Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

MERSİN
Mersin Cumhuriyet Meydanı,
1 Mayıs İşçi Bayramı’nda BDP ve CHP’nin yeni milletvekili adayları “görücüye” çıktı...
İşçilerin, öğrencilerin, eğitimcilerin, sağlıkçıların, gazetecilerin ve nükleer karşıtı grupların yükselen tepkilerini, adeta tek bir ses vererek yükseltmesi “muhalefet” söyleminin ortaklaştığı algısı yaratıyor.
Ekonomik bilincin öne çıktığına tanık ettiğimiz alanda, iktidar partisini destekleyen işçi kuruluşlarının yer almaması Mersin’deki “karşı duruşun” boyutunu gösteriyor.
190 bin Kürt seçmenin bulunduğu Mersin, Hıristiyan toplulukla birlikte kim zaman tsunamiye tutulan çok kültürlü yaşamdan beslenen bir deniz gibi...
Türkiye’deki tüm siyasi aktörlerin gücü, Mersin’de eşitleniyor... 2007 seçimlerinde 4 CHP, 4 AK Parti, 4 MHP milletvekili çıkaran kentteki bu tablo, bağımsız aday olarak Ertuğrul Kürkçü’nün seçimlere girmesi ile değişecek.

MHP ile koalisyon genişledi
BDP’nin desteklediği “Emek, Özgürlük ve Demokrasi Blogu” bileşenlerinin Mersin adayı Ertuğrul Kürkçü’nün yanı hiç boş kalmıyor.
Meydanda yaptığımız sohbette, “68 kuşağının” en önemli aktörlerinden ve tanıklarından biri olan Kürkçü, bu ilgiyi “Kürt siyaseti ile sosyalistler arasında kapanan parantezin yeniden açılması... Demokratik özerklik sosyalist bir projedir. Gerçekleşmesi için esaslı bir çalışma gerekir” sözleriyle yorumluyor.
“BDP ile blok yaptık, birleşmiş değiliz. 1991 yılından beri Gündem’de yazıyorum, 1995’ten beri her seçimde ittifak yapıyoruz” diyen Kürkçü, Başbakan’ın “Kürt meselesi yoktur, Kürt vatandaşımızın sorunu vardır” sözünü kışkırtıcı buluyor.
“AK Parti, MHP ile kurduğu koalisyonu genişletti” diyen Kürkçü, CHP’nin barışa katkısının, Baykal dönemine göre daha fazla olacağını umut ettiğini söylüyor.
Nüfusu 300 bini aşan Mersin’in Akdeniz ilçesinin Belediye Başkanı, kapatılan DTP’nin son Genel Başkanı Ahmet Türk ’ün, kardeşi BDP’li Fazıl Türk.
“Kürt özgürlük hareketi ve BDP ile sosyalistler, birbirlerinin meziyetlerinin farkına varacak” diyen Kürkçü’nün, 12 Haziran seçimleri sonucunda Meclis’e girmesi sürpriz olmayacak.

CHP sınırını zorluyor
Kürkçü’den ayrıldıktan sonra CHP, DİSK ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) kortejlerine de uğruyorum.
CHP’nin birinci sıra adayı, yıllardır Mersin Tabipler Odası’nda mücadele veren tıp doktoru Aytuğ Atıcı’yı dinliyorum. Biraz ilerisinde CHP milletvekilleri İsa Gök ve Vahap Seçer yer alıyor.
Mersin’de CHP’nin işi kolay değil, örgüt içindeki “ayrışmaları” giderecek...
Kente zenginlik getiren Mersin Limanı’nda çalışan işçiler, 1 Mayıs’ı coşkuyla kutluyor, zira verdikleri mücadele sonunda limanda taşeron işveren kalmamış!
Türkan Saylan’ın posteri altında, Milliyet kampanyasının “Baba Beni Okula Gönder” pankartını taşıyan ÇYDD kortejinden, tüm “devrim şehitlerini” selamlıyorlar.
1 Mayıs 2011’in karnaval görüntüsünü öne çıkaranlar, “bilinçli” ve talepleri “ortaklaşan” muhalefeti göz ardı etmeden yazıp, çizmeli.
Perşembe günü Mersin’e devam edeceğim...

Haberin Devamı

Kürkçü, BDP ile sosyalizmi buluşturuyor

Haberin Devamı

“Baba Beni Okula Gönder” afişini Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği taşıyordu, ben de “bizim” kızlarla yürüdüm.