Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kuzey Kıbrıs’ta yeni hükümet çalışmaları ‘ağır aksak’ devam ediyor. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan hükümeti kurma görevini alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile Demokrat Parti (DP) arasındaki koalisyon görüşmeleri karşılıklı “suçlamalarla” çıkmaza girmiş durumda.
Parti yöneticileri ile görüşme fırsatım oldu. CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın ‘makul önerilerle masaya gelmediği’ iddiasında. Denktaş ise, ‘CTP koltuk değneği arıyor, olmayız’ diyor. Ancak gayri-resmi devam eden görüşmelerin bugün sonuçlanması bekleniyor. DP, bazı isteklerinde geri adım atabilir. CTP’de parti üst yönetimi bu akşam DP ile ilgili son kararını verecek. Ya devam edilecek, ya da yeni bir koalisyon çalışması başlayacak.

Dizayn sayıya bağlı
İşte asıl önemli nokta burası! Yeni koalisyon çalışması. Açarsak. Ülkede hem Anayasal hem de kurumsal olarak ciddi düzenlemelerin yapılması elzem. Meclis’te ‘sayı’ olarak da güçlü bir iktidarın bulunması gerekiyor. CTP-DP koalisyonu Anayasa’nın değiştirilmesi için gereken 34 sayısına ulaşmıyor. Meclis’te, Anayasa’yı değiştirmek için 3’te 2’nin oyunu almak şart. Bu rakam 50 sandalyede 34 ediyor. İki partinin toplamı ise 33’te kalıyor. Sadece CTP-Ulusal Birlik Partisi (UBP) koalisyonunun sayısı 35’e ulaşıyor. Bu rakam; ülkenin yeniden ‘dizayn edilmesine’ yetiyor. Peki, yıllarca bir birleriyle mücadele eden CTP ile UBP’nin koalisyon kurma olanağı nedir?

İbre UBP’ye döndü
Düğüm burada! Çözümü de var. Bunu parti yetkilileriyle görüştüğünüzde net anlıyorsunuz. UBP’nin önde gelen bir ismi, ‘CTP-UBP koalisyonu ile alınacak kararların, toplumsal uzlaşıyı güçlendireceğini’ belirtiyor. UBP’li yetkili son sözü şöyle koyuyor, ‘En mantıklısı CTP-UBP koalisyonu.’ CTP kanadında ise eskiye oranla bir yumuşama var. Seçimlerden önce ‘UBP ile asla koalisyon olmaz’ söylemleri, ‘neden olmasın?’ noktasına taşınmış durumda. Bir partili, ‘CTP-UBP koalisyonu artık imkânsız değil’ diyor ve bunu şöyle açıklıyor; ‘CTP-UBP koalisyonunun artıları var. Nedir bunlar? a)Anayasa değiştirilebilir. b)Güçlü bir koalisyon olur. c)Ankara’nın desteği ile başarı daha da üst düzeye çıkar.’ Aynı partili UBP’de yaşanan parti içi kavgaların devam etmesi kaygısını da taşıyor.

Toplum kucaklanmalı
Diğer bir partili ise, ‘Türkiye’ye rağmen iktidarların başarılı olamayacağını’ kaydediyor. Bunu, ‘Ankara’nın da teşvikini almış bir hükümet modeli daha başarılı olacaktır’ diye açıklıyor. Ankara ile CTP arasında bir şekilde ‘iletişim kurulması’ gerektiğini savunuyor. Ankara ise ülkede yaşananları yakından izliyor. Ancak ‘bir müdahalesi yok.’ Sonuçta; geçtiğimiz haftaki yazımızda da belirtmiştik, toplumu kucaklayacak koalisyon formülleri, ülkenin geleceği açısından çok önemli. Yoksa “hükümetçilik oynamaya” devam edilir. Bu da, Kıbrıs Türk toplumuna bir şey kazandırmaz. Kıbrıs görüşmelerinin hız kazanacağı Ekim ayından önce ‘uzlaşı kültürünü’ ön plana çıkaracak bir hükümet olmalı. Belki; denenmemiş CTP-UBP koalisyonu bunu başarabilir. ‘Mantık evliliği’ yapıldığı gibi ‘mantıklı koalisyon’ da kurulabilir. İzleyip göreceğiz.