Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Efsane’ bankacı Akın Öngör, tarım yatırımlarına doymuyor. İşe 2000 yılında üzüm bağlarıyla başlayan Öngör, geçen yıl portföyüne küçükbaş hayvan besiciliğini eklemişti. Öngör şimdi de gübre üretmeye hazırlanıyor. Bu gübreyi hem satacak, hem de elektrik üretecek.
Ünlü bankacı Akın Öngör, sanayici Tezman ailesiyle birlikte giriştiği tarım yatırımlarını sürdürüyor. 1991 - 2000 yılları arasında Garanti Bankası’nda genel müdürlük yapan Öngör, Türk bankacılık tarihinin ‘efsanevi’ isimleri arasında. Öngör 55 yaşında emekli olduktan sonra ise kendisini tam anlamıyla tarım sektörüne adadı. 2000 yılında Manisa’nın Akhisar ilçesindeki üzüm bağında ‘Selendi’ markasıyla şarap üretmeye başlayan Öngör, bağlarını giderek genişletti.

Tezman ana hissedar
Öngör geçen yıl, Tezman Holding Başkanı Erol Tezman, eşi Tilda Tezman, oğulları Ralf Tezman ve Selim Tezman ile birlikte ‘Teras Tarım İşletmeleri’ adlı bir hayvancılık şirketi kurdu. Tezman ailesi ve Akın Öngör bu hafta kurdukları Novosan Gübre adlı şirketle de ortaklıklarına yeni bir boyut kattı.
Akın Öngör, “Gübre girişimi, Teras şirketimizin devamı sayılabilir. Teras’la Balıkesir Gönen’de küçükbaş hayvancılığa başladık. Şu an 1500 baş civarında hayvanımız var. Bu sayıyı kısa sürede 4 - 5 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Hem bizim hayvanlarımızın, hem de Gönen çevresindeki hayvanların gübresini işleyeceğimiz bir fabrika kurmaya karar verdik. Burada ürettiğimiz organik gübreyi piyasaya süreceğiz. Ayrıca bu gübreyle gaz ve elektrik üretmeyi de planlıyoruz” diyor. Akın Öngör tarım yatırımlarında ana hissedarın Erol Tezman olduğunu vurguluyor.

Planda keçi de var...
Tekstilden denizciliğe birçok sahada yatırımları bulunan sanayici Tezman ailesi tarım sektörüne Akın Öngör’le birlikte girdi. Tezmanların Türkiye’de en bilinen markaları denizcilikte Tezmarin, kimyada Sel ve temizlik alanında Rest.
Gönen’deki çiftlikte şimdilik sadece koyun yetiştiren ortaklar ileride keçi üretiminin planlarını da yapıyor. Seneye başlaması hedeflenen gübre işiyle birlikte eş zamanlı olarak ısı ve elektrik üretimi de gündeme gelecek.

Haberin Devamı

‘EFSANE’ BANKACI GÜBREDEN ELEKTRİK ÜRETECEK

Haberin Devamı

Toprağımız kimyasal gübreyle fakirleşti
Akın Öngör, gübre konusunda kendilerini harekete geçiren başlıca nedenin Türkiye’nin fakirleşen toprağı olduğunu anlatıyor. Öngör, “Türkiye’de toprağın organik değeri kayboluyor. Bu oran normalde yüzde 3’lerden bizde yüzde 1’lere geriledi. Ana nedeni de kullanılan kimyasal gübreler” diyor.