Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ekonomi basını parti liderlerin geldiği iş dünyası toplantılarını “kim kimi dövecek?” refleksi ile izler. TOBB’un 16 Mayıs günü Ankara’da yapılan 66. Genel Kurulu’nda da benzer bir beklenti içindeydik ki; delege sağ gösterip, soldan vurunca ezber bozuldu!
Çünkü bu kez ne liderler, ne başkan; delegelerin alkış barometresi gündeme damgayı vurdu. Bur alkış işi önemli; tabii eski Bakanlardan Kürşat Tüzmen ile Kılıçdaroğlu karşılaşması üzerine patlatılan medya balonları da...

Alkışmetre tuttu
TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun twit olayından başlayacağım. Genel Kurul günü Hisarcıklıoğlu’nun twitter’ından, “Başbakan TOBB Genel Kurulu’nda 45 dakika konuştu 24 kez alkış aldı, Kemal Kılıçdaroğlu 35 dakika konuştu 27 kez alkış aldı. Dört yıldır TOBB Genel Kurulu’na katılıyorum, ilk kez böyle bir şey gördüm. Anketler yanılacak gibi gözüküyor ” mesajı geldi.
Olay yerine, yani genel kurul salonuna geri dönelim. Sırasıyla Hisarcıklıoğlu, Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarını dinlemiş, salondan ayrılıyoruz. Gazeteci arkadaşlarımla asansöre binerken meslektaşımız ve büyüğümüz Osman Saffet Arolat’tan izlenim alıyoruz. Arolat salonda hesapladığı “alkışmetreyi” açıklıyor:
Başbakan 20, Kılıçdaroğlu 24, Hisarcıklıoğlu 27 kez alkışlandı.
O sırada asansörde olan Hürriyet Ekonomi Müdürü Vahap Munyar ile ben “Osman abi izin verirsen bunu yazacağız” diyoruz.
Arolat’tan da “Yazın ama benim 1960’dan beri miting ve toplantı izlediğimi de vurgulayın” karşılığını alıyoruz.
Toplantının yapıldığı ETÜ salonunu terk ederken, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak hepimizi odasında yemeğe davet ediyor. TEPAV İstikrar Enstitüsü Müdürü Süreyya Serdengeçti’nin de katılımı ile Sak’ın odasında gazeteciler, danışmanlar ve tek tük TOBB yöneticisinin de uğrak yeri olan odada, Arolat’ın alkışmetresini konuşmayı sürdürüyoruz.
Sohbet ilerlerken, Vahap ile ben odadaki masaya geçip yazımızı yazmaya koyuluyoruz. Aradan 10-15 dakika ya geçiyor, ya geçmiyor. Hisarcıklıoğlu’nun twit (cıvıldama) olayı patlıyor!

“Sehven” bulaşıcı mı?
Hisarcıklıoğlu ile ne bu konuyu konuştuk, ne yanımızdaydı. Alkışmetre verisi tümüyle Arolat’ın ürünü. Diyeceğim o ki, bu mesajın Hisarcıklıoğlu’nun şahsı tarafından yazılması mümkün değil. Arolat gibi bir başkasının da alkışmetre tutup, aynı sonuca ulaşması da düşük bir olasılık.
Bir eksi, bir artı hata payı olabilir.
Tahminim şu. Bu twit’i sohbete tanık olan TOBB bünyesinden biri, özel hesabı yerine, “yanlışlıkla” başkanın hesabından attı.
Zira Hisarcıklıoğlu’nun twitter adresi, TOBB bünyesinde ve yakınındaki 10-12 kişide bulunuyor.
Hisarcıklıoğlu, 10 yıllık TOBB başkanlığı bir yana, Ankara Sanayi Odası (ASO) dönemindeki görev sürelerini de katarsak 19 yıldır genel kurul izliyor. Yalnızca bu durum bile twit’te öznenin Hisarcıklıoğlu olmadığını düşünmemizi sağlamaya yeter.
Belli ki Hisarcıklıoğlu da “yanlışlık” ihtimalini göz ardı etmiyor ve mahkeme yoluna gitmeden önce TOBB bilgi işlem servisine, konuyu araştırmaları için önümüzdeki pazar gününe kadar süre veriyor.
Bir başka değerlendirmeyi de göz ardı etmeyelim:
“TOBB çalışanları devlet memurları statüsündedir, bu tür bir işlem ağır cezai müeyyide getirir. O nedenle içeriden kimse bu riski göze alamaz. ”
Sehven hastalığı TOBB da bulaşmış olabilir.

Tüzmen’in telaşı neden?
Gelelim, Kılıçdaroğlu ile genel kurulda karşılayan AK Parti eski bakanlarından Mersin Milletvekili Kürşat Tünmen arasında geçen “yolsuzluk” polemiğine...
Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın “Yolsuzluk yapan bakanlarımı aday göstermedim” sözlerini miting meydanlarına taşıyarak, bu konumdaki isimlerden Kemal Unakıtan, Hilmi Güler ve Tüzmen’in adını anarak “Çıkıp, konuşsunlar” çağrısı yapmıştı.
Tüzmen, TOBB’da karşılaştığı Kılıçdaroğlu’na “Benden şüpheniz mi var?” diye sitem ederken, yanlarında CHP Genel Başkan Yardımcılarından Umut Oran bulunuyordu.
Oran’a ikili arasındaki diyalogu hatırlatıp, “Tüzmen gazetecilere, Kılıçdaroğlu’nun kendisine (Lafım size değil) dediğini aktardı, olay böyle mi gelişti?” diye sordum.
Henüz yandaş basında “Kemal Bey Tüzmen’i görünce kıvırdı” manşetleri atılmamış...
Oran “Tüzmen, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasına fırsat vermeden konuştu, O da sessizce dinledi ” diyor.
Kılıçdaroğlu dün “Bakanların bana yanıt vermelerinin hiçbir anlamı yok, onları suçlayan Başbakan’dır. Çıkıp, ‘Başbakan yalan söylüyor’ desinler” diyerek, Tüzmen’in telaşı karşısındaki, sessizliğini açıklamış oldu.
Erdoğan’ın dün Ankara Ticaret Odası’nın (ATO ) düzenlediği “Rekortmenler Plaket Töreni ” de pek komikti!
Bir alkış, bir kıyamet. Erdoğan nefes alıyor “ıslık”, ağzını açıyor “alkış...”
ATO Meclis üye sayısı 181, katılan 3000 kişi. Dışarıda otobüsler. Yerim bitti, bu heyecanı da başka bir yazıda ele alırım.
Düzeltme: Önceki yazımda Mehmet Bekarlar’ın görevini Kayseri Ticaret Odası Başkanı olarak yazmıştım, doğrusu KTO Disiplin Kurulu Başkanı’dır.