Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ile sohbet ediyoruz. Bir ara konu Süperstar Ajda Pekkan’ın, kendisine taktığı nazar boncuğuna geldi. “Sayın Başbakan, Ajda Hanım’ın taktığı nazar boncuğu gündem oldu” dedim. “Haklısın” diye cevap verdi. Nazar boncuğunu çok sevdiğini anlattı.

Ardından ceketinin yakasını açtı ve “Bak burada” diye devam etti.

Sayın Başbakan, Ajda Hanım’ın yaklaşık bir ay önce taktığı nazar boncuğunu o günden beridir kullanıyor.

‘Yakışıklı Başbakan’

Sürekli takımının iç cebinin üzerinde. Nazar boncuklarının biri büyük biri küçük. Ajda Hanım, fotoğraflardan gördüğü Başbakan’ın çok karizmatik ve yakışıklı olduğunu söylemişti. Ada’ya ziyaret programı kesinleşince de, bir kuyumcudan nazar boncuğunu alıyor. Yani Başbakan’a planlayarak nazar boncuğunu takıyor. Nazarlardan korunsun diye...

Haberin Devamı

KKTC BAŞBAKANI’NI PEKKAN’IN NAZAR  BONCUĞU KORUYOR

Vatandaşlık desteği

Özgürgün’e, ünlü isimlerin vatandaşlığı konusunu da sordum. ‘Ülkeye ciddi yatırım yapan ünlü simaların vatandaş olmasını’ doğru buluyor. KKTC yasalarında da bunun olduğuna dikkat çekiyor. Kıbrıslı Rumların ‘parayla’ vatandaşlık sattığı bir dönemde, Kuzey Kıbrıs’ın tanıtımına katkı koyacak isimlerin vatandaş yapılması gerekir. Ada’nın hem turizmine hem de geleceğine yatırım demektir bu. Ajda Hanım’ın da, vatandaşlığına hükümetin sıcak baktığını söyleyebiliriz.

TARİHİ KİTAPLAR ARASINDA KEYİF

Lefkoşa’da, Lokmacı sınırına gelmeden önce ‘yaşanmışlık ve tarih kokan’ bir mekan var. 19’uncu yüzyıl sonrası Osmanlı tarzı mimarisiyle karşınıza çıkan mekanın adı Rüstem Kitabevi. Tam 80 yıllık bir geçmişe sahip. 1930, 40 ve 50’lerin İngilizce yayımlanmış kitaplarını satan Rüstem Kitabevi, şimdi kütüphane, galeri, cafe ve restoran olarak da hizmet veriyor.

KKTC BAŞBAKANI’NI PEKKAN’IN NAZAR  BONCUĞU KORUYOR

Mekanın üçüncü kuşak sahibi sayılan Ali Rüstem’le sohbet ediyorum. Ali Bey’i uzun yıllardır tanırım. Sabah 07.30’dan akşam 18.00’e kadar mekanda müşterilerle olur. Ali Rüstem’de 50 bine yakın bir koleksiyon bulunuyor. Tarihi koleksiyonlar arasında yemeğinizi yiyebilir, kahvenizi afiyetle içebilirsiniz.

Evden, kitapçılığa

Ali Bey, “Mekan dedemin kaldığı evdi. Sonrasında kitapçılığa başlandı. Odalar yavaş yavaş kitaplarla doldu” diyor ama yaygınlaşan teknoloji nedeniyle biraz endişeli. Ancak “Tarih ve eskiye önem verenler de az değil” diyor Ali Rüstem. Devamında ise, “Burası bir sanat merkezi de. Turistlerin çok ilgisini çekiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KKTC BAŞBAKANI’NI PEKKAN’IN NAZAR  BONCUĞU KORUYOR

Lefkoşa’nın tarihi sokaklarından yürürken, Rüstem Kitabevi’ne uğramadan ayrılmayın derim. Kitaplara dokunduğunuzda alacağınız tarihi duyguyu, başka yerde yaşamayabilirsiniz.