Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Bu hafta Fintech Demo Günü vardı ve sekiz finans teknolojisi girişimi canlı yayında yatırımcıların karşısına çıktı. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Fintech İstanbul Kurucu Ortağı Prof. Dr. Selim Yazıcı’nın açılış konuşmasını yaptığı ve 212’den Gülce Günindi’nin jüri üyesi olduğu etkinliği 60 civarında yatırımcı izledi.

Genel gözlemim şu; son yıllardaki güzel gelişmeler başarılı şirketlerdeki ve iyi okullardaki girişimci adaylarını cezbetmiş. Girişimlerden çok girişimciler daha dikkat çekiciydi. Bu da ekosistemimiz adına çok güzel bir gelişme. Donanımlı girişimci sayımız arttıkça göreceksiniz ekosistem çok daha iyi yerlere gelecek. Tabi donanımdan kastım sektör bilgisi, uluslararasılaşma bilgisi ve teknik yetenekleri kapsıyor.

Haberin Devamı

Özellikle açık bankacılık alanındaki gelişmeler fintech girişimlerine de yansımış gözüküyor. Bu alanda son dönemde çok fazla girişim çıkmış olsa da önümüzdeki dönemde çok farklı entegrasyonlar, uygulamalar görebiliriz. En azından kişisel olarak tüm hesaplarımı tek bir yerden yönetebilmek bile güzel olacak diyebilirim.

Etkinlikte sunum yapan girişimler ve aldığım notlar ise şu şekilde:

Bakiyem

Sanal pos, mobil pos, sosyal medya ürün satışı ve tahsilat sistemi gibi birçok ürünü olan bir fintech girişimi.

Banknot

Kullanıcıların, farklı banka hesaplarını tek bir uygulamada yönetecekleri, kendilerine has ve çıkarlarına en uygun olan finansal hizmetler sunulması sağlayan bir açık bankacılık ürünü.

Fanaliz

Müşterilerinizin alacak riskini ölçüp, yönetebileceğiniz dijital bir platform.

Finteo

Farklı bankalarda gerçekleştirdiğiniz işlemlerinizi tek ekran üzerinden kontrol etmenizi, yönetmenizi, doğru ve hızlı kararlar almanızı sağlayan bir B2B Fintech çözümü.

Hamilinden.com

Fatura, çek, ihracat finansmanı işlemleriniz ve kobi kredi talepleriniz için en iyi oranları bulabileceğiniz, en güncel bireysel kredi oranlarını karşılaştırabileceğiniz finansman portali.

Ovinot

Serbest meslek sahipleri ve küçük şirket/işletmeler için ticari işlem, belge ve para süreçlerini, bütünleşik, otomatik ve rahatça yönetebilmelerini sağlayan bir e-iş uygulaması.

Haberin Devamı

Riskoptima

Akademik kadrosuyla, ekonometri,optimizasyon & yapay zekayı birleştirerek portföy yönetimi yapan bir robot geliştirerek portföy yöneticilerinin işlerini kolaylaştırıyorlar.

TeklifimGelsin

Kullanıcıların kredi skorlarını görüntüleyerek bankalardan kendilerine özel kredi, mevduat ve kredi kartı tekliflerini karşılaştırarak başvuru yapabildikleri bir platform.

Kripto paralardaki son dönemdeki değer kaybından mı kaynaklanıyordur bilmiyorum ama daha çok kripto para girişimi görürüm diye bekliyordum fakat yanılmışım. Açık Bankacılık, Finansman ve Ödeme halen en öne çıkan alanlar. Yurt dışına ilk günden olmasa bile en azından altı ay içinde çıkabilecek girişimlerde de bir azlık vardı. Fintech doğası gereği regülasyonlar nedeniyle global ölçeklenmesi zor bir dikey fakat fintech girişimlerimizin artık tüm dünyada bilinmesi şart. Tüm bu girişimlerin yurt dışını da denemesi ekosistemin sağlığı açısından önemli.