Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları

FED’in merakla beklenen aralık ayı toplantısı yine beklentilere paralel gelen bir faiz artışıyla sonuçlandı. Gerek dünkü gerek bir yıl önceki faiz artışında iletişim öylesine net yapıldı ki toplantı artık olay olmaktan çıktı. Bir para politikası kararının böylesine net bir şekilde piyasalara iletilmesi önemli bir yetenek. Bunu hep vurguluyorum. FED Başkanı Janet Yellen da vurguladı. Amaç para politikasının nihai hedeflerini özümseyebilmek.

FED’in azami istihdam ve yüzde 2’lik enflasyon hedefinin olduğunu biliyoruz. İşte bu nedenle, bu değişkenlerin istenen seviyelere yaklaşması faiz kararını da beraberinde getiriyor. Buradan çıkarmamız gereken çok önemli dersler var. Eğer TCMB toplantısı öncesi “kimisi faiz artar, kimisi değişmez, kimisi faiz düşer” diyorsa burada iletişimle ilgili önemli bir sorun var demektir.

Haberin Devamı

Amerika coşacak mı?

Dünkü toplantıya dönersek... FED üyelerinin ekonomiye yönelik tahminlerinde kayda değer bir değişiklik olmamış. Bunun sinyal etkisi büyük çünkü Trump’ın maliye politikasına dair FED üyelerinin ilk değerlendirmesini sunuyor ve bu politikaların FED tarafından çok da ciddiye alınmadığını gösteriyor. Özetle, Trump’ın politikalarının Amerika’yı coşturacağı iddiasını FED satın almamış.

2017 için işsizlik rakamı 4.6’dan 4.5’e, büyüme rakamı da 2.0’dan 2.1’e hafifçe revize edilmiş. Başkan Yellen, bu revizyonları istediğiniz gibi yorumlayın, Trump etkisi derseniz deyin ama topu topu 10 baz puanlık revizyonu yorumlamak için çok da kafa yorduğunuza değmez mealinde konuştu.

Yellen’dan aldığım mesaj şuydu: Trump’ın politikalarıyla ilgili hâlâ büyük bir belirsizlik var. Ne yapacağını bilmiyoruz. Ama biz FED olarak doğru bildiğimiz politikaları izleyerek ekonomiyi bu noktaya getirdik. Eğer bugün faiz artırıyorsak ve gelecek sene daha fazlasının geleceğini söylüyorsak, bu bizim izlediğimiz para politikasının ürünüdür. Gerek Bernanke gerek ben yıllarca gevşek maliye politikası istedik. Doğru. Ama bunu söylerken işsizlik çok daha yüksek yerlerdeydi. Bugün işsizliği 4.6’ya çektik. Bu noktadan sonra zaten genişlemeci maliye politikasına çok da ihtiyaç yok. Ekonominin rayına oturduğuna olan inancımız, enflasyonun artacağına olan inancımız güçlendi. Bu nedenle, güvenli bir şekilde ABD ekonomisi düzeliyor ve faiz artırımları geliyor diyebiliyorum.