Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sermaye artırımı yoluyla ikincil halka arza hazırlanan ASELSAN, buradan gelecek 1 milyar dolarlık gelirin önemli bir bölümünü yapay zekâ, lazer, insansız hava sistemleri gibi yeni nesil teknolojilerde yerli ve milli ürünler geliştirmekte kullanacak. ASELSAN’ın planları arasında şirket satın almak da var

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarının milli ve özgün olarak karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan, zaman içerisinde kendini geliştirerek önce bir savunma şirketine, bugün ise yerli ve milli teknoloji üretiminin merkezi konumuna dönüşen ASELSAN ikincil halka arz için düğmeye bastı. Yüzde 15’e kadar hisseyi halka arza hazırlanan şirket yatırımcı buluşmalarına (road show) Ortadoğu’dan başlıyor. Özsermayesine 210 milyon TL ekleyen şirket artırdığı bu sermayeyi halka açacak. Şirketin mevcut durumda halka açıklık oranı yüzde 15. Hafta sonu Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’da yatırımcılara şirketi tanıtacaklar. Ortadoğu turunun arkasından Avrupa ve Amerika tanıtımları başlayacak.

Haberin Devamı

7.5 milyar $ sipariş

Önceki gün Çırağan Sarayı’nda düzenlenen iftarda dünyada ve Türkiye’deki ekonomik iklimi hatırlatarak halka arzda erteleme olup olmayacağını anlamaya çalıştık. Birinci çeyrek sonuçlarının akabinde halka arz kararının alındığını hatırlatan Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, “Şirket hisselerinin yüzde 15’e kadarı için halka arz kararı alındı. Tarihsel olarak borsada işlem gören hisselere yabancı ilgisi her zaman fazla olmuştur. Mevcut durumda da halka arz hisselerinin büyük kısmı yabancıların elinde. Ön çalışmalar halka arza ilişkin tablonun gayet olumlu olduğu yönünde, yurt içi ve yurt dışı talepler olumsuz bir durumu sergilemiyor” diye konuştu. Ne kadar gelir bekliyorsunuz sorusuna Haluk Görgün’ün yanıtı, “1 milyar dolar” oldu.

Aselsan milyar dolarlık icat çıkaracak

Peki halka arz geliri nerelerde kullanılacak? Görgün’ün açıklamasından anladığımız kadarıyla ASELSAN bu gelirin büyük kısmıyla “icat çıkaracak”! Türkiye’de Ar-Ge’ye en yüksek payı ayıran şirketlerden biri olan ASELSAN’ın yapay zekâ, lazer ve insansız hava sistemi gibi yenilikçi teknolojiler üzerinde çalıştığı biliniyor. Halka arzın ardından ASELSAN’ın bu konularda dünya ile rekabet ederken eli güçlenecek. Görgün, ayrıca, halka arz gelirinin yaklaşık üçte birini şirket birleşmelerinde, küçük bir bölümünü de işletme giderlerinde kullanacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

2017 yılı net kârını ise 1 milyar 388 milyon TL’ye ulaştıran ASELSAN’ın 2017 yılında siparişleri 6.8 milyar dolara ulaşmış. 2018 yılında eklenen kontratlarla şu anda ellerinde tam 7.5 milyar dolarlık sipariş var. Bunun yüzde 10’u 8 ülkeden gelen dış sipariş yani ihracata yönelik. Bu noktada bir kapasite problemi yaşayıp yaşamadıklarını sorduk. Know-how ürettikleri için yaşamıyorlar ancak gelen siparişler için yeni alt yükleniciler ve stratejik işbirliklerine gidiyorlar. Bu da sektörü büyütüyor, teknoloji eko sistemine katkı sunuyor.

Aselsan milyar dolarlık icat çıkaracak

Sağlık, ulaşım ve enerji

Kilogram başına ihracatlarının 600 dolar olduğunu söyleyen Görgün, yüzde 100 milli ürüne ulaşmak izin çalışmaların tam hızıyla sürdüğünü şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Alçak ve orta irtifa projelerinde test aşamasına gelindi. Uzun menzilli füzede de çalışmalar devam ediyor. ASELSAN’ı daha çok bir savunma sanayi şirketi olarak tanıyorsunuz. Ancak sağlık sektöründe de ciddi yol almış durumda. MR, monitör cihazlarda prototipler üretildi. Türkiye’nin teknolojik dışa bağımlılığını savunma sanayii dışında da en aza indirmeyi, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesini sağlayarak ülkenin cari açık sorununun azaltılmasını amaçlıyoruz.”

Aselsan milyar dolarlık icat çıkaracak

Rakamlarla ASELSAN

- 43 yıl önce kuruldu.

- Dünyadaki en büyük 100 savunma sanayii şirketi içinde 57’nci sırada.

- 5 kıtada, 60’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor.

- 6 ülkede üretim altyapısına sahip. (Azerbaycan, BAE, Ürdün, Kazakistan ve Suudi Arabistan)

- 6 Ar-Ge merkezi var.

- 3 binden fazla Ar-Ge mühendisi istihdam ediyor.

- Satışlarının yüzde 52’sini TSK’ya, yüzde 33’lük kısmını özel kurum ve diğer kurumsal müşterilere yapıyor. Cirosunun yüzde 15’i ihracattan geliyor.

- Türkiye’de savunma sanayii Ar-Ge’sinin yüzde 33’ünü tek başına yapıyor.

- Geçen yılki siparişlerinde birlikte çalıştığı KOBİ’lere 1.8 milyar TL ödeme yaptı.