Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ürettikleri markaları, kendilerinden daha çok tanınan Selçuklu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öncel, son 3 yılda toplam 200 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını, önümüzdeki üç yılda bu rakama 500 milyon dolar ekleneceğini anlatıyor.
Telaffuz edilen rakamların büyüklüğü ile doğru orantılı olmayan ünleri, merakımı arttırıyor. Gelir vergisi listelerinde “Adının açıklanmasını istemeyen” hanesinin giderek şişmesi, bize bilinmedik nice girişimcilik öyküleri olduğunu gösteriyor.
Eczaneden, holdinge uzanan bir yol...
Babası Mustafa Öncel, 1945 yılında memleketi Konya’da ilk eczanesini açıyor, 1973 yılında İstanbul Mercan’da üretim yapan Biofarma ilaç şirketine ortak oluyor ve nihayet 1976 yılında bu şirketin tüm hisselerini satın alıyor.

Satarak büyüdüler

Biofarma, 2006 yılında dünyanın en büyük finans gruplarından Citi’nin iştiraki Citi Venture Capital International ile PILS in life Science (CVCI) ortaklığına, 200 milyon dolara satılıyor.
O yıllar Türk ilaç şirketleri için adeta kâbus...
Hükümetin “en ucuz ilaç” politikası, karlılıkları dibe vurdurmuş, yerli ilaç firmaları Eczacıbaşı ve Deva da Biofarma ile aynı dönemde yabancı firmalar tarafından satın alınmıştı.
1997 yılında şirketlerini Selçuklu Holding bünyesinde toplayan ailenin “ilaç aşkı” depreşti. Anadolu’nun ilk ilaç fabrikası İlko İlaç’ı, temmuz ayında hizmete açmaya hazırlanıyorlar.
Öncel, Konya 3.Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 250 bin metrekarelik alanda kurulan fabrikanın, 120 milyon dolara mal olduğunu söylüyor.
Yılda 120 milyon kutu ilaç üretmeyi hedefleyen İlko, Hacettepe Üniversitesi’ne ait Beykent Teknoparkı içinde bir ar-ge merkezi de kurdu.

Teknoloji ihraç ediyor

Selçuklu Holding’in ana iş kolu ilaç olmakla birlikte, Türk ev hanımları için en tanıdık markaları Mehtap teflon tava, tencere...
1974 yılında Avcılar Firuzköy’de Türkiye’nin ilk teflon kaplı mutfak eşyalarını üreten Mehtap, 1993 yılında Öncel ailesi tarafından satın alındı.
Dupont teknolojisi ile üretim yapan teflon ürünlerinin yanına, çelik gibi küçük elektrikli ev aletleri ekledi.
2005 yılında yaptıkları yeni yatırımla multi-micron teknolojisini geliştirdiklerini belirten Öncel, “Yurt dışına bilgi-beceri ihraç ediyoruz” diyor.
Amerika’dan Rusya’ya kadar 42 ülkeye, üretiminin yüzde 35’ini ihraç eden Selçuklu, dünya mutfak eşyaları pazarında yüzde 1.8’lik paya sahip. Türkiye’de ise bu oran yüzde 32...
Dikkatinizi bir noktaya çekmek isterim. Selçuklu organik büyümeye takılı kalmıyor; satmakta da, satın almada da oldukça cesur davranıyor. İlaç ve mutfak eşyalarındaki deneyimler; grubun ambalaj ve matbaacılık yatırımlarında da yineleniyor.

Kanada’dan fabrika getirdi

İlaç kutuları-prospektüsleri ve mutfak eşyalarındaki ihtiyacını gidermek için Samandra’da kurulan Sentez ambalaj fabrikasının yanı sıra, 2008 yılında Gül Ofset ve Naturel Ambalaj şirketleri satın alınıyor.
Ancak asıl ilginç olan Kanada’dan fabrika satın alıp, Kocaeli’ne getirmeleri...
Holding şirketlerinden Almesan Alüminyum, 60 milyon dolara Kanada’dan sıcak hadde teknolojisi ile alüminyum rulo üreten fabrikanın parçalarını satın aldı.
2009 yılında üretime başladılar.
Öncel “Yurtdışında yatırım yapmak istemiyoruz, kendi ülkemizde istihdam yaratmayı ilke edindik” sözleriyle, grubun yatırım stratejisini de vurguluyor.

Ormana bir kilometre

Öncel Sancaktepe’de sahibi oldukları 250 dönüm arazi üzerine 1500 konut, rezidans ve villalar ve 21 bin metrekare de kiralanabilir alanı olan bir AVM’nin içinde yer aldığı “Rings İstanbul” projesini başlatıyor. 21012 yılında ilk teslimin başlayacağı projenin mimarlığını Hakan Kıran üstlendi. Kıran Belediye’den geçen yeni Haliç Köprüsü ve Kabataş İskelesi projelerinin yanı sıra, restorasyon mimarisinde de adından söz ettiren bir mimar.
500 milyon dolarlık bu projenin cazibesini; konutların tavan yüksekliklerinin 3 metre olması, engellilere özen gösterilmesi, 3 kilometrelik yürüyüş alanı ile çevrelenmiş olması gibi özelliklerden daha çok Aydos Ormanları’na 1 kilometre uzaklıkta olması arttırıyor.

Babası siyasetçiydi

Öncel, bir süre önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın dünürü Kavurmacı ve tekstilci Baykan ailesi ile kurdukları Bestar Tarım şirketine ortak olmuştu.
Mustafa Öncel’den yönetimi devralan en büyük oğlu İsmail Öncel ile birlikte iki erkek, bir kız kardeş de şirketlerde aktif yönetimi üstleniyorlar. İçlerinden hangisi politikaya ilgi duyacak merak ediyorum.
Zira “Hocaların Hocası” olarak anılan merhum Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in önderliğinde kurulan “İş Dünyası Vakfı” mütevelli heyetinde yer alan babaları, 1950-1970 yılları arasında DP ve AP saflarında yer almış, Konya il başkanlığı yapmış eski bir politikacı...