Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Öztürk ailesinin girişimiyle Bodrum’da düzenlenen golf turnuvasına katılan, üstelik ödül de alan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Golfü Anadolu’nun her yerinde görmek istiyoruz” dedi. Çavuşoğlu, Golf Milli Takımı’na Ulaş Karataş’ı kazandıran Tunceli’ye bir golf sahası yapacaklarını da açıkladı

Bakan’ın Bodrum’dan vurduğu golf topu Tunceli’de sayı olacak

Bodrum Açılış Turnuvası’nın Longest Drive şampiyonu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Bakan için golf bir tutku, bulduğu her fırsatta oynuyor.

Öztürk Grup ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Fikret Öztürk’ün Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Bodrum Golf Kulübü’nün Başkanlık Turnuvası ile Regnum Golf & Country Club Bodrum’un Açılış Turnuvası hafta sonu Regnum Golf & Country Club sahasında gerçekleşti. Turnuvada oynayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu erkekler B kategorisinde üçüncü olurken, erkekler en uzun vuruş kupasının da sahibi oldu. Çavuşoğlu, golfe olan tutkusunu şu sözlerle anlattı:

Haberin Devamı

“Fikret Bey ve Nurten Hanım Antalya’mızda da çok güzel bir otel ve golf sahası yaptılar. Sekiz yıldır golf oynuyorum ve golf benim için bir tutku. İstanbul’da, Antalya’mızda ve Anadolu’nun her yerinde bu sahaları görmek istiyoruz. Tunceli’de de şu andaki valimiz de ve Tunceli’den gelip de sahalarımızda yönetici olan, hoca olarak görev yapan çok kıymetli kardeşlerimiz var. Onlarla da konuştuk inşallah Tunceli’ye de bir saha yapacağız. Oradaki kardeşlerimizi de golf ile buluşturmuş olacağız.”

Geçtiğimiz yıllarda Tuncelili Ulaş Karataş’ın, çanta taşıyıcılığından başlayarak Golf Milli Takımı’nda oyunculuğa uzanan öyküsü basına yansımıştı. Bakan Çavuşoğlu, böylelikle şehirdeki diğer potansiyel yıldızları keşfetmenin de önünü açmış oldu. Mevlüt Çavuşoğlu, aralarında olduğum turnuvayı izleyen basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sınırları kaldıran spor

- Golf nasıl bir spor size göre?

Yani elitlerin ya da belli bir sınıfın sporu deniyor. Türkiye’de sınır ayrımını ortadan kaldıran tek spor golftur. Gerçekten hangi meslekten, cinsten, yaştan, gelir grubundan olursa olsun insanların hiç ayrım yapmaksızın samimi bir şekilde dost olabildiklerini golf sahalarında gördük. Antalyalı biri olarak golf sporunun özellikle turizm açısından ve tanıtım açısından ne kadar önemli olduğunu yaşayarak gördüm. THY turnuvasını 1.2 milyar kişi izliyor. Bir turnuvanın reklam olarak sadece sosyal medya geliri 100 milyon dolar.

Haberin Devamı

Trump ile golf oynayacak

- İş dünyasında golf aynı zamanda network sporudur. Siz de önemli görüşmeler yapıyor musunuz golf oynarken?

Obama ile oynayacaktık. G20 için Türkiye’ye geldiğinde bir maç organize etmiştik. Hatta solak olduğu için onu uygun sopa, ayakkabı bile hazırladık. Ama o gün Paris’te terör saldırısı oldu. Oynayamadık. Şimdi Başkan Trump ile anlaştık. Türkiye’ye gelirse Türkiye’de de olabilir, Amerika’da maç yapabiliriz. Gittiğim ülkelerde erken kalkıyorum, 5’ten 9’a kadar oynuyorum. Bu arada önemli görüşmeler yapıyor, dostluklar da kuruyoruz.

‘Yargıyı tamir etmemiz gerek’

- AB ile ilişkiler pozitife gider mi önümüzdeki süreçte? Türkiye’ye özellikle insan hakları konusunda eleştiriler yapılıyor zaman zaman...

Haberin Devamı

AB ile veya AB üyesi ülkelerle belki şimdi hiç yapamayacaklarımızı bir kenarda tutup, daha pozitif bir atmosfer oluşuncaya kadar birlikte adım atacağımız konuları ön plana çıkarmakta fayda var. Bunlardan bir tanesi vize serbestisi. 7’ydi kriter, 6’ya düştü. AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve buna benzer terörle mücadele, göç konusunda iş birliği gibi konularda olumlu adımlar atarsak, önümüzdeki süreçte ilişkilerimizde belki daha pozitif bir ortam oluşur. Tabii ki yeni dönemde var olan sorunları çözmek için de daha fazla çaba sarf edeceğiz. Yeni sistemde tabii yargının bağımsız ve tarafsızlığının yanında bizim bozulan yargıyı tekrar tamir etmemiz gerekiyor. Gerek FETO, gerek başka sebeplerden dolayı. Reform tabii ki önceliğimiz olacak. OHAL’in kalkması önemli bir adımdı. Fakat her şey bizim atacağımız adımlara bağlı olur dersek, fazla iyimser oluruz.. Bugün ne olursa olsun Türkiye’nin AB’ye üye olmaması için çaba sarf eden ülkeler var.

‘FETÖ’de ısrarımız ciddiyeti artırdı’

- İngiltere Akın İpek’i iade edecek mi?

Öyle umuyorum. Bunu eylüldeki mahkemede göreceğiz. Ama bu işi ciddiye aldıklarını söyleyebilirim.

- FETÖ meselesi ABD ile Avrupa ile ilişkilerimizi geriyor...

Şu anda yeni deliller de veriyoruz. Çalışma grupları oluşturduk. En son görüşmelerimizde bu konuya ciddi yaklaştıklarını söylediler. Trump da bunu telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanımıza söyledi. Diğer yandan FBI’ın, FETÖ’nün Amerika’daki faaliyetleriyle ilgili başlattığı soruşturma var. Bu eğer gerçekten objektif bir soruşturma ise çok ciddi ihlaller ortaya çıkar.

Bu iki adımı biz şimdi önemsiyoruz. Tabii bizim için asıl önemli olan, FETÖ’nün ve örgüt üyelerinin iadesi. Bizim ısrarlı tutumumuzdan sonra konuya biraz daha ciddi yaklaştıklarını söyleyebilirim ama iyimser bir tablo çizmek için de erken.

Bakan’ın Bodrum’dan vurduğu golf topu Tunceli’de sayı olacak

‘Rumlar sondaj yaparsa bu sefer biz de yaparız’

- Kıbrıs’ta Rum tarafının tek taraflı doğal gaz sondaj çalışmaları var, orada nasıl bir politika izleyeceksiniz?

Bir taraftan engelleme politikası, bir taraftan da bizim artık platformumuz var. Eğer Rum tarafı tek taraflı adımlar atar, sonbaharda sondaj yaparsa, bu sefer biz de orada sondajlara başlayacağız. ENI’yi engelledik. Esasen biz son 3 yılda İtalyanlara ve Eni şirketine de söyledik; yani burada bu işe girmeyin. ‘Türk tarafının hakları garanti altına alınmadan buna müsaade etmeyiz’ de demiştik.

- Süreçle ilgili çözüm görmüyor musunuz?

Biz federal sistem için çok yoğun müzakereler sürdürdük. Carl Montana’da da herkes gördü, BM gördü. Hep müzakere yap, müzakere yap olmuyor, federal bir sistem için. Şimdi Yunanistan ve İngilizler ile üç garantör ülke olarak anlaştık. Şu konuda anlaştık: Önce neyi müzakere edeceğimizin çerçevesini belirleyelim. Çok acele edip de oturup tekrar başarısız olursak bir daha müzakere olmayabilir.

Fikret Ünlü’nün izinden gitti, golfe merak saldı

2010 yılından bu yana golf oynayan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, spora başlamasını anlatırken kanserle mücadele eden eski Gençlik ve Spor Bakanı Fikret Ünlü’yü de andı, acil şifalar diledi. Ben de tanıma imkânı bulduğum ve spora büyük emekleri geçen Fikret Bey’e acil şifa diliyorum.

2002’den bu yana Meclis Spor Kulübü olarak çeşitli turnuvalar düzenlediklerini anlatan Bakan Çavuşoğlu golf ile tanışmasını şöyle anlattı: “Balkan turnuvası yaptık mesela, Antalya’ya 7 ülke geldi. Sonra bir gün bir dedik ki bir de golf turnuvası düzenleyelim. Fakat hiçbirimiz golf oynamasını bilmiyoruz. Uzaktan bakıyorum, sıkıcı geliyor. İnsanlar yürüyor, duruyor, konuşuyor. Biz futbol oynuyoruz. Hatta o zamanlar Karaman milletvekili olan Fikret Ünlü’yü görürdüm. Bakıyoruz, büyük çantalarla Antalya’ya geliyor. Her hafta ne buluyor da Antalya’ya koşuyor diye merak ederdik. Golf öğrenmemiz lazım dedik, ders aldık. Milletvekilleri arasında turnuva yaptık, birinci oldum.”

Bakan’ın Bodrum’dan vurduğu golf topu Tunceli’de sayı olacak
Nitelikli turisti çekmenin yolu

Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı. Turizm ve golfun ayrılmaz bir ikili olduğunu söyleyen Bakan, “Özellikle Bodrum gibi sezonun kısa olduğu bir destinasyonda golf tamamlayıcı bir öğe. Bu tarz yatırımların mutlaka artması lazım. Yeni beş yıllık planda turizm öncelikli sektörler arasında, Cumhurbaşkanımız bu şekilde öngördü. Burada da en önemli konu nitelikli turisti yani konaklama dışı harcaması yüksek olan turisti ülkemize çekmek. Burada en etkili silahlarımızdan biri golf turizmi. O yüzden müjdeyi vereyim: Beş yıllık plan içinde golf sahası kapasitesini Türkiye’nin yüzde 50 artırması için gerekli çalışmalara başladık. Bu 5 yıllık dönemde ne gerekiyorsa yapacağız.”