Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz ay genel merkezi Türkiye olan yedi girişim erken aşamada 1.8 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turlarının bir tanesi Seri A, diğer 6 tur ise tohum yatırım olarak yapıldı. Tüm yıla baktığımızda ise 73 girişim erken aşamada yaklaşık 46 milyon dolar yatırım aldı. Geçen sene ile karşılaştırırsak geçen sene ilk dokuz ayda 121 girişim erken aşamada yaklaşık 76 milyon dolar yatırım almıştı. Yani yatırım miktarı geçen seneye göre %40 civarında düşmüş. Yatırım alan girişimler ise şunlar :

Lisa

Haberin Devamı

Instagram’a fotoğraf atarken hangi fotoğrafı atarsanız daha çok ilgi göreceğini anlayan yapay zeka destekli bir servis. Web sitelerinde yazdığına göre neredeyse her ülkeden kullanıcıları var ve şimdiye kadar 120 bin fotoğraf Lisa tarafından seçilerek Instagram’a yüklenmiş. Kurumsal versiyonunda ise hem bir markanın tüm fotoğraflarını organize edebiliyor, hem de A/B testi yapmanızı sağlıyor.

MasterFi

MasterFi bir iş analitiği çözümü ve MasterFi kullanarak şirketler satış ekiplerinin saha çalışmalarından elde ettikleri veriler ışığında, mevcut global satış portföylerini analiz edebiliyorlar. Satış personeli analizi, müşteri portföy analizi ve oyunlaştırma gibi modüller içine MasterFi tohum yatırım alan girişimlerden.

Nanografen

F+ Ventures’dan yatırım alan girişim Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi araştırmacıları ve Inovent A.Ş. ortaklığı ile kurulmuş. Grafeni ekonomik, iyi kalitede ve yüksek miktarlarda üreterek enerji, havacılık, otomotiv, yapı-inşaat gibi birçok alanda kullanmak için prototip ürünler hazırlıyor.

Onlock

Viveka’dan ve StartersHub’dan yatırım alan girişim kapı kilidinizi akıllı hale getiriyor. Yani uzaktan kapınızı açıp, kapayabiliyorsunuz, evinize temizlik için gelindiğinde temizlikçi personele kapı açabiliyorsunuz. Tüm kapılarla uyumlu olan akıllı kiliti alarak evinizi emlakçıya göstermek için de uzaktan kumanda edebilirsiniz.

Sorun Kalmasın

Sorun Kalmasın bir eğitim uygulaması. Takıldığınız soruların fotoğrafını çekip uygulamaya gönderiyorsunuz. Uygulamadaki diğer kişiler de sorularınızı çözüyor. Gelir modeli olarak uygulama içi krediler var. 100 kredi 8.99 TL. Girişimin yatırımcıları arasında Fırat İşbecer, Nevzat Aydın gibi ünlü isimler de var.

Haberin Devamı

Tarfin

Ekim ayının tek Seri A yatırımı olan Tarfin’e yeni fonunu duyuran Collective Spark ile ülkemizde yatırımlar yapan Wamda Capital yatırım yapmış. 1.3 milyon dolar yatırımın yapıldığı girişim çiftçiye vadeli ürün satarak onların hem nefes almasını sağlıyor, hem de ödemelerini hasat zamanı yapmasını sağlıyor. Bu bağlamda bakıldığında Tarfin hem bir tarım girişimi hem de bir fintech girişimi.

Wask.co

Wask.co dijital bir asistan. Kendinize bir dijital danışman kiralayabilir, bilişim ihtiyaçlarınız için yol haritası çizip, dijital stratejiler oluşturabiliyorsunuz. Siteyi kullanarak dijital pazarlama, dijital reklam, SEO, sosyal medya, web tasarım, yazılım, bilgi işlem ve dijital güvenlik gibi konularda dijital danışman kiralayabiliyorsunuz. Girişimin yatırımcısı ise Tarvenn Ventures.

Haberin Devamı

2018’in kalan iki ayında Seri B ve sonrası bir yatırım gelmezse geçen senenin yatırım tutarının yarısında kalacağız gözüküyor. 2019 için umutluyuz. Tubitak 1514 ile beraber yeni fonlarımız olacak ve yatırımlar artacak.