Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

2016 sezonunun yeni dizilerine şöyle bir bakarsak; ‘Vatanım Sensin’, ‘Cesur ve Güzel’, ‘Anne’,‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’, ‘İçerde’, ‘Kalbimdeki Deniz’ ile ‘Aşk ve Mavi’ gibi hep dramlar ön planda. Romantik komedilerin konuşulduğu dönem bitti.

2016’NIN KAYBEDENi KOMEDi Mi OLACAK

Tabii bu durum yapılmak için bekletilen diziler arasında da tercihleri hemen değiştirdi. Komediler arka sıralara gönderildi bile.

Örneğin yazın çekilmeye başlanan ve birkaç bölümü hazır olan komedi dizisi ‘Şevkat Yerimdar’ ocakta yayınlanmaya başlayacak.

Yapımcılar ve kanallar piyasadan hiç komedi talep etmiyor. Büyük aşk hikayeleri, parçalanmış aile ve anne-kadın üzerine projeler revaçta.

Haberin Devamı

Hazırlıkları süren ve yayını yaklaşanlar içinde de komedi yok gibi. ‘Evlat Kokusu’ (Kanal D), ‘Ölene Kadar’ (ATV), ‘Bu Şehir Arkandan Gelecek’ (ATV), ‘Abdülhamit’ (TRT), ‘Kırlangıç Fırtınası’ (FOX TV).

Bu furya içinde düşük bütçeli, light hikayeli komedilerin sesi fazla duyulmayacak gibi görünüyor. Kıran kırana rekabet içinde kimse denge gözetemiyor çünkü. Çok değil bir yıl öncesine kadar en yüksek reytingleri alan romantik komedilerdi. Yeniden bir tanesinin dikkat çekip yüksek reytinglere ulaşması gerekiyor. Bunun örneğini çok yaşadık. Ondan sonra da tekrar oraya yöneliş başlayacak.

2016 kış sezonunda komediler kan kaybetti. Görünen o ki, 2017’de de bu kan kaybı devam edecek. Ama bu kaybın sebebi seyirci tercihlerinin değişmesi, insanların artık komedi istememesi değil. Sinemalarda en çok iş yapanlar hâlâ komedi. Bu durumu sektör kendi elleriyle yaptı. Birbirinin aynı dizilerle seyirciyi sıktı, onları başka arayışlara kendi elleriyle itti. Şimdi ittiği seyirciyi çekmek için dram peşinde.

Aklında, fikrinde, planında komedi dizisi olan varsa, gaza gelip vazgeçmesin. Hayatımızda da, haberlerde de yeterince üzülüyoruz. En çok ihtiyacımız olan gülmek, yani komediler. Özellikle hayattan beslenen, gerçekçi hikayesi olan aile komedilerine çok ihtiyaç var. İyi senaryo, iyi kadroyla taçlandırılırsa en kabadayı dram dizisine kafa tutar. Komedi yapacaklara şimdiden kolay gelsin, cesaretinizi kaybetmeyin! Siz, seyirciyi güldürürseniz, onlar da mutlaka sizi güldürür...

Haberin Devamı

‘SEN SAĞ BEN SELAMET’

2016’NIN KAYBEDENi KOMEDi Mi OLACAK

Biri müebbetlik (Sansar), diğeri tahliyesine iki gün kalmış (Selamet), iki koğuş arkadaşı cezaevinden firar eder. Bir kaza sonucu yolları, sirkten kaçan bir goril olan Bedri ile kesişir. Ardından büyük bir kovalamaca başlar. Jandarma, mafya, psikopat ve dolandırıcı hayat kadınları derken eğlenceli bir macera başlar.

Süreç Film İnci Gündoğdu-İsmail Gündoğdu’nun yapımcılığını yaptığı ‘Sen Sağ Ben Selamet’, absürd komedi deyince ilk akla gelen isimlerden Ersoy Güler’in yazıp yönettiği bir film. ‘Sağ Salim’ ve ‘Yusuf Yusuf’ gibi filmlerden tanıdığımız Güler’in filminin başrollerinde Ufuk Özkan, Burçun Bildik, Tuvana Türkay, Ayçin İnci, Lale Başar ve Hakan Karahan gibi oyuncular var.

Absürd komedi özellikle genç izleyicilerin son zamanlarda çok rağbet ettiği bir tür. Kendine özgü bir mizah anlayışı var. Lunaparklardaki sihirli aynalara benzetiyorum ben. Gerçeğin formunu değiştirip bize başka türlü bir dünya gösteriyor. Genç seyircilere cazip gelmesi de belki bu yüzden. İzlerken sizi tamamen hayattan ve onun yorucu gerçeklerinden uzaklaştırıyor.

Haberin Devamı

Türünün iyi bir örneği olan projede başta Ufuk Özkan ve Burçin Bildik olmak üzere oyuncuların hepsinin performansı iyi. Yönetmen Ersoy Güler de, gerçekleştirilmesi zor olan filmin altından başarıyla çıkmış. Hepimizin gülmeye çok ihtiyacı var. Zor günler geçirirken, biraz olsun hayattan kopmak, eğlenmek isteyenler için ‘Sen Sağ Ben Selamet’ iyi bir seçenek...