Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bünyesinde Burger King, Popeyes, Arby’s, Usta Dönerci gibi markaları barındıran TAB Food Investments’ın (TFI), Nasdaq Borsası’nda halka arzı için New York’tayız.

Çin’in tavuk siparişine robot borsacı rötarı
Global şirket, Nasdaq’da işlem gören ilk Türk şirketi olacaktı. Road show’lar yapılmış, işlem günü belirlenmiş, talep toplanmış halka arza saatler kalmıştı. Şirketin halka arzı için hazırlanan reklamların Nasdaq Borsası’nın ön yüzü başta olmak üzere Times Square’deki hangi dev panolarda yayınlanacağı bile belliydi. Türkiye’den bir grup basın mensubu olarak biz de, 222 milyon dolarlık halka arz için 7 Şubat sabahı gonk törenine katılacaktık. Törene BM Türkiye Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Washington Büyükelçimiz Serdar Kılıç, New York Başkonsolosumuz Ertan Yalçın, Hakkı Akil de katılacaktı.

Haberin Devamı

Çarşı bir anda karıştı

Halka arz için geçen pazartesi günü Londra’da son yatırımcı görüşmeleri tamamlanırken New York Borsası ve Nasdaq, tarihinin en büyük günlük düşüşünü yaşadı. Global piyasalar hep birlikte çöktü, çarşı karıştı. Amerika’da ücret artışları beklentilerin üzerinde çıkınca, ülkede tahvil faizleri hızla yükseldi. Faizler hızlı artınca hisse senedi piyasalarında muazzam bir satış baskısı oluştu. New York’ta, ABD borsalarındaki sert çöküşte ‘robot işlemler’ denilen algoritmik emirlerin devreye girmesinin de etkili olduğu yorumları dikkat çekti. Amerikan hisselerindeki sert satış dünyayı da salladı. TFI böyle bir ortamda halka arz yapmak istemedi haliyle. Kurdoğlu kardeşler, TFI yönetim ekibi, danışman bankalar “frene basma” kararı aldı. Halka arzı ileri bir tarihe erteleyen şirket yönetimi en geç bir yıl içinde bu hedefine ulaşmayı planlıyor. Son iki haftada Londra, Chicago ve Boston’da 150 kurumsal yatırımcıyla road show yapan 4 kişilik TFI ekibi, gerek şirketin büyüme hızı gerekse Türkiye’ye olan yatırım iştahı nedeniyle arzdan büyük beklenti içindeydi. Şirket şimdi arz için en doğru zamanı kolluyor.

Yabancı ortaklar

Burger King, Popeyes, Arby’s, Usta Dönerci ve Sbarro markalarını bünyesinde barındıran TFI hisselerinin yüzde 8.6’sı bundan bir yıl önce Goldman Sachs, Credit Suisse ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD tarafından alınmıştı. Bu süreçte finansal ortaklarıyla halka açılma kararı alan şirket ortaklarının da yönlendirmesiyle kendisine arz adresi olarak hızlı büyüyen şirketlerin kote olduğu Amerika’daki Nasdaq’ı seçmişti. Bu arzdan beklenen 222 milyon dolarlık getirinin 45 milyonunu kasasına aktaracaktı. Bu paranın Popeyes markasının Çin’e açılma yolculuğunda kullanılması planlanıyordu.

Haberin Devamı

Öğrencilik hayaliydi

Halka arz planlarını şimdilik başka bir bahara erteleme kararı alan TFI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu ve CEO Korhan Kurdoğlu’yla New York’ta bir araya geldik. 24 yıllık büyüme öykülerini ve hedeflerini paylaşan Kurdoğlu kardeşler, inşaat mühendisliği eğitimi aldıkları Miami’de hamburger işine girmeye nasıl karar verdiklerini anlattı. “Amerika’daki 10 Türk öğrenciden 9’unun Burger King yediğini görünce markayı Türkiye’ye getirme kararı aldık. İlk restoranı 1994’te Etiler’de açtık” diyen Erhan Kurdoğlu, babaları Atatürk Barajı’nın da müteahhidi olan Ata Holding’in kurucusu Ertuğrul Kurdoğlu’nun kendilerine “Köfte ekmek mi satacaksınız?” diye tepki gösterdiğini anlattı. Kurdoğlu, o tarihte 50 restoranı olan Mc Donald’s’la girdikleri rekabeti de şöyle anlattı: “Kısa sürede rekor kırdık. Dünyada 10 yıl geriden gelip Mc Donald’s’ı geçen ilk ülke olduk. Bunun arkasında lojistik ve tedarik zincirine yaptığımız yatırımlar var. Bugün 1100’ü yurtiçinde 900’ü de Çin’de olmak üzere toplam 2 bin restorana ulaştık. Ayrıca Burger King olarak Gürcistan, Makedonya, KKTC’de de restoranlarımız var.”

Haberin Devamı

‘Grubun kıymetlisiyiz’

TFI operasyonel olarak globalde Brezilya merkezli 3G’nin en büyük iştiraklerinden RBI’a (Restoran Brands International) bağlı olarak faaliyet gösteriyor. CEO Korhan Kurdoğlu, “Yılda 400 milyar dolarlık bir büyüklüğü yöneten 3G’nin gözbebeği RBI’ın yıllık büyümesinin yüzde 20’sini biz getiriyoruz. 3G’nin büyümesine yüzde 10’luk katkı sağlıyoruz. Onları borsaya bir Türk şirket olarak biz taşıyacağız. Onlara değer katan en büyük iş ortağıyız” diye konuştu. Nasdaq’ın ardından BIST’e de açılma planlarının da olduğunu vurgulayan Korhan Kurdoğlu, yabancı hissedarlarının Türkiye’ye güveninin tam olduğunu ifade etti. Yurt dışı yatırımcıların Türkiye’yle ilgili algılarının pozitif olduğuna da değinen Korhan Kurdoğlu, “Türkiye piyasasına güvenin en iyi göstergesi yabancı finansal yatırımcılarımızın 15 Temmuz kalkışmasından 2 gün sonra yatırım için bize gelmeleri olmuştu. Şimdi Nasdaq sürecinde aynı şeyi gördük. Yabancılar bizim hikâyemize ve Türkiye’nin potansiyeline inanıyor” ifadelerini kullandı.

‘Olumsuz soru ile karşılaşmadık’

Erhan Kurdoğlu, Korhan Kurdoğlu ve TFI yönetimindeki road show ekibi, New York’ta kendi aralarında 150 yatırımcı ile gerçekleşen görüşmeyi şöyle anlattı: ‘’Ülkemizle ilgili hiçbir olumsuz soru ile karşılaşmadık. Türkiye’nin büyüme potansiyeline odaklandılar. Gelişmekte olan diğer piyasalar gibi ülkemizde de zaman zaman yaşanan dalgalanma yatırımcıyı ürkütmüyor.’’

Çin’e 20 milyon dolarlık patates

2017’de bir önceki yıla göre ciroda yüzde 40 kârlılıkta yüzde 60 büyüyen TFI’ın frenchise’larla birlikte konsolide satışları 6 milyar liraya çıktı. Bu yıl da aynı seviyelerde büyüme bekleyen şirket Çin operasyonu ile birlikte toplam 50 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Halen Türkiye’de 72 ilde bin 100 restoranları bulunduğunu söyleyen Erhan Kurdoğlu, “Hedefimiz 81 ile yayılmak. Bulunmadığımız Sinop, Tunceli, Burdur gibi illerde yer arayışımız sürüyor” dedi.

TFI perakende operasyonunu üretimle destekleyen bir şirket. Süt, ekmek, patates et ve yeşil sebze tedarikinin yüzde 50’sini ürettiklerini belirten Erhan Kurdoğlu, şu bilgileri verdi: “Lojistik ve malzeme girdilerini iç kaynaklardan sağlıyoruz. Amasya Et tesisimiz yılda 18 bin ton et işliyor. Bu rakamı 36 bine kadar çıkarabiliriz. Çin’e yılda 20 milyon dolarlık 20 bin ton patates gönderiyoruz. Acıpayam’da Sancak Grubu’yla ortak süt tesisimizden piyasaya yılda 50 bin ton çiğ süt veriyoruz.”