Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları

Hafta içinde ABD merkez Bankası Fed’in Haziran toplantısına ait tutanaklar yayınlandı. Hatırlanacağı gibi Fed haziran toplantısında politika faizini 25 baz puan yükseltmiş ve bilanço küçültmesinin detaylarını içeren yol haritasını açıklamıştı.

Fed tutanaklarında üyelerin gerek bilanço küçültmesine başlanacak tarih, gerekse enflasyon konusunda önemli görüş ayrılıkları yaşadıklarını görüyoruz. Bilanço küçültmesi konusunda bir grup üye “bu işe bir iki ay içinde başlanmasını savunurken diğerleri sene sonunu bekleyip enflasyona ne oluyor görelim” diyor.

Haberin Devamı

Buna cevaben bazı üyeler “enflasyona ne olduğunu görmek çok da önemli değil çünkü bilanço küçültmesi bir sıkı para politikası aracı olarak görülmemeli” derken, bekleme taraftarı olanlar “biz öyle desek de piyasalar bilanço küçültmesini ‘yanlış bir algı ile’ sıkılaştırma olarak yorumlayacaklar” fikrindeler.

‘Geçici’ ile ‘kalıcı’ farkı

Fed tutanaklarında özellikle öğrenmek istediğim husus enflasyon konusunda Fed üyelerinin neler düşündüğü idi. Zira her ne kadar haziran toplantısında faiz artırımına devam edilse de 2017’ye ait enflasyon tahmini 1.9’dan 1.6’ya indirilmişti.

Tutanaklarda Fed üyelerinin enflasyondaki bu yavaşlamanın geçici mi, yoksa kalıcı mı olduğu konusunda hararetli tartışmalarına şahit oluyoruz. Üyelerin bir kısmı, resmi metinde de vurgulandığı gibi, enflasyondaki bu yumuşamanın bazı sektörlerdeki geçici fiyat indirimlerinden kaynaklandığını savunuyorlar. Diğer bir grup üye ise enflasyondaki yumuşamanın kalıcı olabileceğini çünkü son on yıldır kapasite kullanımındaki artışın enflasyona geçişkenliğinin azaldığını ileri sürüyorlar.

Enflasyondaki yavaşlamanın geçici ya da kalıcı olması neden önemli? Çünkü Fed’in bundan sonraki politikasının belirlenmesinde enflasyon önemli bir rol oynayacak.

Grafikte Fed’in yüzde 2’lik hedef belirlediği PCE enflasyon oranının izlediği seyri görüyoruz. Haziran toplantısı sırasında 1.7 olan enflasyon oranı geçen Cuma gelen veriyle 30 baz puan daha düşerek 1.4’e geriledi. Bu durum “enflasyon konusundaki gelişmeler yakından izlenecektir” kararı alan Fed karar komitesinin bundan sonraki faiz artırımlarını tehlikeye sokan bir durum.

Haberin Devamı

Yükseliş sürer mi?

Uzun süredir yaz rehaveti içerisinde olan döviz kuru bu hafta bizleri korkuttu. Yükselişin sebebinin son dönemde gelişmiş ülkeler tarafından verilen sıkı para politikası sinyalleri olduğu söyleniyor.

Ancak Fed tutanaklarının bir etkisi olacaksa bu etkinin doları zayıflatma yönünde olmasını beklerim. Çünkü tutanaklarda belirtilen enflasyon görünümüne dayalı politika duruşu son gelen enflasyon verisi ile birlikte değerlendirildiğinde faiz artırım ihtimalini zayıflatıyor.