Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bundan 9 yıl önce, dönemin Prof. Dr. Aziz Akgül’ün öncülüğünde Türkiye’ye getirilen ve ilk olarak Diyarbakır’da başlatılan “Grameen Mikrokredi Programı”; 48 ilde, 67 şubeye ulaştı.
Bu programdan yararlanan 41 bin kadın; 11 milyonu anapara olmak üzere, toplam
76 milyon lira tutarında kredi kullanıyor. .
Geri ödemesi haftalık kazançla yapılan ve kişi başına 500 ile 1000 lira arasında alınan kredilerle ilgili olarak Hürriyet Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ,“Kadınların kullandıkları mikro kredilerin geri dönme riski yüzde 0. Kadınların teminatları vicdanları” diyor.
2006 Nobel Barış Ödülü’nü sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus’un Bangladeş’ten dünyaya yayılan “Grameen Mikrokredi Programı ”, Vuslat Doğan Sabancı’nın bağışıyla İstanbul Bağcılar’da dün ilk şubesini açtı.
Bağcılar’daki açılış törenine, AK Parti Milletvekili ve eski İçişleri Bakanlarından Abdülkadir Aksu ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da katıldı.

Hep erkekler vardı
Vuslat Doğan Sabancı bağış yaparken ayağını sürmüş olacak... Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırcı’nın ev sahipliğinde, ilçede yeni yapılan “Kadın ve Aile Kültür ve Sanat Merkezi”nde düzenlenen törende, Vuslat hanımı babası Aydın Doğan ve eşi Ali Sabancı yalnız bırakmadı.
Sabancı 200 bin lira vererek, İstanbul’daki ikinci mikro kredi programı şubesinin açılışına vesile olurken, Doğan’a da Bağcılar’da bir okul daha yaptırmak düştü.
Türkiye’de zenginliğin simgesi olarak anılan soyadlarından ikisini, aynı anda nüfus cüzdanında taşıyan “Doğan Sabancı”; “Zengin kadından, yoksul kadına köprü” kuruyor.
Bugüne kadar en fakir kadına odaklanan bu projenin “finansman” sağlayıcı tarafında hep erkekler yer alıyordu.
Vuslat Hanım, Hürriyet gazetesinin kurumsal olarak yürüttüğü “Cinsiyetler arası eşitlik”, “Aile içi şiddet” gibi kadın projelerine, mikro kredi bağışçısı olarak “bireysel” bir pencere açıyor.

Doğum günü hediyesi
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Aziz Akgül’ün, 2002 yılında AK Parti Diyarbakır Milletvekili olduğunda kafasında tek bir proje vardı; o da mikro kredi. Akgül’ün girişimi ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 2003 yılında düzenlenen uluslararası bir yoksulluk paneline davet edilen Yunus ile o tarihlerde sohbet etme fırsatı bulmuştum.
Yunus, yoksullukla mücadelenin “onurlu” bir programla mümkün olacağının altını çiziyor; hasta, engelli ve yaşlılarla sınırlı tutulması gereken “sosyal devlet yardımların”ın, istisna haline gelmesini savunuyordu.
Akgül, mikro kredi projesinin peşini hiç bırakmadı. Yunus; AB’de, ABD’de aldığı ödüllerle itibar kazandıkça; Türkiye’de daha çok fakir kadının ve ailesinin hayatı değişti.
Akgül’ün daveti üzerine Diyarbakır Bağlar’daki ilk uygulamasını yerinde inceleyen Vuslat Hanım da, mikro kredinin gönüllü elçisi olmaya aday olduğunu gösteriyor.
Tören sırasında görüştüğüm Akgül, “Vuslat Hanım çok ilginç bir şey yaptı” diyerek bir başka ayrıntıya dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde yalısında 40. yaş günü partisi veren iş kadını, konuklarına “Bana hediye almak istiyorsanız, mikro kredi bağışı yapın” diyor ve bu çağrısı çok da etkili oluyor. Akgül rakamı yazmamı istemedi, ama şu kadarını söyleyeyim, hiç de az değil!
Doğum günü “bağışları” Eskişehir’de Odun Pazarı’na
gitti bile...

Her kesim benimsedi
Programa ilk inanan “zenginin” bankacı Hüsnü Özyeğin olması ilgimi çekiyor. Ardından Asım Kocabıyık, Nihat Gökyiğit, Feyyaz Berker, Nihat Özdemir, Hamdi Akın, Turgay Ciner ve Murat Vargı gibi iş adamlarının da aralarında olduğu 15 kadar girişimci, mikro kredi programının bağışçıları arasına giriyor.
Bu arada programa kurumsal olarak destekler de geliyor. HSBC, her açılan şubeye 10-15 bin dolar bağış yaparken, Türkiye genelinde 5 milyon dolar tutarında bir mikro kredi havuzu oluşturdu.
Amerikan bankası Citi ise her yıl yeni bir mikro kredi şubesi açıyor ve en az 150 bin dolar veriyor.
Bu projeye ilk kurumsal destek 300 bin dolar ile 2003 yılında “para sihirbazı” olarak anılan George Soros’un kurduğu Açık Toplum’dan gelmişti.
Son olarak İstanbul dışında Bitlis ve Şırnak’ta şube açan mikro kredi programına, Darülaceze Vakfı ve Rotary Kulüplerinin de projeleri ile katılacağı söyleniyor.
İşin özü, Türkiye Grameen Mikro kredi Programı Genel Müdürü Abdül Metin’in söylediği “Herkesin kabiliyetinin işe dönüşmesi için bir hayat suyuna ihtiyacı var.”
İşte mikro kredi; bu temiz, berrak ve yatağını bulan
suyun adı...