Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Başlığı okuyunca herkes “ne kadar çok yabancı dil bilirsek o kadar iyi” diye düşündü sanırım. Farklı ülkelerle farklı insanlarla ne kadar çok etkileşime girersek o kadar iyi evet fakat bugünün şartlarında artık tüm iş dünyasının bir başka dil daha bilmesi gerekiyor. Programlama dili. Nasıl her disiplinde fizik, kimya, matematik gibi temel bilimleri öğrenmek gerekiyorsa günümüzde bilişim teknolojilerinin de artık tüm disiplinlerde temel beceri olarak anlatılması gerekiyor.

Yazılımcı yetiştirme, dil öğrenme konularında bu hafta çok güzel bir gelişme oldu. Türkiye, dünyanın önde gelen yeni nesil yazılımcı okulu Ecole 42'nin küresel ağına İstanbul ve Kocaeli 42 okullarıyla dahil oldu. TÜBİTAK TÜSSİDE, Bilişim Vadisi, Türkiye Açık Kaynak Platformu, İstanbul ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansları gibi bir çok paydaşın desteğiyle kurulan okullarda binlerce yazılımcı adayına ücretsiz eğitim verilecek. Yani dil bilen binlerce kişi aramıza katılacak. Açılışla ilgili canlı yayından gördüğüm kadarıyla oldukça güzel bilgisayarlar ve çok güzel bir ortam yazılımcı adaylarını bekliyor. Evyap’ın mekan sponsorluğunda Vadi İstanbul’da toplamda 400 bilgisayar ile eğitimlere başlayan 42 İstanbul’un ardından, 42 Kocaeli’nin ise 27 Eylül’den itibaren faaliyet göstermeye başlayacağını kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 42 Okulları’nın verimli olması halinde Türkiye’nin farklı illerinde yeni okullar da açılmasının planlandığını söyledi. Aklımdan ilk geçeni söyleyim, keşke ben gençken de böyle fırsatlar olsaydı. Şu anki gençler o yüzden çok şanslı. Kendini geliştirmek isteyen birisi için ücretsiz bunun gibi çok fırsat var, yeterki bir konuda kendinizi en üst seviyede olmaya adayın.

Haberin Devamı

Yazılımcı Sıkıntısı Var

Dil bilmek, algoritma bilmek, yazılım bilmek neden önemli derseniz, dijital dönüşüm hızlandıkça dünya ile rekabet etmek için daha çok yazılımcıya ihtiyacımız var ve şu anda pazarda ciddi bir yazılımcı ve bilişim çalışanı eksiği var. Bu eksiklik önlem alınmazsa daha da ciddi boyutlara gelecek. Özellikle son dönemde dev yatırımlar alan girişimlerin tüm dünyaya hitap etmek için hızlı bir şekilde çok iyi maaşlara bilişim çalışanlarını işe aldığını düşünürsek çok iyi yazılımcılar bir iki seneye bir elin parmaklarını geçmeyecek girişimlerde çalışacak ve yeni kurulacak girişimlere, orta ölçekli girişimlere yazılımcı kalmayacak. Bu da ekosistemin sağlığı açısından büyük tehlike.

Haberin Devamı

Küresel Rekabette Yeni Petrol Yazılımcı

Ülkeler şu anda hem yazılımcı sayısı, hem de bu yazılımcıların beceri seviyesi ile övünüyorlar ve bu istatistikleri kullanarak uluslararası yatırımları ülkelerine çekiyorlar. Bu konuda Ukrayna, Polonya gibi ülkeler bunun meyvelerini de toplamaya başladılar. O nedenle 42 Okulları gibi okullar bence güzel bir başlangıç. Buralardan ne kadar çok yazılımcı çıkarırsak o kadar iyi. Daha sonrasında bu yazılımcıların beceri seviyelerini en üst düzeye çıkaracak kamplar, yarışmalar, projeler olması gerekiyor. Hatta size hayalimi aktarayım. Her yıl 50.000 civarı yazılım konusunda 100 üzerinden 75 ve üzeri becerisi olan, İngilizce yazma ve konuşma konusunda da iyi olan yeni yazılımcımız olduğunu düşünün. Hem Türkiye’deki girişimlere, hem yurt dışındaki girişimlere çalıştıkça da tecrübelendiklerini düşünün. Ülke olarak inanılmaz bir seviyeye geliriz. O kadar kişiye iş bulabilir miyiz diye düşünenler olabilir, dediğim profilde yazılımcılar olursa inanın bir kişi bile işsiz kalmaz. O yüzden 42 okulları tüm yazılımcı adaylarına hayırlı olsun.