Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Girişimci Başak Taşpınar Değim, duvarcıdan muslukçuya, köpek gezdirmeciden ev taşımacıya 4 bin civarı usta ve emekçinin ‘Amazon’u... Geçen yıl hizmete açtığı Armut.com, pek akla gelmeyen bir alanda, ABD’li elektronik ticaret devi Amazon’a benzer bir işlev görüyor. Evini boyatmak, musluğunu tamir ettirmek, evini taşıtmak isteyenleri bu işin ustalarıyla buluşturuyor.
Armut’ta birden çok ustadan teklif almak ve ustalara not vermek mümkün! Armut ismini ise ‘Armut piş, ağzıma düş’ benzetmesi için seçilmiş.
Başak Taşpınar Değim, 8 yıl kaldığı ABD’de kozmetikçi Revlon’da yöneticilik yaptıktan sonra 2010’da Türkiye’ye dönerek Koç Grubu’na katılmış. Tat ve Sek’e marka yöneticisi olmuş. Ancak oğlunun hastalandığı bir gece hayallerinin peşinden koşması gerektiğini düşünerek istifa etmiş. Değim, o süreci şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

“Kendi işimi kurmak hep hayalimdi ama erteliyordum. Türkiye’ye kesin dönüş süreci çok zahmetli oldu. Kaliteli evden eve nakliyatçı, temizlikçi, boyacı, marangoz ve tamircilere ulaşmakta çok zorlandım. Fiyatlarda da ‘aldatılıyor muyum’ diye tereddütlüydüm.

Ustaya not!
‘Bu işin kolay yolu olmalı’ diye düşünürken Armut fikri doğdu. Koç’tan ayrıldıktan sonra ekibimle 4 ay siteyi hazırladık. Geçen yıl kasımda açtık. Örneğin ev boyatmanız gerekiyor. Sitede bir form cevaplıyorsunuz. Sistem boya ustaları ile sizi eşleştiriyor. İşle ilgilenen usta teklif veriyor. Tekliflerden uygun bulduğunuzla anlaşıyorsunuz. İşi yapan ustaya da not veriyorsunuz.”
Sitede 200’ü aşkın kategoride hizmet, 4 bine yakın usta ve 8 bin üye olduğunu belirten Değim, “Uzun vadede Armut’un hizmet sektöründe Türkiye’nin Amazon’u olmasını hedefliyorum” diyor.

8 milyon TL'lik patates kardeşliği

Bu ay Türk tarımındaki büyük yatırımlara bir yenisi daha eklendi. İzmirli Özgörkey ailesi, Burger King’in Türkiye yatırımcılarından Kurdoğlu ailesiyle dev bir patates ortaklığına imza attı.
Bu ay kurulan 8 milyon lira sermayeli ‘Atakey Patates Gıda’ patates üretecek, işleyecek, dondurup satacak. Yeni şirketin başkanı Erhan Kurdoğlu, başkan yardımcısı da Murat Özgörkey... İki ailenin payları eşit. Yeni ortaklık öncelikle 2015 sonunda restoran sayısını 1000’e çıkarmayı hedefleyen TAB Gıda’ya (Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s) çalışacak. Özgörkey ailesi İzmir Torbalı’da halihazırda Feast markasıyla dondurulmuş gıda üretimi yapıyor. Burger King’i 1995’te Türkiye’ye getiren TAB Gıda’nın başında ise Atatürk Barajı’nı yapan Ata İnşaat’ın ortakları olan Ömer Üründül’ün babası Sedat Üründül ile Ertuğrul Kurdoğlu var.