Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

2017 yılı daha önceki yazılarımda bahsettiğim üzere girişim ekosistemimiz için oldukça güzel geçmişti. Birkaç fonun yatırım döneminin bitmesi, yeterince “çıkış” olmaması gibi sebeplerle açıkcası 2018 kötü geçebilir diye biraz endişeleniyordum fakat Şubat yatırımları da güzel çıkınca endişem biraz azaldı.

Öncelikle şunu söyleyim, toplamda 10 yatırım olabilir fakat biri henüz açıklanmasını istemediği için ona değinmeyeceğim, diğerlerinin de detayları henüz belli olmadığı için onlara çok az değineceğim.

Haberin Devamı

Kurumlar Yatırımcılığı Sevdi

2017’nin en büyük trendlerinden biri kurumların artık hızlandırma ve hackathon’un yanına enstrüman olarak yatırımcılığı da ekleme isteğiydi. Bu konuda önümüzdeki dönemlerde daha çok kurumsal yatırımcı “Corporate Venture Capital” göreceğiz demiştim. Şubat ayında hem Türk Telekom TT Ventures Proje Geliştirme A.Ş.’yi kurdu ve ilk olarak Doctor Turkey adlı girişime yatırım yaptığını açıkladı hem de Fibabanka Finberg adında yatırım şirketini duyurdu ve Garaj Sepeti girişimine yatırım yaptığını açıkladı.

Insider Yatırımı Tüm Girişimcilere Örnek Oldu

Henüz detayları açıklanmadığı için bahsettiğim 7 girişime dahil etmedim fakat Şubat ayında kabaca konuşulduğu için Insider’dan söz etmekte yarar görüyorum çünkü belki de bu senenin en çarpıcı yatırımlarından biri gerçekleşti. Globalleşme konusunda ve yeni ülkelere açılma konusunda oldukça hızlı hareket eden Insider dünyanın en büyük yatırımcılarının dikkatini çekmiş olmalı ki 10 milyon doların üzerinde bir yatırım aldı ve merkezini Singapur’a taşıdı. Globalleşmek isteyen tüm girişimlerin Insider’dan öğreneceği çok şey olduğu kesin. İlerleyen günlerde detaylar paylaşıldıkça yine bu köşede değiniriz.

Linkedin ScoreBeyond’u Satın Aldı

Emrecan Doğan tarafından Silikon Vadisinde kurulan Scorebeyond, Linkedin tarafından satın alındı. Yurt dışında yaşayan Türkler tarafından kurulan girişimler içerisinden Linkedin tarafından satın alınmak tüm göçmen girişimcilerimiz için iyi bir örnek oldu, bizler için de gurur kaynağı oldu. Daha önceden Google tarafından da satın alınan bir Türk girişimi vardı, sanırım henüz Türk girişimi satın almayan bir tek Facebook kaldı. Onu da duymak dileğiyle diyelim.

Haberin Devamı

Yatırımları Açıklanan Girişimler

Foriba : Eski adıyla Fit Solutions, Şubat ayında 5 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. IFC, Revo Capital ve Endeavor Catalyst’in katıldığı yatırım turu ile Foriba daha büyük hedeflere koşacak gözüküyor. E-dönüşüm konusunda öncü firmalardan olan Foriba, Avrupa’da açılmadıkları birkaç ülkede, Asya-Pasifik Bölgesi, Kazakistan ve Azerbaycan pazarlarına da açılacağını açıklamış. Foriba ilerleyen aylarda Govtech / Regtech diye adlandırılan alanlarda bir dünya markası olmaya aday diyebiliriz.

Garaj Sepeti : Webrazzi’nin haberine göre Fplus Ventures, Finberg (Fibabanka’nın yatırım şirketi), Galata Business Angels ve Birol Yücel, Can Bedii Yüceoğlu, Murat Yüceoğlu, Erdal Sayan ve Bilhan Bilge gibi melek yatırımcılar Garaj Sepetine yatırım yapmış. Henüz Ticaret Sicil’de paylaşılmamış fakat yaklaşık 1.2 milyon dolar bir yatırım aldığını tahmin ettiğim Garaj Sepeti aracı olanlar için tüm hizmetleri bulabileceğiniz bir pazar yeri.

Haberin Devamı

Meal Box : Ülkemizin miktar ve adet olarak en çok yatırım yapan melek yatırımcılarının başında gelen Hasan Aslanoba’dan yatırım alan Meal Box son aylarda oldukça hareketli gelişmelere öncülük etmişti. Hem kiosk ile müşterilerin yemeklere ulaşımını kolaylaştıran Meal Box hem de diyet menülerini duyurmuş ve kilo vermek isteyen veya fit olmak isteyenlere kolaylık sağlamıştı.

Nanomik : Egirişim’in haberine göre gıdaların üzerine daha sağlıklı koruyucu madde konulması ile ilgili çalışan Nanomik, TR Angels melek ağından yaklaşık 92 bin dolar yatırım aldı. Geçtiğimiz haftaki yazımda Cyberpark’taki etkinlikte Nanomik’in ringde kapıştığından ve birinci olarak Portekiz’deki finallere katılacağından bahsetmiştim. Nanomik yatırımcıların da dikkatini çekmiş olmalı ki hemen arkasından yatırım aldı (Tabi yatırım uzun bir süreç daha önceden görüşmeye başlamışlardır ama finalist olmaları süreci hızlandırmış olabilir)

Ceotudent : Başarı, fayda ve ilham odaklı bir içerik platformu olarak kendini tanımlayan Ceotudent, BIC Angels melek ağınan yatırım aldı. Yatırım turuna katılanlar arasında Fenerbahçe Doğuş’ta oynayan Sinan Güler de var.

Restroid : Restoranlar için sipariş yönetimi konusunda teknolojik çözüm sunan Restroid girişimi Erdem Dereli’den melek yatırım aldı.