Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İşadamı Hüsnü Özyeğin, kurucusu olduğu Özyeğin Üniversitesi’nin öğrencilerine iş hayatını ‘yaşatarak’ öğretmek için ilginç bir girişime imza attı.
Özyeğin Üniversitesi’nden 23 işletme ve mühendislik öğrencisi bu hafta ortak olarak ‘Energia Elektrik Enerjisi Pazarlama’ adlı bir şirket kurdu. Şirketin 24’üncü ortağı ise Özyeğin’in patronu olduğu Fiba Grubu şirketleri ortaklığındaki ‘Özünde Girişim Fikri Mülkiyet Hakları Yönetim’ şirketi... Bu şirketin ana hissedarı da Hüsnü Mustafa Özyeğin Vakfı.
Öğrencilerin kurduğu ‘Energia’ şirketinin başkanı da yine bir öğrenci: Özyeğin Üniversitesi’nde işletme okuyan Mert Savaş. Savaş, şunları anlatıyor:
“Hüsnü Bey öğrencilerin şirketi olsun, burada işi öğrensinler istedi. Katılmak isteyen tüm öğrenciler şirkete ortak oldu. Fiba Grubu bünyesinde üretilen elektriği pazarlıyoruz. Otellere, işyerlerine, benzincilere gidip elektriğimizi uygun fiyatla satmaya çalışıyoruz. Satış yapmayı başaran ortaklarımız da prim alıyor. Hüsnü Bey işe karışmıyor ancak bizi uzaktan denetlediğini biliyoruz.”

Haberin Devamı



Kendisi ‘ızgara’ başında okudu, öğrencilerini ‘elektrik satıcısı’ yaptı

Darağacı Izgara günleri
Şirket ortağı elektrik - elektronik mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Gökhan Meriçliler ise iş dünyasını birebir tecrübe etme olanağı bulduklarını anlatarak, “Bu sanırım ilk kez denenen bir sistem. Mezun olan arkadaşlarımız herhalde ortaklıktan ayrılıp yeni öğrencilere yer açacaktır. Zaman gösterecek” diyor.
Hüsnü Özyeğin de ‘işi’ okul yıllarında öğrenen bir isim... Özyeğin, ABD’de burslu olarak eğitimini gördüğü mühendisliğin kendisine çok uygun olmadığını düşündüğü için daha sonra Harvard İşletme Fakültesi’ne gitti.
Çok az iş tecrübesi vardı. Açığı kapatmak için Harvard’da öğrencilerin işlettiği bir kantin olan Gallows Grill’in (Darağacı Izgara) başına geçti. Burada ızgaraları bile kendi temizledi. Hem işletmeciliği öğrendi, hem kredilerini ödedi.
Özyeğin Türkiye’ye dönerek 1985’te başına geçtiği Yapı Kredi’yi iki yılda 60 milyon dolar kâra geçirdi. Kurucusu olduğu Finansbank’ı ise 10 ülkede 200 şubeli bir banka yaptı.

Haberin Devamı

Garipoğlu ortaya ‘elektrik’le çıktı, ortak Hollandalı

Sümerbank’ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu Hollandalı ortakla enerji sektöründe yatırıma hazırlanıyor. 1999’da sahibi olduğu Sümerbank’a devlet tarafından el konulan Hayyam Garipoğlu, borçlarını sahibi olduğu Burgaz Rakı, Akmaya ve Multinet şirketlerini satarak geçen yıl itibariyle kapattı.

HES ve rüzgâr da var
Sümerbank’tan dolayı Garipoğlu Grubu’ndan toplam 355.5 milyon dolar tahsil edildi. Garipoğlu ailesi, Hayyam Garipoğlu’nun kardeşi Mehmet Nida Garipoğlu’nun oğlu Cem Garipoğlu’nun 24 yıl hapse mahkum olduğu cinayet nedeniyle de uzun süre kamuoyunun gözü önünde oldu.
Hayyam Garipoğlu şimdi tekrar iş hayatıyla gündemde... Garipoğlu, babası Kasım Garipoğlu ve kardeşi Nizam Garipoğlu ile birlikte bu hafta yeni bir şirket kurdu. ‘Global Energy Projects Elektrik Üretim’ adlı şirketin bir diğer ortağı İsmail Avcı, diğer iki ortağı ise Hollandalı: Global Energy Projects BV ile G.F.Land Beheer BV...
G.F.Land Beheer BV şirketini temsilen Hollandalı Gerrit Frederik Land da şirketin yönetim kuruluna girdi. Yeni şirketin Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) izinleri çerçevesinde elektrik üretmek ve dağıtmayı amaçladığı belirtiliyor. Şirketin faaliyet alanı içine rüzgâr ve hidroelektrik santrallar da (HES) giriyor.