Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

İTÜ ARI Teknokent liderliğinde ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle gerçekleşen Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı’nın geçtiğimiz günlerde 9. Dönemi tamamlandı. Kısaca programın nasıl çalıştığını anlatayım. Yedi girişim önce 8 hafta boyunca Türkiye’de mentorlar ile birlikte iş modeli kanvası, pazar analizi, değer önerisi, pazarlama stratejileri, büyüme ve ölçeklenme konularında eğitim alıyor. Sonrasında ise 2 hafta Silikon Vadisi, 2 hafta New York olacak şekilde Amerika programı başlıyor. Amerika programında potansiyel müşterilerle ve iş ortaklarıyla işlerini globalleştirmek için çalışıyorlar ve sektörlerine özel atanan uzmanlardan birebir satış koçluğu hizmeti alarak bu süreci biraz daha hızlanma şansı yakalıyorlar.

Haberin Devamı

Programın istatistiklerine baktığımızda Türkiye sürecinden toplamda 131 firma faydalanmış ve bu firmalar arasından 60 firma ABD sürecine katılmış. 41 firma ise aktif olarak uluslararası faaliyetlerine devam ediyormuş. Programın bünyesinde yerli ve yabancı alanında uzman 190 mentor bulunuyormuş.

Innogate ile global girişimlerimiz çoğalıyor

Dokuzuncu dönemi tamamlanan programda bu dönemde katılan girişimleri tek tek tanıtayım.

AKTEK: AKTEK, Smart Hospitality Management platformu; otel müşterilerinin sahip oldukları kendi hesaplarına (Youtube, Netflix vb.) ekstra bir uygulama yüklemeden otel odalarındaki televizyonlara aktarabildikleri ve otel ziyaretleri boyunca kullandıkları otel servisleri görüntülenmesinde ve bunun gibi bir çok faaliyette bulunabildikleri bir platform.

BIS Çözüm: BIS Çözüm’ün sunduğu HRlytics ürünü yapay zeka sistemiyle insan kaynaklarındaki dataları işleyerek, yıldız çalışanların ayrılma potansiyelini öngörüyor; yeni personel alımları ve içeriden yükseltmelerde yüzlerce başvuruyu otomatik eliyor ve böylece verimli, mutlu bir iş ortamına katkı sağlıyor.

XPoda: Xpoda “No code” yazılım geliştirme platformu sayesinde kurumların dijital dönüşümünü hızlandırıyor.

Shopi: Shopi, geleneksel mağazacılığın dijital dönüşümü için online ve offline kanalları birleştirebilmesi sayesinde mağaza içi verimliliği artıran çözümler sunuyor.

Haberin Devamı

Reminis: Reminis, yapay zeka destekli yüz tanıma teknolojisi sayesinde, mezuniyet, maraton, açılış gibi etkinliklerde kişilerin profesyonel fotoğraflarını online platform üzerinden alabilmesini sağlıyor ve fotoğrafçı ile anı sahipleri arasındaki bağ oluyor.

Select Optimus: Lojistik sektörü için tüm süreçleri kapsayan yazılımlar üreten Select Optimus, bulut tabanlı yazılımları ile lojistik firmalarının e-lojistik dönüşümünü sağlıyor.

Simula ICT: Simula ICT simülasyon altyapısı ile hangi alanda olursa olsun, kullanıcıların hızlı ve kolay model ile simülasyon geliştirmesine imkan tanıması yanında; senaryo tanımlama, simülasyon çalıştırma, analiz ve raporlamanın da yapılabildiği entegre geliştirme ortamı sunuyor.

Select Optimus’un Amerika programı sırasında ilk satışını gerçekleştirmiş olması da oldukça iyi bir başarı. Innogate ekibinden bu girişimin hikayesi ile ilgili bilgi istediğimde girişimin CEO’su Gökhan Girgin’in cümlesini ilettiler. Cümle aynen şu şekilde: “Innogate eğitimleri sırasında öğrendiğimiz eposta ve sosyal ağlar üzerinden müşteriye erişim taktikleri ile kontak listesi oluşturup, potansiyel müşterilere ulaşmaya başladık. ABD’de yüz yüze yapılan müşteri görüşmesinde demo gerçekleştirildi. Müşteri firma indirim isteyince, yine Innogate mentorlarından aldığımız taktikler ile indirim karşılığında sözleşme süresini uzatma ve referans müşteri yönlendirilmesi şartları konusunda mutabık kaldık ve sözleşme imzalayarak ABD’deki ilk satışımızı gerçekleştirdik.” Gördüğüm kadarıyla program sırasında çok detaylı ve işe yarar taktikler öğretiliyor. Bu nedenle bu tip uluslararasılaşma programlarının sayısının ve frekansının artması şart. Yoksa “Amerika’nın taşı toprağı altın, bir şekilde ayakta kalırız” diyip Amerika’ya giderseniz başarısız olma olasılığınız çok yüksek.