Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Kuzey Kıbrıs’ta meclisteki yemin töreninde feminist milletvekili Derya Doğuş ‘erkek egemen’ yemin yerine kendi yazdığı metni okuyunca ortalık karıştı. Doğuş protesto edilince oturuma beş dakika ara verildi

KKTC’de Cumhuriyet Meclisi’nde dün yapılan milletvekilliği yemin törenine Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) milletvekili seçilen Feminist Doğuş Derya’nın, Meclis andına tepkisi damga vurdu.
Doğuş Derya, KKTC Meclisi yeminini “erkek egemen bir and” olarak gördüğünü savundu ve kendi hazırladığı yemini okumaya başladı. Bunun üzerine Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekilleri meclis sıralarına vurarak Derya’yı protesto etti.
Yaşananlar üzerine oturumu yöneten Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu yemin törenine 5 dakika ara verdi.

‘Protesto yapmadım’
Aradan sonra söz alan Serdaroğlu, Meclis yemininin Anayasa’da belirtildiği şekilde okunması gerektiğini belirtti ve “Derya’yı Anayasa’ya sadık kalmaya davet” etti. Yeniden kürsüye çıkan Derya da, “Bu vicdan meselesi, ama yeminimi edeceğim” dedi.
Yemin töreninin ardından Milliyet’in sorularını yanıtlayan Derya, “Bu bir protesto değil, sadece erkekçe yazılan bir anda karşı kendi andımı okumak istedim” diye konuştu.
Mevcut andın “namus ve şeref üzerine erkek egemen bir yapıya sahip olduğunu” savunan Derya şöyle devam etti; “Bu vicdan meselesidir. Ben vicdanımın sesini dinledim ve sosyal grupları içermeyen anda karşı kendi andımı okumak istedim. Benim andım barış ve uzlaşı kültürünü vurguluyor.”

‘Vicdanımın sesini dinledim’
Doğuş Derya, milletvekili seçildikten sonra Milliyet’e, ““Ben feminist olduğumu söyleyen ve feminist olarak meclise giren kişiyim” demiş ve “cinsel tercihlerin suç olmasını doğru bulmadığını” ifade etmişti.
Yemin törenini Kuzey Kıbrıs siyasetinin önde gelen isimleri katıldı. Doğuş’un ‘erkek egemen’ bularak reddettiği KKTC?andı şu ifadelerden oluşuyor: “Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

Feminist vekil yemini değiştirdi

KKTC Meclisi’ni karıştıran o ant

“Kıbrıs ülkesinde yaşayan her bireyin, dili, dini, ırkı, doğum yeri, sınıfı, yaşı, fiziksel durumu, cinsiyeti veya cinsel yönelimi dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışacağıma, emeğin sömürülmediği adil ve eşit bir düzen yaratmak için uğraşacağıma, çatışma ve şiddet kültürünün yerine barış ve uzlaşı değerlerinin yerleşmesi için çaba göstereceğime, demokrasi, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağıma; federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vazgeçmeyeceğime insanlık onurum üzerine and içerim.”