Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Bir ay önce Zynga’nın Gram Games’i satın alması ile sevinmiştik ki daha bu sıcak gelişmenin heyecanı dinmemişken peş peşe güzel haberlerle gururumuz biraz daha katlandı. Bu hafta önce ACT Venture Partners’ın yatırım yaptığı Segmentify girişimindeki hisselerinin bir kısmını Esor Investments’ın 4 katına aldığını öğrendik. Bu tip mevcut hisselerin satılmasına yani yeni hisse ihraç etmeden mevcut hisselerin el değiştirmesine “Secondary Transaction” deniyor ve bu işlemler bir anlamda mevcut hissedarın çıkış yapması “exit” etmesi anlamına da geliyor. Yani ACT Ventures bir kısım yatırımını dörde katlamış oldu. Bu yatırımcı için de süper bir gelişme, ekosistem için de süper bir gelişme. Çünkü yatırımcılar fonlarını ne kadar katlayabilirse yeni fonlar o kadar iştahla kuruluyor, ekosistem o kadar sağlıklı sayılıyor.

Haberin Devamı

Girişim Ekosistemi Trendyol haberi ile kanatlandı

Tam ACT Ventures haberi fonlar için güzel oldu derken bu akşam asıl flaş haber geldi. Çin’in devi Alibaba’nın Trendyol’un mevcut yatırımcıların hisselerini kat kat fazlasıyla satın aldığı haberi geldi. (Bu da İngilizce tabiriyle secondary transaction olarak geçiyor) Demet Mutlu tarafından 2010 yılında kurulan girişimde startups.watch’a göre Emre Kurttepeli, Tiger Global, KPCB ve EBRD’nin yatırımları vardı. Bu yatırımcılar koydukları paraları katlayarak almış oldular. Trendyol aynı zamanda Türkiye girişim ekosisteminde Yemeksepeti’nden sonra en çok yatırım toplayan girişim konumundaydı. Yapılan açıklamalarda Alibaba’nın bu hisse alımının Türkiye’nin en büyük internet işlemi olduğu belirtilmiş. Yani Yemeksepeti’nin 589 milyon dolara satın aldığını düşünürsek bu tutarın da üstünde bir işlem olduğunu düşünebiliriz. (İlerleyen günlerde detaylar açıklanırsa daha rahat analiz yapabiliriz) Emre Kurttepeli’nin daha Mart 2010’da şirkete yatırım yaptığını düşünürsek yatırımının bir kısmını 8 yılda 80 katın üzerinde katladığını hesaplayabiliriz. Bu da melek yatırımcılığın getiri anlamında en güzel meyvesi ve diğer tüm melek yatırımcıların da iştahını kabartacak bir katsayı. Trendyol bu işlem ile tekboynuz “unicorn” oldu mu bilmiyoruz. Tekboynuzu da açıklayalım; bir girişimin şirket değerlemesi 1 milyar doları geçince tekboynuz deniyor. Girişim ekosisteminin kaç tane tekboynuz çıkardığı ise o ekosistemin sağlıklı işleyip işlemediğini anlamak için bir gösterge olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Aslında Emre Kurttepeli birkaç hafta önce bir etkinlikte yatırımlarından ikisinin büyük hacimlerde işlem göreceğini söylemişti. Bir tanesi Trendyol, diğeri ile ilgili de tahminim var fakat nazar değmesin, o da gerçekleşsin, burada onu da kaleme alalım.

Trendyol haberiyle birlikte artık senede 2 tane 100 milyon dolar üzeri işlem gerçekleştiren bir ekosistem olduk. Yurt dışındaki yatırımcılar da “Türkiye’de neler oluyor ? Fırsatları kaçırıyor muyuz ?” demeye başlayacaklardır. Bu yabancı yatırımcılarla görüşecek olan fonlar ve girişimciler için süper bir fırsat. Artık boynumuzu bükerek konuşma zamanı değil. Sevgili girişimciler yabancı yatırımcılarla konuşurken “Bizim ekosistemde son 2 ayda 2 tane 100 milyon dolar üzeri işlem oldu” diyerek cümlelerinize başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Özetlersek; Ekosistemimiz için eksik parçalar bir bir tamamlanıyor, önümüz aydınlık, daha çok fon kurulmasına yardımcı olursak, daha çok global düşünen girişimci çıkmasına aracılık edersek senede 2 değil 10 büyük 100 milyon dolar üzeri işlem bile görebiliriz. Tekrar hem Demet Mutlu’ya hem tüm yatırımcılara tebrikler…