Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Bu haftanın en önemli konusu KWORKS ve BTM Sahne’nin “Demo Day”leriydi. “Demo Day” kavramını daha önceden anlatmıştım, girişimcilerin belli bir mentorluk ve eğitim sonrası yatırımcıların karşısına çıktıkları etkinliğe “Demo Day” deniyor. BTM Sahne’nin Demo Day’i Perşembe akşam olduğu için onu önümüzdeki haftalarda aktaracağım. Gelelim “KWORKS Demoday’18” izlenimlerime.

KWORKS, Koç Üniversitesi Şişli yerleşkesinde, girişimcilere yol gösterici ve maliyet azaltıcı destekler sunan, dünyaya meydan okuyan teknoloji girişimlerinin hayata geçmesi ve finansal kaynaklara erişimi için zemin hazırlayan bir girişimcilik merkezi.

Haberin Devamı

9 Girişim KWORKS’te sahne aldı

Öncelikle şunu söylemem lazım; “Girişim ekosisteminde çok etkinlik oluyor, etkinlik enflasyonu var” tartışmaları son bir iki yıldır var. Ben de çok etkinlik olduğu yönünde arada serzenişte bulunuyorum fakat etkinlikler ticari bir kaygıyla yapılmadığı sürece, iletişim amaçlı yapıldığı sürece bence çok olmasında sıkıntı yok. KWORKS etkinliğinde bir çok yatırımcı, mentor, ekosistem paydaşı bir araya geldi ve açıkcası oldukça entellektüel bir ortam oluştu. Ben de etkinlik sonunda bir şeyler öğrenerek çıktığımı hissettim ve mutlu oldum.

Etkinlik panel kısmı ve girişimcilerin sunumlarını yaptığı iki ana kısımdan oluşuyordu. Panel kısmından aklımda kalan ilk şey; 500 Istanbul yatırım fonunundan Enis Hulli’nin “Hızlı büyüyen iyi girişimler her zaman yatırım bulur, onlar için yatırımcı kıtlığı gibi bir durum yok, problem aralarda kalan girişimlerin yatırım bulmasında” sözü oldu. İkinci aklımda kalan ise Commencis firmasının kurucu ortağı Fırat İşbecer’in “Startup dostu firmalar, B2B iş yapan girişimlerden daha çok ürün almalı, aylarca pazarlık yapmamalı” sözü oldu.

Sahne alan girişimcilere gelecek olursam; Beşi hızlandırma programından, dördü ise ön hızlandırma programından olan girişimleri anladığım kadarıyla anlatmaya çalışayım.

Hızlandırma Programı Girişimleri

Viravira

Viravira içinde binlerce tekne bulunan bir online tekne kiralama platformu. Yunanistan, Hırvatistan, İtalya, İspanya, Portekiz ve Fransa gibi ülkelerden de yüzlerce tekneyi siteye girip kiralayabiliyorsunuz. Şu anda toplam 3000 tekne bulunuyormuş. Girişimcisi Emre Küçükozan’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de yıllık tekne kiralam sektörü €250M civarında.

Haberin Devamı

Gamehub

Bilgisayar oyunları konusunda en büyük problem nedir dersem çoğu kişi sürekli olarak yüksek performans bilgisayar alma gerekliliğinden bahsedecektir. Gamehub tam da buna çözüm olmak isteyen bir girişim. Masaüstü bir oyunu bulut üzerinden oynamanızı sağlıyor, bu sayede çok yüksek performanslı bir bilgisayar almak zorunda kalmıyorsunuz. Tabi bilgisayarınıza yükleme derdi de olmadığı için bilgisayarınızda da boş alan kalıyor. Saatlik 4 TL, aylık da 91 TL’ye bir paket alıp oyun oynayabiliyorsunuz. Arıkovanı platformundan da 100 bin lira ön sipariş alan girişim Mart ayında 20 bin üyeye ulaşmış, 20 bin kişi de beklemedeymiş.

Akaunting

Akaunting açık kaynak bir ön muhasebe platformu. Şu anda da 150 ülkeden 50 binden fazla kullanıcısı var. Diğer ön muhasebe platformlarından en büyük farkları hem temel hizmetin ücretsiz olması, hem de kendi sunucunuza kurabiliyor olmanız. Uygulama mağazasından bir ürün alırsanız o zaman ücret ödüyorsunuz. Burada da bir çok uygulama sağlayıcı girişim var.

Haberin Devamı

Vidyou

Binlerce ürünü olan eticaret siteleri için anında otomatik video reklam hazırlamanızı sağlayan bir platform. Yani tek tek her ürün için ayrı ayrı video üretmekle uğraşmıyorsunuz. Ürünün fiyatı değişirse videodaki bilgiler de otomatik değişiyor. Ürün adedine göre aylık üyelikle çalışan girişim şu ana kadar 10 ayda 300 binin üzerinde video üretilmiş.

Architicket

İnşaat sektörüne yönelik çözüm sunan girişim, projelerin dijital ortama aktarılmasına olanak sağlıyor. Gün içinde sahada karşılaşılan problemler iş emri haline getirilebiliyor ve anında o işi çözecek kişiye iletilebiliyor. Kurucusunun verdiği bilgiye göre ülkemizde yapı sektöründe bilişim teknolojileri pazarı 220 milyon dolar civarında. 3 kullanıcı için ücretsiz olan girişim daha fazla kullanıcı için aylık üyelik modeliyle çalışıyor.

Ön Hızlandırma Programı Girişimleri

Alppedo

Çocukların şiddet veya uygunsuz şeyler içeren videoları izlemesini önlemek için ortaya çıkan bir video filtreleme ve önerme girişimi. Alppedo psikolog onaylı videolar önererek çocuğunuzun daha sağlıklı ve güvenli büyümesini sağlıyor. Kurucusunun verdiği bilgiye göre Türkiye’de 5 milyon çocuk Youtube üzerinden video izliyor.

Predy

Sosyal medyanın rating platformu diye özetlenebilir. Milyonlara içeriği analiz edip, etkileşimi yüksek olacak içerikleri tahmin edip, reklam verenlerin doğru yerlere reklam vermesini sağlıyorlar.

Salesmot

Oyunlaştırma üzerine çalışan girişim, satış ekipleri için oyunlaştırma tabanlı çözüm sunuyor. Firmaların CRM altyapısıyla da entegre olabilen girişim sayesinde firma içinde yarışmalar düzenleyip çalışanların performansını artırabiliyorsunuz.

Şefgibi

Şefgibi yemeğin malzemelerini tam ölçüsünde gönderen bir girişim. Yani yemeğin malzemelerini size gönderiyorlar, siz de tek tek malzeme aramak derdinde kalmıyorsunuz. Haftalık üyelik modeliyle çalışıyorlar.