Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Coca-Cola’dan Türkiye’ye yılda 50 milyon dolar kâr transferi
Coca-Cola İçecek, Türkiye dâhil 10 ülkedeki 26 fabrikada, 9 bin çalışanla üretim yapıyor. Dünyadaki Coca-Cola Sistemi içindeki 6’ncı büyük şişeleyici. Markanın Pakistan’da 45 milyon dolara mal olan Faysalabad fabrikası açılışı için Anadolu Holding ve Coca-Cola İçecek (CCI) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve CCI CEO’su Burak Başarır ile Pakistan’a gittik. Burak Başarır’ın fabrika açılışı vesilesiyle yaptığı sunumda, Coca-Cola İçecek’in, 2017 itibarıyla 780 bin noktada 7 milyar litrelik satış hacmine, cironun ise 8.5 milyar liraya ulaştığını söyledi. 10 yılda 10 ülkeye 2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Başarır, Pakistan özelinde şu bilgileri verdi: “Pakistan’da 6 fabrikada yaptığımız 2.5 milyar litrelik ürünü 380 bin noktada satıyoruz. 10 yılda Pakistan’a yatırımımız 500 milyon doları aştı. Ciromuz brüt 1 milyar dolara yaklaştı.”

Haberin Devamı

Pakistan’a bir fabrika daha

Sunum sonrasında sözü devralan Tuncay Özilhan’ın, Pakistan operasyonundan çok memnun olduğunu gözlemledik. Ülkede nüfusun 2025’te 230 milyona çıkacağını hatırlatan Özilhan ülkeye yatırımda ön almasıyla ilgili olarak ise şu saptamayı yaptı: “Pakistan son 4 yıldır herkesin radarında. Yatırımcılar için çok fırsat var. Önümüzdeki 3 yılda 250 milyon dolarlık daha yatırım yapacağız. İslamabad’da fabrika düşünüyoruz. Pakistan’da her yıl Azerbaycan’daki toplam işimiz kadar büyüyoruz. 6 fabrikayla, Pakistan’daki şirket değerlerimiz 1 milyar doları buldu.”

Yatırıma yerel kaynak

Özilhan başta Pakistan olmak üzere yurt dışı yatırımlarının meyvesini de toplamaya başlamış. Yatırım yaptığı ülkelerde yaratılan gelirle yeni yatırımlar yaparken bir yandan da Türkiye’ye kâr transfer ediyor.

Kârlılık durumunu sorduğumuz Özilhan şunları söyledi: “İlk alım sonrası yatırımları, buradaki şirketimizin kendi gücüyle gerçekleştirdik. 2017’de ilk kez kâr dağıttık. Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan’da fabrikalarımız var. 2017’de 9 ülkeden Türkiye’ye 50 milyon dolar kâr transferi yaptık. Bu parayı Coca-Cola İçecek’in Türkiye’de dağıtacağı kâr payı ödemesinde kullanacağız. Yurt dışındaki işlerden elde ettiğimiz kârı ülkemize getiriyoruz. Ayrıca, ilk alımlar dışında sonraki yatırımlar için dışarıya tek kuruş sermaye götürmüyoruz.”

Haberin Devamı

Özilhan iddialı bir de hedef koydu: “Ülkemize her yıl en az 50 milyon dolar kâr transferi yapmayı hedefliyoruz.”

Coca-Cola’dan Türkiye’ye yılda 50 milyon dolar kâr transferi
Faysalabad fabrikasının açılışına (soldan sağa) iş adamı Babar Ali, Pencap Eyaleti Valisi Rafique Rajwana, Tuncay Özilhan, Kamilhan Yazıcı, Burak Başarır, Hurşit Zorlu ve Orhun Köstem, Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Yerlikaya katıldı.

Yurt içine de yatırım yapıyor

Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, Türkiye’de 10’uncu fabrikayı Isparta’da açtıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Ülkemize her yıl yaptığımız yatırım 150-160 milyon dolar düzeyinde gerçekleşiyor.”

Gezen tavuk yok satıyor

Özilhan’a bugünlerde restoran menülerinde yok satan, ‘serbest gezen tavuk’ siparişlerini Migros’ta da gözlemleyip gözlemlemediklerini sordum. Organik tavuk normal tavuğun iki katı fiyatla satılmasına karşın öğlene kadar bitiyormuş. Chiquita Muz’un isim hakkını da alan grup burada da yatırımlarını büyütecekmiş. Uyum marketlerinde devralınan mağazalar ise Migros ile birleştirilecek.