Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Bu hafta yine girişimcilikle dolu bir haftaydı. Startups.watch 2018’e ait rakamları ekosistemle ve basınla paylaştı, yine aynı gün Türkiye’de girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve gençlerin kendi yollarından giderek iz bırakmalarını desteklemek için çalışan Girişimcilik Vakfı’nın galası vardı, yine aynı gün Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin küresel doğan startuplar için güçlendirilmiş hızlandırma mekanizması winglobal programının lansmanı vardı. Perşembe günü de Revo Capital ve Startup Wi-se Guys’ın düzenlediği etkinlik vardı. Tabi hepsine birden katılmak çok zor, ben katıldıklarımla ilgili kısa kısa notlarımı paylaşayım.

Haberin Devamı

Öncelikle Türkiye Girişim Ekosistemi 2018/2019’dan bahsedeyim.

2018’de 100 girişime $59M Yatırım

Yatırım azaldı, satış arttı.

Startups.watch tarafından açıklanan rakamlarda girişim Türkiye’deki 100 girişim 2018 yılında melek ve girişim sermayelerinden 59 milyon dolar yatırım topladı. 2017 yılında 171 girişim 110.5 milyon dolar yatırım almıştı. Tutar olarak girişimler yüzde 46 daha az yatırım almış oldu. Bunun ana sebep-lerinin başında ise ilk fonlarını 2017’de kapatan girişim sermayesi fonlarının ikinci fonlarını hemen kurmaması yatıyor. 2018 yılında en çok yatırım alanlar girişimler ise sırasıyla Insider, Foriba ve Vi-vense oldu.

İlgi odağı fintek girişimleri

2018 yılında 10 fintek girişimi 11.7 milyon dolar yatırım alırken, 10 Yazılım Servisi girişimi de 10.9 milyon dolar yatırım aldı. 2 Pazarlama teknolojisi girişimi ise toplamda 8.5 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım adedi olarak ilgi gören alanlar ise 7 girişimler e-ticaret, 6 girişimle pazar yeri, 6 girişimle ye-mek, 5 girişimle nesnelerin interneti ve 5 girişimle yapay zeka girişimleri oldu.

Her 3 yatırımdan 1’i kurumlardan

2018 kurumların yatırımcılığa en çok katkı yaptığı yıl oldu. Yapılan yatırımların tutar olarak yüzde 19’una kurumlar destek olurken, toplam 100 adet yatırımın 30’unda kurumlar da vardı. Bu sayede 2018, geçmiş senelerin tutar olarak da adet olarak da geçildiği bir yıl oldu. Kısacası her 3 girişimden 1’ini kurumlar yapmayı başardı. İşbankası 2019 yılında girişim sermayesi fonu Maxis’in ilk yatırımla-rını yapacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Devlet en büyük melek!

Fikir aşamasında TÜBİTAK ve KOSGEB, girişimcilere meleklerin ve yatırımcıların katbekat üstün-de destek oldu. Girişimciler fikir aşamasında meleklerden ve yatırımcılardan toplamda 400 bin dolar toplayabilmişken, devlet kurumlarından toplamda 12.2 milyon dolar destek aldılar. Bu da devleti en büyük melek yapmış oldu.

2018 fonların kurulma yılı oldu

2018 ilk fonlarını kapatanların ikinci fonlarını kurma faaliyetleriyle geçti. Albaraka Fintech Fonu, BIST GSYF, Collective Spark, Finberg, Investurco, Teknogirişim GSYF, TT Ventures ve Vinci fonları 2018 yılında girişim ekosistemine kurdukları fonlarla dahil oldular. Collective Spark 2018 son çeyreğinde Tarfin ve Mutlubiev yatırımlarıyla faaliyetlerini hızlandırdı.

Amerika ve Çin yatırım rekoru kırdı

Amerika’da 2018 yılında 8563 yatırım turunda 115 milyar dolar yatırım yapılırken, Çin’de 2655 yatırım turunda 93 milyar dolar yatırım yapıldı. Onları takip eden üçüncü ülke ise 1498 yatırım tu-runda 8.6 milyar dolar yatırım yapılan Hindistan.

Haberin Devamı

Doğu ve Güney Doğu Avrupa’da iyiyiz, Batı Avrupa’nın çok altında-yız
Türkiye melek ve girişim sermayesi anlamında 2018’de İngiltere, Almanya, Fransa, İsviçre ve İsveç gibi ülkelerin çok gerisinde kalırken Doğu Avrupa’daki bir çok ülkenin ilerisinde yer aldı. Türkiye Macaristan, Polonda, Yunanistan, Malta, Slovenya, Çekya gibi ülkelerin biraz üstünde bir yatırım tutarı ile 2018’i kapattı.

Kişi başı yatırımlar çok düşük

Amerika’da kişi başına girişimlere 354 dolar melek ve VC yatırımı yapılırken, Türkiye’de bu tutar 0.74 dolar seviyesinde kaldı. Bu oranla Türkiye sadece Bulgaristan, Belarus, Romanya, Ukrayna, İran gibi ülkelerin üstünde kalabildi.

Patent konusunda yolumuz uzun

Patent Effect girişiminin paylaştığı istatistiklere göre Türkiye’de patent konusunda daha çok yol almamız gerektiği paylaşıldı. CYVision, Vispera, Orthero, Onlock ve Dermalix gibi Türk girişimleri patent bazlı işler yapıp girişim sermayelerinden yatırım alanlar olarak açıklandı.

Turkcell’den Sosyal Girişimlere 100 Bin TL destek

Turkcell, Evreka, e-bursum ve Mektepp sosyal girişimlerine 100 bin TL değerinde bulut desteğinde bulundu.

İş Bankası’ndan Sosyal Girişimlere Hızlandırma Desteği

İş bankası adına sahne alan H. Mete Güneş 2018 yılında girişimlere yatırım hariç her türlü desteği verdiklerini, 2019 yılının da kendileri için yatırım yılı olacağını paylaştı ve kurdukları Maxis ile yatı-rım konusunda hızlı adımlar atacaklarını paylaştı. Güneş ayrıca, Tolkido, Givin ve Yuvarla sosyal girişimlerine de kapılarını açtıklarını ve her türlü desteği vermeye başladıklarını paylaştı.

NGN’in büyük düşünen tüm girişimlere kapısı açık

NGN Yönetim kurulu başkanı İnanç Erol, global düşünen büyük düşünen tüm girişimcilere kapıları-nın açık olduğunu ve her türlü destek vermeye hazır olduklarını paylaştı. Sosyal girişim olarak da Kodluyoruz.org ‘a bulut desteği hediye etti.

Limak Enerji girişimlerle beraber çalışmaya hazır

Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven Türkiye Enerji Akademisi adlı hızlandırma programı ile girişim-cilere destek olmak istediklerini vurguladı ve enerji sektöründe geleceği şekillendirmek isteyen tüm girişimcilere destek olmak için çağrıda bulundu.

Bayer’den sağlık girişimlerine destek

Bayer ise etkinlikte sağlık alanındaki yerel girişimcilere ve ekosisteme destek amacıyla yürütülen Grants4Apps hızlandırma programının detaylarını paylaştı. Sağlık girişiminiz varsa bu tip programlar az olduğu için mutlaka inceleyin derim.

2018’de 100 girişime $59M Yatırım

GIVEBACK GALA

Salı gününün ikinci etkinliğinde Girişimcilik Vakfının düzenlediği Giveback vardı.
Girişimcilik Vakfı nedir derseniz, önce onu açıklayım; Girişimcilik Vakfı, Türkiye’de girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve gençlerin kendi yollarından giderek iz bırakmalarını desteklemek için çalışan bir vakıf. Şu ana kadar 214 genci programlarına dahil etmişler. Bu gençlere program boyunca girişimcilik aşılanıyor ve başarılı girişimcilerden ilham almaları için yoğun bir mentorluk desteği veri-liyor. Giveback Gala ise bu programı desteklemek için düzenlenen, girişimcilikten aldığını girişimci-liğe geri verme bağış gecesi. Şu ana kadar 3 kere düzenlenmiş (Sanırım bu sene ve geçen sene katıl-dım ama ilkinden emin değilim) Bu senekine 650 davetli katılmış. Turkcell Arıkovanı ve Google Türkiye’nin desteklediği gecede ana konuşmacı ise uzaya çıkan ilk kadın uzay kaşifi ve X Prize Fo-undation'ın CEO'su Anousheh Ansari oldu. Tüm gün iki etkinlik fazla geldiği için yorgunluktan Anousheh Ansari’yi dinleyemeden çıkmak zorunda kaldım fakat sosyal medyadan gördüğüm A. Ansari bir çok kişiye ilham olmuş bile. Girvak’a binlerce gencin aklına girişimciliği sokmaları dilekle-rimizle diyelim, çünkü girişimcilik yayıldıkça Türkiye’nin dışa bağımlılığı da azalacak, global arena-da da söz sahibi bir ülke de olacak.