Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Mayıs ayı aynı Nisan ayı gibi Türkiye’deki girişimlere yatırım anlamında oldukça sönük geçti. Toplamda sadece dört yatırım 780 bin dolar yatırım aldı. Yatırım süreci devam eden altı tane daha girişim vardı fakat onlar henüz tamamlanmadığı için onlar dahil edilmedi.

Mayıs ayı erken dönem yatırımlar anlamında son 37 ayın en kötü ayı diyebiliriz. Bunun sebeplerini daha önceki yazılarımda açıklamıştım. Bu sebeplere kurdaki dalgalanmayı da ekleyince beklentilerimiz oldukça düştü.

Mayıs ayının belki de en sevindirici gelişmesi Hedef Filo’nun da yatırım yapmasıydı. Kurumların yatırım yapması önemli bir konu. CVC veya Corporate Venture Capital dediğimiz yapıların çoğalması lazım ki kurumlar da bu ekosistemin bir parçası olsun, yatırım yapsınlar, satın alma yapsınlar, girişim sermayeleri ile ortak yatırımlara girsinler.

Haberin Devamı

Carbon

Carbon bir araç paylaşım girişimi fakat bildiğimiz araç paylaşım girişimlerinden değil. Aynı plazada veya birbirine yakın binalardaki firmalar ortak bir havuzdaki araçları kullanabiliyorlar. Yani bu girişim paylaşım ekonomisini şirketlere taşımış. Bir örnekle açıklayacak olursak sizin A binasında bir şirketiniz var ve satış ekibiniz her pazartesi ve cuma günü sahaya çıkıyor diyelim. Bir alt katınızdaki başka bir firma da salı ve çarşamba günleri araba kullanım ihtiyacı oluyor diyelim. İki firma Carbon’un web sitesi üzerinden rezervasyonlarını yapıyor ve en yakındaki arabayı ortak kullanmaya başlıyor. Kurdaki hareketlilikten dolayı filo kiralama fiyatlarının arttığını düşünürsek ilginç bir girişim olabilir. Bu girişime yatırım yapanlar Nexus Ventures, Istanbul Startup Angels ve Hedef Filo.

Glocalzone

Bu girişim de aslında paylaşım ekonomisine dayanıyor. Ispanya’dan bir şey almak istiyorsunuz diyelim. Oradan seyahatten dönen biri ile web sitesi üzerinden anlaşıyorsunuz ve o kişi bavulunun bir kısmını sizle paylaşıyor ve sizin istediğiniz ürünü getiriyor. Bu girişime yatırım yapanlar ise İzmir girişim ekosisteminden Taylan Demirkaya ve Serdar Savaşan.

Kimola

Kendini Tüketici içgörü platformu diye tanımlayan girişim yapay zeka da kullanarak kitlelerin ne tip davranışları olduğuna dair analizler çıkarıyor. Bu da daha nokta atışı reklam ve pazarlama faaliyeti yapılması anlamına geliyor. Örnekle açıklayacak olursak makyaj yapmaya bayılan kitlenin en çok Deniz Akkaya, Ayşe Arman ve Tuba Ünsal ile ilişkilendirilebileceğini söyleyebiliyor. Tabi 13-18 yaş aralığındaki genç nesil de aynı ilişkide mi baktığınızda ise 13-18 yaşın en ilişkilendirilebileceği kişiler Doğa Rutkay, Bade İşçil ve Gülse Birsel çıkıyor. Bu bilgiyle bir pazarlama kampanyasının reklam yüzüne bile karar verebilirsiniz veya hangi Youtube fenomeni ile bir çalışma yapmanız gerektiğini çıkarabilirsiniz. Bu ve çok daha fazlasını sunan girişime StartersHub, 500 İstanbul ve Uğur Şeker yatırım yapmış.

Haberin Devamı

VoltLines

Eğer beyaz yakaysanız ve İstanbul’da yaşıyorsanız mutlaka şirket servisi kullanmışsınızdır. VoltLines da şirket servislerini dijital ile daha üst bir seviyeye çıkarmak için kurulmuş bir girişim. Firmalarda idari işler personeli tüm servisleri, doluluk oranı, kimlerin bindiği gibi bir çok bilgiye ulaşabiliyor ve koltuk bazlı abonelik yapabiliyor. İstanbul’daki servis çoğunluğunu düşünürsek oldukça ilgi görecek bir girişim olabilir. Bu girişime yatırım yapanlar ise Middle East Venture Partners ve Hedef Filo. Middle East Venture Partners yurt dışı kökenli bir fon. Ülkemize yurt dışından sermaye çekmesi adına VoltLines’ı ayrıca tebrik etmek lazım.

Haberin Devamı

Pisano

Pisano da yatırıma dönüşebilecek bir borçlanma enstrümanı kullandığı için yukarıdakilere ek olarak bahsedilebilecek bir girişim. Müşterinizle aranızdaki ilişkiyi ölçen, yorumlayan, raporlayan platformlar sunan Pisano’ya ise başta Vestel Ventures olmak üzere birçok yatırımcı yatırıma dönüşebilecek borç vermiş.

Mayıs ayı şimdilik bu kadar. Haziran ayı biraz seçimle geçecek gibi gözüküyor ama Mayıs ayından sarkan tamamlanmış yatırımlar bu ay tamamlanabilirse yine benzer bir tutarda yatırım yapılacak diyebiliriz.