Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz salı günü Startups.watch tarafından düzenlenen “Türkiye Girişim Ekosistemi 2018/1” etkinliğinde Türkiye’deki girişim ekosisteminin ilk çeyrek gelişmeleri paylaşıldı.

2018 ilk çeyreğinde 17 girişim 18.9 milyon dolar yatırım aldı

Açılış konuşmasını yapan Hasan Aslanoba kurumlara çağrıda bulunarak bir an önce girişimlere yatırım yapmaya başlamaları gerektiğini söyledi. Bunun nedeni olarak ise girişimlerin ve büyük kurumların DNA’larının farklı olduğunu söyledi. Bu nedenle kurumların girişim gibi hareket edemeyeceğini ve girişimler gibi yıkıcı inovasyon yapamayacaklarını vurguladı.

Haberin Devamı

2018 ilk çeyreğinin en dikkat çeken yatırımlarından Insider adına kurucusu Hande Çilingir ise birçok farklı ülkeye nasıl açıldıkları ile ilgili güzel ipuçları verdi. Özellikle yeni ülkeye açılırken, 6 ortaktan biri o ülkede düşük bir bütçe ile otellerde kalıp ilk müşteriyi kazanmak için gece gündüz müşteri kovalıyormuş. Bu da aslında büyük başarıların ne kadar zorluklarla ve emekle kazanıldığını gösteren çok güzel bir örnek oldu.

Bir diğer büyük yatırım olan Foriba’dan Koray Bahar ise yurt dışındaki fırsatların ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi. Yurt dışına açıldıkları ilk yılda gelirlerin %30’u yurt dışından olacakmış. Türkiye’deki girişimlere çoğu yazımda söylediğim gibi ikinci yıldan değil, ilk yıldan dünyanın her yerinden nasıl müşteri kazanılabilir, bunu düşünsünler, bunu planlasınlar.

Etiya’nın bir girişim olarak başka bir girişim olan Expertera’ya yatırım yapması da oldukça dikkat çekiciydi. Hasan Aslanoba’nın da değindiği gibi her şeyi kurumlar, girişimler tek başına yapamaz, o nedenle en iyi yöntem yatırım yapmak. Etiya-Expertera yatırımı da bu anlamda önemli.

Dikkat çeken yatırımlar sonrasında İhsan Elgin yatırımlarla ilgili istatistikleri paylaştı. 2018 ilk çeyreğinde 17 girişimin 18.9 milyon dolar yatırım aldığı açıklandı. Bu tutar son 5 çeyreğin en düşün tutarı. Bu kadar düşüş olmasının sebebi 2017’de bir çok fonun yatırım döneminin bitmesiydi. Yani fonlarını bitirmek için 31 Aralık 2017’e kadar tüm kalan paralarını girişimlere yatırdılar ve 2017 o nedenle yatırım anlamında biraz şişti. 2018’de bu fonların tekrar ikinci fonlarını kurması önemli. Yoksa 2016 rakamlarını bile yakalayamayabiliriz. Bölgede ise yine Doğu Avrupa’da en iyi durumdaki ülkeyiz, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ise İsrail ve Arap Emirliklerinden sonra üçüncü sıradayız. Turkcell'in kitlesel fonlama platformu Arıkovanında girişimlerin/projelerin ilk çeyrekte 900 bin TL’ye yakın kaynak toplayabilmesi de yakında hayatımıza girecek olan hisse bazlı kitlesel fonlama platformlarının da tutabileceğine dair ipucu niteliğindeydi.

Haberin Devamı

Servis tabanlı yazılım ve pazarlama teknolojileri, finans teknolojileri ve regülasyon teknolojileri en çok yatırım alan 3 sektör olmayı başardı. Foriba bu konuda dikkat çeken girişimlerden biri oldu. 2018 ilk çeyreğinde erken dönem yatırımların yüzde 15’ini kurumlar yaptı. Türk Telekom’un girişim sermayesi şirketi TT Ventures, Doctor Turkey’e yatırım yaptı. Özellikle otomat yönetim ve ödeme sistemleri üzerine odaklanan E-Vend, Macgal Otomat'tan yatırım aldı. Garaj Sepeti de Fibabankası’nın yatırım şirketi Finberg’den yatırım aldı. Yatırım alan diğer girişimler ise şunlardı : Ceotudent, Coiny, Expertera, Insider, Meal Box, Meditatation App, Nanomik, Olev, Paym.es, Restroid, Scoutium, StockMount ve Temizlik Devi.

Haberin Devamı

Son olarak Bakkaldan, Iven, Bizero ve Smart Mimic girişimleri sunumlarını yaptı. Bakkaldan kısa sürede 310 bakkalla anlaşmış ve oturduğunuz yerden civardaki bakkalınızdan sipariş verebiliyorsunuz. Bakkalların marketlerle savaşmasında Bakkaldan önemli bir çözüm olabilir. Iven son zamanların en sıcak konularından nesnelerin interneti üzerine çözüm sunan bir girişim. Bizero ise türlü zorluklarla hayata geçirilmiş bir elektrikli bisiklet paylaşım girişimi. Kurucusu bir çok modelden sonra Çin’de kendi modellerini ürettirmiş ve şu anda bir çok belediye, kurum ve üniversite ile çalışıyorlarmış. Smart Mimic ise akıllı bir sensör. Kolay kurulan, kolay yönetilen sensör ile evinizi, bisikletinizi, arabanızı hemen akıllı yapabiliyorsunuz. Kısa sürede oldukça iyi cirolar elde etmiş olmaları da yakın zamanda yatırım alabileceklerine en büyük işaret.