Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Girişimcilikle ilgili en güzel desteklerden biri geçtiğimiz sene İstanbul Ticaret Odası’ndan geldi. Geçtiğimiz sene kurdukları Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) önce Eminönü’nde, şimdi de Fulya’da süper bir merkez açarak girişimcilere kucak açtı. Ben de merak ettiğimiz için bu hafta Fulya’daki merkezlerine gittim ve hem merkezi inceledim hem de neler yaptıklarını dinledim. BTM Direktörü İbrahim Elbaşı ve Girişimcilik ve Ticarileşme ofisinden Sena Cebe’ye merak ettiğim soruları yönelttim.

İstanbul Ticaret Odası girişimci yetiştiriyor

S. Ünsal : BTM Nasıl kuruldu? Dünyada benzeriniz yok sanırım.

Haberin Devamı

İ. Elbaşı : Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nun kurduğu ve faaliyetleri İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen multi-fonksiyonel bir girişimcilik merkezidir. BTM, vakıf olarak kurulmuş olup, girişimciliği startup ekseninde çalışan ve yaygınlaştıran sosyal bir yapıdır. Bir ticaret odası iştiraki olması ve dünya çapında daha önce bizzat ticaret veya sanayi odası tarafından kurulan böyle bir merkez olmaması BTM’yi farklı kılan bir unsurdur. Zira İstanbul Ticaret Odası gibi dünyanın en büyük odalarından birinin (400k+ üye) kendi ağını, fiziksel ve entelektüel sermayesini böyle bir merkezin istifadesine sunması ve girişimcilik bağlamında değerlendirmesi; Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kaynağa sahip girişimcilik merkezi kurulmasına vesile olmuştur.

S. Ünsal : Girişimcilere ne gibi faydalar sağlıyorsunuz?

İ. Elbaşı : Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi girişimcilere; 7/24 açık ofis imkanı, yatırımcı söyleşileri, Idea to Business söyleşileri, seminerler, eğitimler, çalışma atölyeleri, bire bir danışmanlıklar, mentorluklar, yatırımcı eşleştirmeleri, bilirkişi görüşleri gibi destekler sunuyor. BTM, girişimcilerine İstanbul Ticaret Odası’nda bulunan, 81 sektörü temsilen oluşturulan 81 meslek komitesine iş modellerini sunma fırsatı tanıyarak hem müşteri hem de yatırımcı bulmaları için çaba sarf ediyorlar; Rutin olarak organize ettikleri BTM – Sahne DemoGünü ile yatırımcıları girişimcilerle buluşturuyorlar. Bunların yanı sıra BTM bünyesine kabul edilen girişimciler; iMac bilgisayarlar, çizim tabletleri, ikram hizmetleri, toplantı odaları kullanımları gibi fiziki olanaklardan da yararlanıyorlar.

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası girişimci yetiştiriyor

S. Ünsal : Girişimciler ne tip programlara başvurabiliyor?

İ. Elbaşı : BTM, çok fonksiyonlu bir girişimcilik merkezi olarak; 12 hafta süren güçlendirilmiş hızlandırma kampları, ön kuluçka, kuluçka, post kuluçka mekanizmaları ve alternatif programlarıyla girişimcilerin başvurularını kabul ediyor.

S. Ünsal : Şu ana kadar kaç girişime destek oldunuz?

İ. Elbaşı : BTM, faaliyete geçer geçmez 41 farklı sektördeki yaklaşık 4000’e yakın başvuru aldı. 2017 Mayıs ayından beri faaliyetleri devam eden BTM, Hızlandırma Kampları ile 96 girişimciyi, mucit girişimci programıyla da 14 girişimciyi başarı ile mezun etti.

S. Ünsal : Yatırım alanlar veya çok iyi satışlar yapanlar var mı?

İ. Elbaşı : Başarıyla mezun olan projelerden 4 tanesi toplam 7 milyon TL değerlemeyle yatırım alarak projelerini geliştirmeye devam ediyor. Yine mezun olan girişimcilerden bir tanesi de patentini aldığı buluşunu 5 yıllığına 25 milyon TL’ye kiralayarak büyük bir başarı elde etti. Yatırım miktarlarının dışında BTM girişimcileri ürün ve hizmet satışından toplamda 30 milyon TL’lik ciro gerçekleştirdi. Başarılı mezunlarından 11 tanesi de BTM’ye dahil olduktan sonra şirketleşerek Türkiye ekonomisine katma değer sağlamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası girişimci yetiştiriyor

S. Ünsal : Diğer kuluçka ve hızlandırmalardan farkınız nedir? Ticaret Odası sizi nasıl destekliyor?

İ. Elbaşı : Her yaştan her sektöre yönelik “ticarileşebilir yenilikçi iş fikri olanlar” BTM’ye başvurabiliyor. BTM’ye başvurmak için belirli bir sektörde faaliyet gösteriyor olmanız ve belirli bir yaş grubu içerisinde olunması gerekmiyor. Girişimciler 15 yaşında olabileceği gibi 80 yaşının üstünde de olabilir. Girişimcilerin, 400 bini aşkın üyesi bulunan İstanbul Ticaret Odası’nın 81 meslek komitesine giderek kendileri ile ilgilenen sektör temsilcilerine fikirlerini anlatma olanağı bulması da diğer kuluçka ve hızlandırma merkezlerinden bizi ayıran diğer bir farkımız. Bunun yanı sıra stratejik iş ortaklarımız ile yaptığımız ve yapacağımız programlar girişimcilik ekosistemine öncü olacaktır. Bunun ilk örneğini İSBAK ile akıllı şehircilik dikeyinde diğerini ise TÜMMİAD ile birlikte gerçekleştirdiğimiz “Mucit Girişimci” programı ile gösterdik. Mucitlik ve girişimcilik terimlerini bir araya getirerek ekosisteme yeni bir ses getirdiğimize inanıyoruz.

S. Ünsal : Çok teşekkürler, emeğinize sağlık. Birçok başarılı girişimci çıkarmanız dileklerimle.

İ. Elbaşı : Biz teşekkür ederiz.

Kişisel görüşüm İstanbul Ticaret Odası’nın üyelerine kolay erişebilme avantajı BTM’nin en önemli gücü. Bu gücü girişimi için kullanmak isteyen tüm girişimciler ve yatırımcılar BTM’yi takipte kalsın.