlerin vatkalarını hayatınıza sokuyorum” imalı bir koleksiyon hazırlamıştı.

Haberin Devamı

Yasla karışık moda haftası