Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Çarşamba günü Gram Games’in satış haberini duyar duymaz tüm girişim ekosistemi olarak gururlandık. Farmville oyunu ile tanınan Zynga, yedi ay önce yine başka bir gururumuz olan Peak Games’in oyunlarının bir bölümünü 100 milyon dolara satın almıştı, bu sefer de 1010, Merged!, Six! oyunlarıyla bilinen Gram Games firmasını $250M’a satın aldı.

Gram Games’in Büyük Başarısı

Daha öncesinde Sanalika adlı platformuyla bilinen Mehmet Ecevit, aynı zamanda yatırımcı şapkası da olan Kaan Karamancı ve Alpay Koraltürk tarafından 2012 sonunda kurulan Gram Games, neredeyse 6 yıl dolmadan 250 milyon değere ulaştı ve satıldı.

Haberin Devamı

En son 2015’in Ekim ayında Küçükyalı’daki ofislerine gitmiştim ve içerideki farklı kültürü, kaynaşmayı görünce etkinlenmiştim. Bunda Mehmet’in, Kaan’ın ve yatırımcıları Hummingbird Ventures’ın payının oldukça büyük olduğunu düşünüyorum. Kaan’ın oyun sektörü çok yorucu ve zahmetli dediğini dün gibi hatırlıyorum. Bu da ne kadar zorlu bir yolu katettiklerinin en büyük ispatı olsa gerek.

Startups.watch verilerine göre şu ana kadar 1.6 milyon dolar yatırım almışlar. Bu kadar az yatırımla 6 yılda 100 milyon doların üzerinde ciroya ulaşmak, 250 milyon dolar değerlemeyle satılmak müthiş bir başarı. Yatırımcılar arasında Fabrice Grinda, Jose Marin, Tunç Yalgın Pamir Gelenbe, Fırat İleri ve Hummingbird Ventures var. Yatırımcılardan bazıları 2013 yılında şirket daha 2.7 milyon değerlemedeyken girmiş. Bu şu anlama geliyor, yatırımcılarından bazıları yatırımlarını 90 katın üzerinde katlamış. İşte bu yüzden girişimlere yatırım yapmak bazen hiçbir yatırım aracından alamayacağınız oranlarda geri dönüş sağlıyor.

Türkiye için Gram Games’in satışı ne anlama geliyor derseniz tek tek açıklayalım.

Sohbet ettiğimiz tüm yabancı yatırımcılar ve girişimciler “Türkiye’de kaç tane exit var?” diye biraz küçük görmeye yönelik cümleler kuruyordu, biraz daha göğsümüzü kabartarak cevap verebileceğiz. Gram Games Yemeksepeti’nden sonra (589 milyon dolar) en büyük ikinci teknoloji girişimi çıkışı oldu. Üçüncü sırada 217.5 milyon dolarla Gittigidiyor, dördüncü sırada ise 200 küsür milyon dolarla Markafoni var. Yani 200 milyon dolar üstüne satılan girişim sayımız dört oldu.

Haberin Devamı

Önceki yazılarımda bu seneki yatırımların azaldığını söylemiştim. Girişim ekosisteminin morali biraz düşükken bu tip bir haber duymak girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız açısından oldukça sevindirici oldu.

Rol model sayımız artmış oldu. Artık Kaan Karamancı’nın, Mehmet Ecevit’in, Fırat İleri’nin 6 yıllık yolculuğu, çıkardıkları dersleri, öğrenimlerini daha çok paylaşmaları lazım ki daha çok Gram Games çıksın.

7 ay içerisinde 2 tane oyun firmasının (Peak Games ve Gram Games) birinin $100M’a oyunların bir bölümünü satması, birinin şirketi satması, yabancı yatırımcının da dikkatini çekecektir. Önümüzdeki dönem daha önce Türkiye’ye hiç yatırım yapmamış yatırımcılardan yatırımlar görebiliriz.

Zynga açısından bakarsak Crunchbase’e göre şu ana kadar Zynga 31 satın alma yapmış (Peak Games’in oyunlarının satın alınması da dahil). Tutarı açıklananlar arasında en büyük ikinci satın alma Gram Games gözüküyor. 2010’dan beri ilk defa geçtiğimiz sene karlılığı yakalayan Zynga küllerinden doğmaya çalışıyor diyebiliriz veya başka bir deyişle satın alma stratejisi işe yarıyor diyebiliriz. Bu sene de Gram Games’den son 7 ayda 70 milyon dolar geleceğini varsayarsak Zynga 2018’i 1 milyar dolar ciro ile kapatabilir. Bu da psikolojik bir baraj ve geçilirse yatırımcının iştahı daha da artacaktır.

Haberin Devamı

Tekrar tüm ekibe tebrikler. Türkiye girişim ekosistemine de hayırlı olsun, dileğimiz önümüzdeki dönem daha çok Gram Games’ler çıkması…