Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Meclis, milletvekili aday adayları nedeniyle olağan salı mesaisinin de üzerinde hareketliydi.

Ak Parti grup toplantısında konuşacak olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan beklenirken Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kuliste bir grup gazeteciyle sohbet etti.

Erdoğan’ın hafta sonu açıkladığı manifestodaki “adalet” vurgusunun altını çizen Gül, bu vurgunun altyapısına ilişkin şu dikkati çeken ifadeleri kullandı:

Eylem planı hazırlanıyor

“Davaların sonuçlandırılmasını hızlandıracağız. Vatandaşın eline bir tarih vereceğiz. Bilecek ki 6 ay sonra davası sonuçlanacak. Hâkim de savcı da ona göre çalışacak. Vatandaş kamu kuruluşlarıyla davalı. Kamu kuruluşları arasındaki yazışmalar, ihtilaflar bir türlü bitmiyor. Getireceğimiz sistemde kamu kuruluşları kendi aralarında ihtilaflarını çözecekler, vatandaşı mağdur etmeyecekler. Bu davaların sonuçlandırma sürecine uyum da hakimin performansına yansıyacak.”

Haberin Devamı

Gül, arabuluculuk kurumunun daha etkin çalışacağını söyledi.

Yargıya yönelik bir eylem planı hazırlandığının işaretini verdi.

İnce’yeDemirtaş izni

Bir meslektaşımız, Gül’e, ABD’deki Rıza Sarraf davasının ikinci kez ertelendiğini anımsatarak, “ABD, İzmir’deki Rahip Brunson davasıyla çok ilgili. Acaba erteleme bu dava için mi yapılıyor? Bir takas söz konusu olabilir mi?” sorusunu yöneltti.

Adalet Bakanı, “Böyle bir şey söz konusu olmaz. Hukuk üzerinden mahsuplaşma olmaz. Yargı, orada verilen kararın buradaki rövanşı olmaz” yanıtını verdi.

Gül, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin, HDP’nin cezaevindeki adayı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret talebi için de “İnsani bir konu, tabii ki görüşmesine izin vereceğiz” dedi.

İnce, son anda bir değişiklik olmazsa bugün Demirtaş’ı ziyaret edecek.

İki ülkede daha miting sinyali

Avrupa’daki birçok ülke, referandum sürecinde olduğu gibi, Erdoğan’ın gurbetçilerle buluşmasına engel olma eğiliminde.

Erdoğan, buna karşılık Bosna Hersek’i işaret ederek, geniş katılımlı bir miting yapılmasının tasarlandığını söylemişti.

Bu buluşma 20-21 Mayıs olarak planlanıyor.

Dün Meclis’te Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bosna Hersek dışında, Fransa ve İngiltere’den de bir şey var ama yurt dışında başka bir yerde miting olup olmayacağına daha sonra karar verilecek. Parti kararını verecek” sözleriyle, farklı ülkelerde de miting yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Haberin Devamı

Anayasa vurgusu

Erdoğan’ın grup konuşması coşkulu ve herkes için seçim startı niteliğindeydi.

Milletvekili aday listesi için, “Herkesin ‘İşte budur’ diyeceği isimlerle çıkmakta kararlıyız” diyerek, listede olamayanların da anlayış göstermesi gerektiğini ifade etti.

Yasamada iktidara Cumhurbaşkanlığı kadar önem verdiğinin altını çizdi.

Hedefi ise basit çoğunluk olarak göstermedi.

Manifestodaki hedefleri başarmak için anayasa değişikliği gerektiğini belirterek, “Cumhur İttifakı ile amacımız çoğunluğu almak değil, reformlar için anayasa değişikliği sayısına ulaşmaktır” dedi.

İddiasını ve güvenini yeniden gösterdi.

Kılıçdaroğlu memnun

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yansıyanlara gelince...

Kılıçdaroğlu, tanıtım toplantısında, adayları Muharrem İnce’yi, “Gel bakalım” diye çağırması konusunda, “’Sayın Muharrem İnce’ dediğim görmezden geliniyor. Benim uzun yıllardır arkadaşım” değerlendirmesini yaparken, İnce’nin adını açıklamasından sonra gelen tepkilerden, yaşananlardan duyduğu memnuniyeti vurguladı.

Haberin Devamı

İnce’nin seçimi alacağını, demokratik Türkiye için çalışacağını belirterek, “Biz de destekleyeceğiz” dedi.

İktidar gibi muhalefet de iddialı.