Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz nisan ayında erken aşamada 4 girişim toplamda 1 milyon dolar yatırım aldı. Bu son 16 ayın en düşük seviyesi anlamına geliyor. Tabi bu aslında beklenen bir gelişmeydi. Daha önceki yazılarımda da değindiğim gibi ikinci fonunu kurma hazırlığında olan fonlar henüz yatırımlara başlamadı, o nedenle 2018’in ilk yarısında çok düşük yatırımlar olacağını öngörüyorduk. Peki geçtiğimiz ay kimler yatırım aldı derseniz, yatırım alanlar Bizim Hesap, Reztoran, StartupMarket ve Yollanda oldu.

Bizim Hesap

Haberin Devamı

Bizim Hesap bulut üzerinde çalışan ön muhasebe programı. Yani firmalar gelir ve giderlerini takip edebiliyor, e-fatura kesebiliyor, tahsilat durumlarını takip edebiliyor. Yatırımcısı ise Fibabanka’sının geçtiğimiz aylarda kurduğu kurumsal yatırım şirketi Finberg. Kurumsal firmaların yatırımcı olması özellikle yukarıda bahsettiğim fonlar kurulana kadar yatırım hareketliliği olması açısından önemli.

Reztoran

Reztoran restoranlara rezervasyon yapmanızı sağlayan bir web sitesi ve mobil uygulamalardan oluşuyor. Mekanlarla ilgili hayvan dostu olup olmadığından bebek odası olup olmadığına kadar çok detaylı bilgiler içeren içecekler sitede restoran menülerini de görebiliyorsunuz. Yatırımcıları arasında Murat Büyümez, Fırat İşbecer, Mehmet Emre Gül, Can Gürel, Doğan Portal A.Ş , Bertan İlbak ve SiyahBeyaz Gayrimenkul bulunuyor.

StartupMarket

StartupMarket girişimcilerin kendi girişimlerini ekleyebildiği, yatırım veya danışman bulabildiği bir pazar yeri. Hisse bazlı kitlesel fonlama ile ileride kitlesel fonlama platformuna dönüşeceğini tahmin ettiğim girişimde şu anda 150’nin üzerinde girişimle ilgili detaylı bilgi var. Webrazzi’nin haberine göre yatırımcıları arasında Ozan Kuşçu, Alpay Akdemir, Özden Sayın, Erdal Sayan, Nedim Esgin, Abdurrahman Uzun, Mehmet Onarcan ve Fenerbahçe’den ve milli takımdan tanıdığımız basketbolcu Sinan Güler de var.

Yollando

Yollanda yurt dışında yaşayanlar için düşünülmüş bir girişim. Örneğin Almanya’da yaşıyorsunuz ve Hepsiburada’dan bir ürün beğendiğiniz diyelim, Yollando size bir Türkiye adresi veriyor, kargonuz oraya geldikten sonra sizin yurt dışındaki adresinize gönderiliyor. Yani Amerikadaniste gibi girişimlerin tam tersini yapıyor.

Haberin Devamı

Nisan ayında düğün.com'un iyisahne.com'u, nerde.co'nun Fofomo adlı girişimi satın alması önemli gelişmeler arasında yer aldı. Satınalma kültürünün gelişmesi, “ben de yaparım” demek yerine yapan ve bir yol katetmiş girişimlerin satın alınması ekosistemin saplığı açısından önemli. Melek ve VC’lerin yatırım yaptığı girişimlerin kat kat yüksek değerlemelerle satın alınması ise çok daha önemli. Darısı VC destekli yatırımlara diyelim.

Yurt dışında Türklerin kurduğu girişimlerden ise sadece Raxar 1.5 milyon dolarlık bir tohum yatırımı aldı.

Nisan ayında 2 yeni yatırım şirketi veya oluşumu daha aramıza katıldı. Birincisi Kuveyt Türk Teknogirişim GSYF, ikincisi ise Türkiye İş Kadınları Derneğinin kurduğu TİKAD Yatırım. Kuveyt Türk Teknogirişim GSYF, Fibabanka’sının kurduğu Finberg’den sonra 2018 yılında bir bankanın kurduğu ikinci fon oldu. Diğer bankalardan da bu akıma devam edeceğini düşünürsek kurumsal yatırım şirketi konusu kurumların artık girişimlerle daha yakın çalışacağına dair büyük bir işaret, Türkiye girişim ekosistemi adına da güzel bir gelişme. Kurumlar direkt yatırımcı olmak dışında yatırım firmalarına da yatırım yapmaya başladıkları zaman bir adım daha atmış olacaklar ki o zaman daha da iyi bir yatırım ortamına kavuşmuş olacağız. Mayıs ayı nasıl geçecek derseniz büyük oyunculardan çok ses çıkmazsa yine bu seviyelerde geçecek diyebiliriz.