Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kara kış geride kaldı. Doğa uyandı, yenilendi. Peki biz? Kocaman ağaçlar bile tiril tiril yeni yapraklarıyla bahar rüzgarında salınırken, gezegenin en zeki canlıları, besin zincirinin zirvesindeki bizler nasıl yenileneceğiz? Bir bilene soralım.

Bonfıle salatadan masum

Şeyda Çoşkun Yeğin ünlü sanatçılar, iş dünyası insanlarının yaşam koçu, spor hocası, diyetisyeni. Gülşen, Gülben Ergen gibi isimlerle düzenli olarak çalışıyor, ne yediklerinde kaç kilo vereceklerini ezbere biliyor. Yıllardır danışanlarıyla aksatmadan Boğaz hattında yaptığı sabah yürüyüşleri kilo verdirmedeki başarısı, güzelliği ve aşırı iddiası ile bir anda şehrin fenomen kişilikleri arasına girdi. Zayıflama listelerinde in olanlar, out olanlar habire değişirken, onun tarzı ve felsefesi hiç değişmedi. Onu ünlü müşterilerini Boğaz’da yürüttüğü günlerde tanıdık. 10 yıldır müşterileriyle günde bir saat yürüyor, yemeklerini gönderiyor.

Haberin Devamı

Dört günde dört kilo

İlk dönemlerde sınırlı sayıda müşteri ile çalışıyor, günde en fazla 15 kişiye yemek yolluyordu. Sonra işleri kurumsal bazda götürmeye başladı. Ortaköy’de açtığı Be Light Kitchen’da şimdi internet üzerinden de siparişleri karşılıyor. Üç günde 3 kilo, dört günde 4 kilo gibi formüllerle. Web sitesinde kardeşi Tuğba Coşkun operasyonu bizzat yürütüyor, kişiye özel menüleri hazırlıyor.

Yemeğe çıkıyorsunuz koca koca adamlar salata istiyor, gelin de kadın olarak o dakikadan sonra şöyle bir bonfile isteyin artık ağız tadıyla.

Valla isteyin derim, çok daha masum bonfile. Çünkü bizde salata bir anda 600 kaloriye kadar çıkabiliyor. Karamalize edilmiş ceviz, keçi peyniri, altında somonu, yeşillikleri biraz da kuruyemiş koyduklarında kalori daha da yükselebiliyor. Yıllardır salata diyeti yapılır kimse kilo veremedi daha! Salata delikanlıyı bozar, erkek adam et yer. Yiyecekseniz pür hazırlatacak, çok az sos ekleteceksiniz.

Bonfıle salatadan masum

Beyaz yakalı öğlen abartmamalı

Masa başında çalışan birisi nasıl beslenmeli?

Sabah karbonhidrat ihtiyacını yulaf ve meyve gibi bir gıdayla alıp, öğlen masa başındayken hafif salata tarzı, yerken oyalanacağı şeylerle geçirmeli. Ama içinde çok fazla sos olmamalı. Akşamı ise proteinle tamamlamalı.

Haberin Devamı

Oturarak çalıştığı için yakacak alanı yok. Arada bir masadan kalkıp, hiç olmazsa öğlen arasında işyerinin etrafında bir dolanmak lazım. Akşam mutlaka protein yesinler, protein vücudu çalıştırır. Karbonhidrat gibi sizden enerji yakmanızı beklemez, karbonhidratı vücutta birikmemesi için, mutlaka yakmak zorundasınız Masa başı çalışanlar bu nedenle öğlen hafif akşam ise et yemeli.

Bir ayda 30 enginar

İçki içen insan ile içmeyenin diyeti farklı mi?

İçki içenlere biraz daha ödem atıcı program uyguluyoruz. Çok fazla yağlı yemiş danışanlarımın da sporunu fazlalaştırıyorum ve onlara da daha ödem atıcı gıdalar veriyorum. Daha çok juice veriyorum, sebze, mesela enginar ağırlıklı besliyorum. Karaciğerini temizlemek için bir ayda 30 enginar verdiğimde oluyor.

Kutsal bir besin

Enginar mucize bir gıda değil mi?

Hem de nasıl, detoks kürü de yapıyoruz enginar ile. Sabah kahvaltısına iki dilim ananas veriyorum mesela, öğlen enginar veriyorum içine blueberry koyuyorum. Üstüne limon, dört tane arpacık soğanı, yarım mandalina suyu ile pişiriyoruz hafif diri kalıyor. Şeker, zeytinyağı asla koymam. Enginar kendi özünde piştiği sürece faydalı. Dışarıda yediğimiz üzerine un ve şekerin boca edildiği enginar asla aynı faydayı göstermez. Enginar detoksunda akşam da enginar oluyor. Bu maksimum iki gün yapılabilir üçüncü günde protein almazsanız protein eksiği oluşur. Üç günde bu şekilde üç kilo verilebilir. Hem karaciğer için çok önemli hem iyi bir ödem atıcı hem de doyurucu, kutsal yiyeceklerden. Önemli olan sağlıklı beslenmek mesela tam da ot mevsimi şimdi.

Haberin Devamı

Üç öğün aynı yemeği veriyorsunuz...

Detoks programında öyle yapıyoruz. Üç öğün aynı gıdayı verdiğinizde vücut alıştığı için daha çabuk vücuttan yağ atıyor. Gelen gıdayı yabancılamıyor. Karbonhidrat ile proteini asla karıştırmayız detoks programında. Kilo verdirmek için ya sırf protein yaparım ya da sadece karbonhidratlı bir gün düzenlerim. Bugüne kadar 3 bine yakın insanla çalıştım, hepsinde aynı sonucu aldım.

Somon yiyorsanız üç öğün somon, et yiyorsanız üç öğün et, sabah yumurta. Protein günlerine salata koyarsanız kilo veremezsiniz, bu kadar net.

Binlerce kez sağlamasını yaptım üç öğün et yiyen biri. üç öğün salata yiyen birisinden daha fazla kilo verir. Yediği etin yağsız, ızgara olması koşulu ile tabii. Hızlı kilo vermek istiyorsanız proteini, meyveyi doğal karbonhidratları günlere bölerek yemeli. Ama mutlaka birgün karbonhidrat ise ertesi günkü menüde protein olmalı. Devamlı aynı gıdaları tüketmek çok sağlıksız. Mutlaka mevsim sebzeleri alınmalı, mutlaka doğal karbonhidratlardan, kinoa’dan, bulgurdan, pirinçten, yulaftan yararlanılmalı.

Tabakta 3 dakika, kalçada 30 yıl

Bu işin bir sırrı var mı? Siz yıllardır hep aynısınız, sizin özel bir sırrınız var mı?

Bir gün fazla kaçırsam ertesi gün dikkat ederim. Seyehat sonrası ve haftada bir 16 saatlik detokslar yapıyorum. 16 saat hiç birşey yemiyorum. Denge çok önemli. Sağlıklı beslenmek, spor, düzenli uyku vücudumuza karşı en büyük sorumluluğumuz. Beyaz un, şeker, tuzlu ve yağlı yiyecekler yenmemeli. Kruvasan, un helvası mesela tabakta üç dakika, midede üç saat, kalçada 30 yıl kalır.

Anne sütü için bol su, iyi uyku

Sütü neler artırır peki?

Bol su, iyi uyku, yumurtası, çok tuzlu olmayan peynirini yemeli. Mevsiminde ufak balıkları tüketmeli. Karabuğday, kinoayı pirinç, un yerine kullanmalı. Ve de güzel çaylar içmeli tabii.

Fatma su böreği yerken Kate’e aç mısın diyen yok

Hamilelerle de çalışıyorsunuz, Prenses Kate Middleton Doğumdan üç gün sonra kiloları vermişti, nasıl oluyor? Kate yapıyor da, Fatma niye yapamıyor?

Çünkü Fatma’nın Kate’den farklı olarak kayınvalidesi ve annesi var. Ona devamlı su böreği, baklava, tavuklu pilav taşıyorlar, süt yapsın diye. Yazık Kate’e aç mısın, sütün geldi mi diye soran yok. O her zaman ki gibi iki dilim meyvesi, omleti, öğlen bir dilim eti ve haşlanmış sebzesi ile hayatına devam ediyor. Sütüm artsın gibi yanlış inançları, yediği yanlış gıdalar, akıl vereni yok.

Oksijen yağ yakıyor

Peki spor hocası olarak yürüyüş bandında nasıl bir ritüel öneriyorsunuz?

Her zaman açık havayı öneririm, oksijen yakma açısından. Yürüyüş bandında ise genelde piramit metodunu seviyorum. 5.5 ile başlayıp 10 dakika sonra 6, 10 dakika 6.5, sonra 7 seviyesind pik yapıp, 10’ar dakika aralıklarla 5.5’a kadar düşürüyorum. Piramit metodu deniyor buna. Sabah yürüyüşü her zaman daha iyidir.

Ünlülerin diyet sırları

Kendileri açıkladıkları için Gülşen, Derya Baykal, Gülben Ergen’ın sizinle çalıştıklarını biliyoruz. Onlar için nasıl programlar hazırladınız?

Gülşen fazla kilo problemi olan biri değil. Yaklaşık 9 kilo verdik birlikte. Onun için çok önemliydi bu, üst bölgesi çok zayıf, alt bölgesinden kilo alıyor çünkü. Protein ağırlıklı beslenmekten hoşlanır, felsefesini değiştirdik, hayatına spor girdi. Beslenmesini kendisi kontrol etmeye başladı. Neler yemesi gerektiğini çok iyi biliyor, bu işi çok iyi kavradı.

Gülben chia’ları sever. Klasik mangolu chia pudingi vardır ona bayılır. Detoksa onunla başlar. Gülben asla peynir yemez. Gülşen de dere otu sevmez. Derya Baykal’ın kilo vermesi çok önemliydi benim için. Şeker hastası çünkü.