Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Belediye başkanları operasyonunda, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in cumartesi günü istifa edeceğini açıklamasıyla kritik eşik aşıldı.

Süreç, aslında bu kadar hengameye karşın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kafasında kurguladığı zamanlamaya uygun biçimde, ekim ayı sonunda tamamlanacak görünüyor.

Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe, istifasını açıkladı.

Gökçek de ayrılıyor.

Dün sabah Ankara kulislerine yansıyan iddialar, son 48 saat içerisinde arabulucularla da ikna edilmeye çalışılan Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur’un en geç haftabaşında istifasını verme noktasına geldiği yönündeydi.

Haberin Devamı

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meclis’ten ayrılırken iki meslektaşımla birlikte selamlaşma imkanı bulduk.

Bu sırada Uğur’un istifa edip etmeyeceğini de sorduk.

Cumhurbaşkanı, net yanıt verdi; “pazartesi inşallah” dedi.

Dün akşam Uğur cephesinden hala “istifa yok” açıklamaları sızdırılsa da bu direnişin sürüp sürmeyeceğini birkaç gün içinde anlayacağız.

‘Açıklayacağını açıkla’

Sürecin en popüler ismi Gökçek.

Gökçek’in Erdoğan’la önceki akşam gerçekleştirdiği görüşmenin pek de sıcak geçmediği bilgisi Ankara koridorlarına yansımıştı.

Kulislere yansıyan bilgilere göre Erdoğan, Gökçek’e, “ikinci bir görüşmeye ne gerek vardı?” mesajını veriyor.

İstifa sürecini zamana yayan, Erdoğan’ın kararlarını uygulatması konusunda tartışmaya yol açan, muhalefete, “seçimle gelen, seçimle gider” polemiği imkanı veren Gökçek’in açıklamasını en kısa sürede yapmasını isteyen Erdoğan, tavrını net biçimde ortaya koyuyor.

Hatta, Gökçek’in, “istifamı açıklayacağım” mealinden, zaman kazanma üslubuna karşılık, “istifanı ne zaman açıklayacağını hemen açıkla” mesajı veriyor.

Gökçek de istifasını cumartesi günü açıklayacağını twitter’dan duyuruyor.

Belediye başkanları ile ilgili bu çalkantılı süreç, Cumhurbaşkanı’nın, “metal yorgunluğu” tanımından taşan bir tartışmaya yol açtı.

Ancak Erdoğan’ın kurguladığı gibi sonuçlanacak görünüyor.

Nitekim dün Meclis’te sohbet ettiğimiz bir kabine üyesi, “Sonuç önemli. Başkanların istifası konusunu söz konusu illerde tıkanan bir sistemin açılması olarak ele almak lazım. Bir nefes borusu açılmış oluyor. Bu 2019’a giderken çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün Meclis’te soruları yanıtlarken, “Bütün mesele başarıya kilitlenme. Başarı için ne gerekiyorsa yaparız” diye konuştu.

Erdoğan, haftasonu İstanbul’da Ak Parti’nin istişare toplantısında bu mesajını daha da açarak, “İşimiz zor. Bireysel çekişmeleri bir tarafa bırakarak ne yapacaksak birlikte yapacağız. Herkes üzerine düşeni yapmalı” demiş.

Cumhurbaşkanı, istifalar konusundaki tartışmalar için de, “Ben gerekeni söyledim, istifalarını uygun bulduk” diyerek, olası gelişmeler için de istikamet vermiş.

Cumhurbaşkanı’nın kararı net ve sadece belediye başkanları ile sınırlı değil.

2019 yolunda Ak Parti’nin her düzeyde, sahadaki kadrolarında taze kan isteyen Cumhurbaşkanı, bu hedefe ayak uydurabilenlerle yola devam edecek.

Bu arada Ak Parti’nin Meclis yönetiminde de bir değişiklik olabilir.

İki grup başkanvekilinin değişeceği belirtiliyor.