Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Bu hafta neredeyse her gün girişimcilik konuşuldu. Pazartesi Startup Turkey, Salı, Çarşamba Global Girişimcilik Kongresi, Perşembe Cisco İnovasyon Merkezi benim aklımda kalanlar.

Startup Turkey 2018

Bu yıl onuncusu düzenlenen Startup Turkey etkinliği geçen senelerden farklı olarak Antalya yerine İstanbul’da yapıldı. Geçtiğimiz pazartesi günü düzenlenen etkinliğe dünyanın her yerinden gelenler olmuş. Daha etkinliğe gitmeden İtalya’dan gelen bir ekipten işbirliği teklifi alınca etkinliğin uluslararası arena olma konusunda ne kadar ilerlediğini bir kez daha görmüş oldum. Zaten bunu 37 girişim arasından finale kalan 3 girişimin Amerika, Tanzanya ve Ürdün’den çıkmasından da anlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Günün kazananlarına gelirsek, üçüncülük ödülünü Amerika’dan Vivoo, ikincilik ödülünü Tanzanya’dan Somaapp, birinci ise Ürdün’den Smart Data Logger aldı.

Türkiye’nin bu haftaki gündemi: Girişimcilik

Üçüncülük ödülünü kazanan Startup Turkey’e Amerika’dan katılan Vivoo, kişinin kendisine dair genel sağlık parametrelerini takip edebileceği ve kişiselleştirilmiş tavsiyelerle yaşam kalitesini arttırmasına yarayan bir uygulama hizmet veriyor.

İkincilik ödülünü kazanan bir burs eşleştirme uygulaması olan Somaapp ise Tanzanya’dan bir girişim.

Birincilik ödülünü ise soğuk zincir çözümü sunan, IOT girişimi Smart Data Jogger aldı ve bu girişim ise Ürdünd’den.

Global Girişimcilik Kongresi 2018

Türkiye'de ilk defa düzenlenen ve 10. senesini kutlayan Global Girişimcilik Kongresi 170 ülkeden 3000 kişiyi ağırlamış. Bu kadar girişimcilik paydaşının İstanbul’da toplanması Türkiye’nin girişimcilik konusunda uluslararası arenada yer edinmesi için önemli. Aklımda kalan en güzel sözler şunlar oldu.

Türkiye’nin bu haftaki gündemi: Girişimcilik


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin söylediği “ünlü şairimiz Cenap Şahabettin'in de dediği gibi ‘Dehanın ne memleketi, ne asrı olur; her yer onun, her zaman onundur.’ cümlesi etkileyiciydi. Buradan benim çıkarımım, iyi girişimcileri, iyi yazılımcıları dünyanın neresinde olursa olsun ülkemize çekmenin yollarını aramalıyız.

Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ise “Gelecek on yıl ve sonrası için asıl soru şudur: İnovasyon ve büyüme kültürünü güçlendirmek için neler yapabiliriz?” diyerek aslında önümüzdeki on yıl için eğitimden kafa yapısına kadar planlamaya yapmaya bir an önce başlamamız gerektiğini vurguladı. Bunun için önümüzde Kuzey Avrupa ülkeleri gibi örnekler var. Sadece kodlama öğreterek değil, yeni dijital dünyaya uygun müfredatları, bölümleri, okulları bir an önce hayata geçirmeliyiz (TINK gibi yeni nesil okullar da bu açıdan örnek alınabilir)

Endeavor Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli ise Yemeksepeti kurucu ortağı Nevzat Aydın gibi rol modellerin önemine değindi ve “bu girişimcilerin artacağı ortamları yaratmak, onların işlerini kolaylaştıracak ekosistemleri inşa edip geliştirmek önemli” dedi. Önceki yazılarımda da değindiğim gibi rol modellerin sayısının artması önemli. Girişimcilerimiz, Udemy kurucusu Eren Bali ile Silikon Vadisine gidip nasıl global bir girişim çıkarabileceklerini öğrendiler, Nevzat Aydın ve Melih Ödemiş ile Türkiye pazarında nasıl 589 milyon dolar değerlemeye ulaşabilen dev bir girişim çıkarılabileceğini gördüler, Sina Afra ile kısa sürede nasıl yabancı yatırımcıları da çekerek büyük bir marka yaratılabileceğini gördüler. Şimdi bize Türkiye’den nasıl global girişim çıkabileceğini gösterecek rol modeller lazım. Insider, Armut, Iyzico buna aday girişimler. Global marka olmayı başarırlarsa onlar da rol modeller arasına girecek.

Haberin Devamı

Cisco İnovasyon Merkezi

Haberin Devamı

Cisco tüm dünyada girişimciler ve müşteriler arasında köprü olmak, onlara kaldıraç etkisi yaratmak için 9 tane inovasyon merkezi açmış. Onuncu yer ise dün itibariyle İstanbul oldu. Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım Türkiye’deki girişimcilerle pazardaki ihtiyaç sahiplerini biraraya getirmek istediklerini anlattı. Cisco genel merkezini İstanbul’u onuncu inovasyon merkezi yapma konusunda nasıl ikna ettiklerini sorduğumda ise “Türkiye özellikle genç nüfusu ve lojistik alanındaki atılımlarıyla çok ön plandaydı, o nedenle ikna etmemiz çok zor olmadı” dedi.

Türkiye’nin bu haftaki gündemi: Girişimcilik

Peki Cisco İnovasyon Merkezi neler yapacak derseniz; Özellikle Lojistik, ulaşım, akıllı enerji ve üretim, akıllı şehirler konularındaki teknoloji girişimlerinin elinden tutacak ve hem yerel büyük müşterilere hem global müşterilere ulaşmasına destek olacak. Hızlandırma veya kuluçka merkezi gibi bir hizmet vermeyen yapı biraz daha partner yapma modeliyle çalışıyor.

En yakındaki Cisco İnovasyon Merkezleri Paris ve Berlin’de. Almanya Endüstri 4.0’ı daha çok sahiplendiği için Lojistiği sahiplenmek oldukça zekice bir hamle olmuş. Eğer özellikle lojistik alanında teknoloji odaklı bir girişiminiz varsa ve globalleşmede sıkıntılar yaşıyorsanız Cisco İnovasyon Merkezinin kapısını mutlaka çalın çünkü müşteriye giderken yanınıza Cisco gibi bir devi almak her zaman size avantaj sağlayacaktır.

Hafta Bitmeden

Yazım cuma günü yayınlandığı için bugüne kadar ki gelişmeleri yazdım fakat yarın da “The Pitcher” etkinliği var ve güzel geçeceğe benziyor. 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün de onur konuğu olacak olması, girişimciliğe olan ilgiyi anlamak adına sevindirici.

Ülkemizin gündeminin girişimcilik, yapay zeka, endüstri 4.0, fintech, otonom araç olması, bu konuların enine boyuna tartışılması sevindirici gelişmeler. Bu konuların takipçisi hatta öncüsü olmak da herkesin içselleştirmesi gereken en önemli konu.