Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz haftalarda girişimcilerin zaten doğası gereği globalleşmesi gerektiğinden bahsetmiştim ve girişimlerin yararlanabileceği hızlandırma programlarını derlemiştim. Sağolsun KOSGEB’den ilgili dostlar yazımı okumuşlar ve yurt dışına ürün satmak isteyen, globalleşmek isteyen girişimcilere ne gibi destek verdiklerinden bahsettiler. Ben de sizler için bu destekleri derledim.

Modül 1: 2016 yılında yurt dışında kuluçka merkezi açmak isteyenlere destek olunmaya başlanmış ve önceki yazımda bahsettiğim Growth Circuit ve Starcamp bu destekten faydalanıyorlar. Yani Growth Circuit ve Starcamp programlarına gitmenizi sağlayan kurumlardan biri KOSGEB. Bildiğim kadarıyla bu programlar oldukça güzel gidiyor. O yüzden KOSGEB iyi ki destek olmuş diyebiliriz. Bu programlara başvurmaktan çekinmeyin. Başlarında sıcak insanlar var, sohbet için bile olsa kapılarını çalın. Dertlerinizi, hayallerinizi anlatın.

Haberin Devamı

Modül 2: Türkiye’de bir organizatör aracılığıyla yurt dışında modül 1’de belirtilen bir hızlandırma programına giderseniz ulaşım ve yol masraflarınızın %80’inine kadarını KOSGEB karşılıyor. Başka bir ülke & şehirdeki hızlandırma programına katılım sağlanılması veya organize edilmesi durunda ise Hızlandırıcı ofis kirası (ofis, masa, toplantı salonu vb. kirası), Eğitim, Danışmanlık, Mentörlük, İş yönetimi, hukuk, fikri ve sınai mülkiyet hakları, Ulaşım, Konaklama giderleriniz için (yada neredeyse her türlü gideriniz için) destek alabiliyorsunuz. Yani Türkiye’de bir hızlandırma programı, üniversite, teknopark, TTO, özel kuluçka merkezi/hızlandırıcı veya KOSGEB müdürlüklerinden biri bir organizasyon yapıp “İngiltere’ye çıkarma yapalım, oraya buradan girişimlerimizi götürelim” derse buradan giden girişimlerin masraflarının %80’ini KOSGEB karşılıyor. Girişimlerin bu destekten yararlanması için girişimin ortaklarından birinin gitmesi gerekiyor. Gidecek kişinin yabancı dilinin olması gerekiyor.

Bu desteği organizatör olacak kurumların daha çok kullanması lazım diye düşünüyorum. Çünkü sadece Amerika ve İngiltere değil, bir çok ülkede fırsat var, yeni yeni hızlandırma programları kuruluyor ve her biri girişimcilerimizi için fırsat. Singapur’da, Dubai’de, Berlin’de, Paris’de bir çok hızlandırma var ve bunlara ne kadar çok girişimci gönderirsek o kadar çok şey öğrenerek gelirler. Bu nedenle organizatörlere burada çok iş düşüyor.

Haberin Devamı

Şimdiye kadar bu modül ile Indisera, Momentum, Otsimo, Deplike, CBD Tasarım, Doruk Otomasyon, 360 DRC, Done İletişim, Evatro Yazılım, Eksi Bir Artı Bir, Tazı Bilişim, VLMedia, Sistematik Inovasyon, Oruba Medikal, KARBON, Dataraphic, Dusoft, Apsen Bilişim, Reengen Enerji, Invictus, Ayasis, Quantco, Kredi Bilişim ve Servo Tek. Ürünleri gibi girişimler bu destekten yararlanmış.

Modül 3: Girişimci tek başına organizatörlere de sormadan tek başında yurt dışındaki bir hızlandırma programına katılmak için KOSGEB’den destek alabiliyor. Bu destekten yararlanmak için de Modül 2 şartlarının aynısına ek olarak daha önceden bir devlet teşviği almış olmak gerekiyor. Kişisel görüşüm bence bu şartlar oldukça kolay sağlanabilecek şartlar. Su anda bir girişimcinin “Singapur’da bir hızlandırma programı var, o bölgeye nasıl satış yapılabileceği ile ilgili mentorluk desteği de var” diyerek KOSGEB’den destek alabilmesi süper bir avantaj. Eskilerin deyimiyle “Bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu” diyeceğim. O nedenle şu anki girişimciler 10 yıl öncesine göre çok çok şanslı.

Haberin Devamı

Ben hep kendime Silikon Vadisi’ni 5-6 yıl daha erken görseydim hayatım değişirdi diyorum. Yurt dışına her gittiğinizde, oradaki ekosistemleri her incelediğinizde biraz daha etkileniyorsunuz, kaba tabirle “biraz daha gaza geliyorsunuz.” Oradakilerin bizden en büyük farkı daha çok çalışmaları, daha bilimsel yaklaşmaları. Onun dışında farkımız yok. Bu da kolay kapatılabilecek bir konu. O nedenle yurt dışında görebildiğiniz kadar farklı ekosistem görün, görebildiğiniz kadar farklı hızlandırma programına katılın. Globalleşmek için, başka ülkelerdeki kişilerin, kurumların problemlerine çözüm üretmek için çabalayın. Yoksa yerel pazarda kalırsanız kurdan da etkilenirsiniz, global büyük oyunculardan da etkilenirsiniz.