Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları


Yerli oto için ‘babayiğit’ üretici arayışı sürürken, Güney Koreli otomotiv devi Hyundai Türkiye’de büyük bir yatırıma daha imza atıyor. İzmit’teki fabrikasında otomobil üretimini ikiye katlamanın hazırlıklarını yapan Hyundai, şimdi de Türkiye’de dev bir demir - çelik yatırımı için düğmeye bastı.
Otomotiv sektöründe kullanılmak üzere Türkiye’de ‘sac’ üretmeye hazırlanan Koreli devin, aynı üretimi yapan Erdemir ve Borçelik’e de bu alanda ciddi bir rakip olması bekleniyor.
Bunun ilk adımı olarak önceki gün Kocaeli’nde sessiz sedasız ‘Hyundai Hysco TR Otomotiv Çelik Ürünleri Sanayi ve Ticaret’ adlı yeni bir şirket kuruldu. 25 milyon 200 bin lira sermayeli yeni şirketin iştigal konusu ise oto sanayinde kullanılmak üzere başta sac olmak üzere demir - çelik ürünleri üretimi ve ihracatı...
İlk bilgilere göre yatırımın yıllık 100 bin ton civarı bir işleme kapasitesine sahip olması ve 2013 ortasında üretime başlaması hedefleniyor.

Haberin Devamı



‘Babayiğit’ Koreli Türkiye’yi ‘sac’landıracak

200 milyon $ ekstra...
Hyundai’nin uzun süredir tartıştığı bu yatırımın boyutları henüz belli olmasa da şirketin Türkiye’ye yönelik 607 milyon dolar yatırım açıkladığı biliniyor. Mayıs ayında Hyundai Assan, Türkiye’deki otomobil üretim kapasitesini yıllık 100 bin adetten asgari 200 bin adete artırma kararı almıştı. Bunun için 382 milyon dolar harcayacak olan Hyundai, toplam yatırımın 607 milyon doları bulacağını belirtmiş, başka bir ayrıntı vermemişti. Bu durumda demir - çelik yatırımı için boyutları 200 milyon doları aşan bir bütçe hazır durumda.

Slovakyalı ortak!
Türkiye’de yatırım yapacak olan ‘Hysco’, Hyundai’nin dünyanın az sayıdaki ülkesinde sac ve çelik boru üretimi yapan iştiraki. İzmit’te kurulan yeni şirketin ana ortağı da Slovakya’daki Hysco.
Yeni girişimin müdürü Ha Young Choi oldu. Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nda şu an sadece i20 modeli üretiliyor. Ancak Hyundai’nin Türkiye’de i10 modelinin yeni versiyonunu üretmesi de bekleniyor. Yeni yatırımla Hyundai hem cari açığı azaltacak, hem de ihracatı artıracak iki boyutlu bir hamle yaptı.

Haberin Devamı

‘Babayiğit’ Koreli Türkiye’yi ‘sac’landıracak

Zeynep Özal

Zeynep Özal’ın radarında artık köprü ve havalİmanı da var...

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kızı Zeynep Özal, gayrimenkul sektöründeki yatırımlarında hız kesmiyor. Gayrimenkul işine 2004’de danışmanlıkla başlayan Özal, 2008’de Aziz Yıldırım’ın dayısının oğlu Osman Yalçın’la, daha sonra da İranlı işadamlarıyla ortak inşaat şirketleri kurdu. Özal, İran’da geniş çaplı inşaat projelerine imza attı. Geçen yıl ekimde oğlu Uğur Ekren ile ‘Asalet İnşaat’ adlı 10 milyon lira sermayeli bir şirket kuran Zeynep Özal, bu hafta da yine oğluyla ‘Özal Endüstriyel Yapılar İnşaat Taahhüt’ adlı bir şirket daha açtı. Yeni şirketin üstlenmeyi amaçladığı inşaatlar arasında fabrika, hastane, havameydanı, köprü ve yollar da sayıldı.