Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları

ABD Merkez Bankası Fed, çarşamba günkü toplantısında politika faizini çeyrek baz puan artırarak 1.5-1.75 aralığına çekti. Fed’in kriz sonrası dönemde uyguladığı politika iletişimde şeffaflık prensibine dayanıyor. Bu şekilde, toplantı günü açıklanan karar herhangi bir sürpriz boyutu içermediğinden oynaklık yaratmıyor.

Bu yeni sistemde piyasalardaki oynaklığı o günkü toplantıda alınan karar değil, Fed üyelerinin geleceğe yönelik tahminlerindeki değişiklikler etkiliyor. Dünkü toplantı bu açıdan değerlendirildiğinde önemli şahin sinyaller içeriyordu. Neydi bu sinyaller:

Haberin Devamı

1) 2018 ve 2019 için büyüme tahminleri yukarı yönlü, işsizlik oranı aşağı yönlü revize edildi.

2) 2019 için fazladan bir faiz artırımı öngörüsü tahminlere eklendi.

3) Politika metnine ekonomik görünümün güçlendiğine dair bir cümle eklendi.

4) Aralık ayında, 2018 yılı içerisinde üçten daha fazla faiz artırımı bekleyen üye sayısı 4 iken, mart ayında bu sayı 7’ye yükseldi.

Fed’in mart toplantısından daha şahin bir duruşla çıkacağının sinyali önemli ölçüde Başkan Powell tarafından geçen ayki kongre sunumunda verilmişti. Belki de bu nedenledir ki karar sonrası piyasalar “Korktuğumuz kadar da değilmiş” havasında bir iyimserliğe girdiler. Powell’ın kongre sunumunda verdiği ilave sıkılaşma sinyallerini 2018 yılı içinde bekleyen piyasa oyuncuları, bu ilave adımın gelecek seneye ertelenmesiyle rahatlayınca dolar endeksinin gevşediğine şahit olduk.

Fed’in şahin mesajlarının gelecek seneye odaklanması, kısa vadeye yoğunlaşan dolar endeksini düşürürken uzun vadeli tahvil faizlerini ise yukarı yönlü iterek bu iki değişken arasında bir ayrışmaya sebep oldu. Mevcut durumu bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için “kötünün iyisi” olarak değerlendirebiliriz. Her ne kadar ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş döviz cinsi borçlanma maliyetlerimizi artırsa da dolar endeksindeki zayıflama bize biraz daha nefes alma fırsatı tanıyacaktır.

Başarılı performans

Dünkü toplantı sonrasında Başkan Powell ilk defa basın karşısına çıktı. Toplantının süresi Yellen ve Bernanke dönemine göre 15 dakika daha kısaydı. Bununla birlikte, Powell’ın sorulara verdiği cevaplar son derece net olup konuya hâkimiyetini gösterdi.

Haberin Devamı

Powell, büyüme ve istihdam rakamlarındaki revizyonlara rağmen enflasyonda artışın beklenmemesini bu sene ilave sıkılaşmaya gidilmemesinin sebebi olarak açıkladı. Bu zaten Yellen döneminden de aşina olduğumuz bir cevaptı.

Sorulan soruların önemli bir kısmı dış ticaret ve vergi politikalarının ekonomiye etkilerine yoğunlaşmıştı. Başkan Powell doğrudan maliye politikasıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Bunula birlikte, gümrük politikalarının etkilerinin mevcut görünümü etkilemesini beklemediklerini ancak ileriye yönelik risk ve endişelerin arttığını belirtti. Kanımca, burada örtük olarak söylenen Fed üyelerinin Trump’ın dış ticaret politikalarının uygulanabilirliğine olan inançlarının zayıf olduğu şeklinde. Bu nedenle, mevcut tahminlere dış ticaret politikalarının olası olumsuz etkileri eklenmemiş.