Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Bu hafta oldukça ilginç bir girişimi tanıtacağım, Clotie. Engin Can Kurt ve Selen Korkmaz tarafından kurulan ve Ocak ayında açılan girişimle ilgili kuruculardan Engin Can ile Clotie’yi konuştuk.

S.Ü: Engin Can seni tanıyabilir miyiz ?

Engin Can Kurt: Koç Üniversitesi’nde son sınıftayım. Daha önceden bir iki girişim hayata geçirmeye çalıştım. Sonra bir süre kurum içi bir girişim olan Arıkovanı’nda çalıştım. Geçtiğimiz yaz Amerika’da Silikon Vadisinde staj yaptım. Stanford’da dersler aldım.

S.Ü: Clotie fikri nasıl doğdu ve ortağında nasıl biraraya geldin ?

Haberin Devamı

Engin Can Kurt: Silikon Vadisinden dönerken aklımda 5-6 fikir vardı. Ortağım Selen ile de Koç Üniversitesinde çeşitli kulüplerde görev almıştım. Tüm fikirleri onunla paylaştım ve Clotie fikrini hayata geçirmeye karar verdik. Sonrasında da İş Bankası Workup’a seçildik ve Workup desteğiyle Ocak ayında girişimimizi tam anlamıyla lanse ettik.

Herkesi Stilistlerle Buluşturan Girişim

S.Ü: Nedir peki Clotie ?

Engin Can Kurt: En kısa tanımıyla online abonelik bazlı stilist hizmeti veriyoruz. Kişilere stillerine göre kombinlenmiş 5 parça gönderiyoruz. Üç gün içinde deniyorlar ve beğendiklerini alıyorlar, beğenmediklerini ise kargo için gün belirliyorlar, kapılarından iade alıyoruz.

S.Ü: Nasıl çalışıyor ? Kişilerin giyim tarzını ve zevklerini mi inceliyorsunuz?

Engin Can Kurt: Öncelikle sitemize üye olup anketimizi dolduruyorsunuz. Sonrasında biz zevklerinize uygun bir stilisti sizle eşleştiriyoruz(stilisti görmüyorsunuz). İlk sipariş tarihini, sıklığı seçiyorsunuz, hizmet bedeli olarak 19.99 TL ödüyorsunuz, sonrasında stilistimiz sizin için alışveriş yapıyor ve istediğiniz kadarının parasını verip satın alabiliyorsunuz, hiçbirini beğenmezsen hepsini geri de gönderebiliyorsunuz.

Herkesi Stilistlerle Buluşturan Girişim

S.Ü: Ankette neler soruyorsunuz ?

Engin Can Kurt: Boy, kilo, beden bilgileri, vücut ölçüleri, sevdiği desenler, detaylar, sevdiği markalar ve harcama aralıklarıyla ilgili sorular soruyoruz. Bu sayede kişiyi daha iyi tanımaya çalışıyoruz.

S.Ü: Bir nevi 20 liraya stilistiniz oluyor diyebilir miyiz ?

Haberin Devamı

Engin Can Kurt: Evet, global benzerlerimiz de bu şekilde anlatıyorlar yaptıklarını. Alışveriş yapmak için zamanı olmayan beyaz yakalar ve öğrencilerin işlerini kolaylaştırmak için onlara atadığımız stilistler onlar adına çalışıyor. Bu sayede hem zamandan kazandırıyoruz, hem de bir sürü kıyafet denemekten kurtarıyoruz.

S.Ü: Nasıl geçti ilk iki ayınız ?

Engin Can Kurt: Düşündüğümüzden çok daha iyi geçti. Müşterilerimiz gönderdiğimiz parçaları paylaştıkça viral olarak büyüdük ve satışlarımız arttı. Beklediğimiz gibi öğrenciler ve beyaz yaka kadınlar bizi ilk deneyen müşterilerimiz oldu. Ekibimiz iki kişiyken, şimdi 5 kişilik ana bir ekibimiz var. Bunun dışında da büyük bir stilist ekibimiz oluştu.

S.Ü: Global benzeriniz hangi girişim ?

Engin Can Kurt: Amerika’da Stitch Fix’i örnek alıyoruz. Şu anda sadece Amerika’dalar, 3 depoları var ve 3700 stilist ile çalışıyorlar. 2017 sonunda 1.4 milyar dolar değerleme ile halka arz yaptılar. Bizim da amacımız Türkiye’de ve Avrupa’da bu çapta büyümek.

S.Ü: Sizin hedefler nedir ?

Haberin Devamı

Engin Can Kurt: Biz de 2. Çeyrek sonunda 1000 aboneye ulaşmak istiyoruz. Şu anda her hafta ortalama %10 büyüyoruz. Tabi buna bağlı olarak şu anda 15 olan stilist sayımızı da artırmak istiyoruz. Şu anda sadece kadınlara hitap ediyoruz ama ilerleyen haftalarda erkeklere de hitap edeceğiz. Kendi markamızı da yaratma gibi bir düşüncemiz var. İleride stilistlerimizin işini kolaylaştırmak için veri mühendislerini de işin içine katma hedefimiz var.

S.Ü: Hedeflerinize ulaşmanız dileklerimizle.

Engin Can Kurt: Teşekkürler