Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Neredeyse her mekânının sahibi gibi davranan erkekler, defile denilince birden ortadan yok oluyor. Buradan çağrı yapıyorum: Türk erkekleri lütfen defileleri takip edin, biraz feyz alın. Ve de gözümüzü tırmalayan ‘tarzınıza’ bir çeki düzen verin

Türkiye’de bazı mekânlar kadınlar bazıları ise erkekler için yaratılmış sanki. Son yıllarda maçlara giden kadınların sayısı artsa da stadyumlara gittiğinizde sadece erkekleri görüyorsunuz. Defilelere gittiğinizde ise kadınlar! Modayla ilgili etkinliklerde dahi erkekleri çok az görüyoruz.

Haberin Devamı

Bunun cezasını da en çok onlar çekiyor! Kabul edelim Türk erkeği iyi giyinmiyor. Bırakın şıklığı, renk uyumunu, stili bir yana, erkeklerimizin pantolon paça boyları yerlerde sürünüyor, kol boyları ise paçayla yarışıyor! Rahatlık adı altında giyilen tişörtler, jean’ler pek bir fena! Kırmızı halı etkinliklerinde bile erkeklerimiz dökülüyor.

Allah’tan Türk erkeğinin özgüveni hayli yüksek! Öyle olmasa yanlarında şıklıklarıyla modelleri aratmayan, parıldayan eşleriyle davetlerde boy gösterebilirler miydi! Çoğu erkeğin kıyafeti anneden eşine miras zaten! 20’li yaşlara kadar annelerin seçtiği kıyafetleri evlenince eşler seçmeye başlıyor.

Defilelerde de ‘eşitlik’  istiyoruz

Davetler eşli ama...

Hafta sonu, Dilek Hanif’in 30 yılını verdiği meslek yaşamını, Haute Couture Yaz ‘20 Joice De Vivre’ temalı koleksiyonuyla kutladığı, Shangri-La Bosphorus’da düzenlenen defilesine katıldım. Suzan Sabancı Dinçer, Çiğdem Sabancı Bilen, Demet Sabancı Çetindoğan, Nilüfer Çiftçi, Jülide Konukoğlu, Yasemin Aloğlu başta olmak üzere İstanbul’un bütün şık kadınları oradaydı. Erkekleri ise ara ki bulasın! Bütün defilelerde davetiyeler eşli olmasına karşın erkekler katılmıyor! Bırakın defileleri izlemeyi işi moda olan perakendecileri dahi modayla ilgili çoğu davette görmüyoruz. Bu nedenle Hanif’in muhteşem defilesinde gördüğüm Sinan Öncel, İsmail Kutlu, Nejat Türkmen, Alber Elvasvili, Refik Gökçek, Cem Negri, Kudret Önen, Uğur Akçal, Faruk Bilen, Hayrettin Taşdelen, Kemal Köprülü gibi modayı yakından takip eden cemiyet hayatının iyi giyinen erkeklerini tebrik ettim.

Haberin Devamı

Smokin yaygınlaşıyor

Defilenin 30 yılın birikimini kapsaması nedeniyle çoğu davetli de defileye modacının bir tasarımını giyerek gelmişti. Kadın dayanışması, zarafeti diyor, kutluyoruz. Davette smokin giyenlerin sayısının fazlalığı dikkatimi çekti. Jülide Konukoğlu, Yasemin Aloğlu, Banu Çarmıklı, Dilek Hanif tasarımı smokinle katılan isimler arasındaydı... Son zamanlarda smokin giyen kadın sayısı çok arttı. Sanırım hem klas hem rahat olması hem de hızlıca hazırlanma imkânı vermesi nedeniyle çok tercih ediliyor. Normal jean’in üstüne giyenleri dahi görüyorum. Cemiyet hayatının ünlü simaları, iş kadınlarını giydiren Dilek Hanif ve Figen Özdenak gibi kadınların rahatını düşünen ünlü modacıların ilk olarak hayatımıza soktuğu ve tuvalet elbise gerektiren yerlere hızlıca hazırlanıp katılma imkânı veren smokinler özellikle çalışan kadınlar için uygun bir seçenek. Şip şak giyinip en klas etkinliğe katılabiliyoruz.

Paris gibi modanın merkezi şehirlerde de defile düzenleyen Hanif’e yurtdışındaki defileleri sordum. Dışardaki defilelerde erkek kadın sayısının hemen hemen eşit olduğunu söyleyen Hanif, “Paris defilelerimden salonun yarı yarıya eşit olduğu izleyiciye alıştığım. Ama bu akşamki defilemde de İstanbul için bir umut olduğuna inanıyorum. Erkek maça da gider, defileye de. İkisi de erkeğe yakışır” diyor.

Haberin Devamı

Dore-Pastel buluşması

Hanif’i bulmuşken parıltılı elbiselere yer verdiği defilesi nedeniyle yılın modasını da sordum. “Dore ve gümüş tonlarının pastel renklerin ışıltısıyla buluştuğu bir yaz bizi bekliyor. Uçuşan kumaşlar yine gündemde” dedi.

Defilelerde de ‘eşitlik’  istiyoruz

Adım adım çağdaş sanat

Sanat sokağa taştı. Çağdaş İstanbul, Tomtom Designhood işbirliğiyle, bu yıl birincisi gerçekleştirilecek Step Istanbul 25-28 Nisan tarihleri arasında herkesi “Tomtom Kırmızı” ve İtalyan Lisesi’nin bahçesinde buluşturmaya hazırlanıyor. Step İstanbul, Çağdaş İstanbul ve Tomtom Designhood ortaklığıyla Ford Otosan ve QNB Finansbank ortak sponsorluğunda gerçekleşen bir sanat etkinliği. Yenilikçi bakış açısıyla sanatı herkesle buluşturmayı hedefleyen proje, Tomtom Mahallesi’nin tarihi atmosferinde, keşfedilmemiş yeni alanlar yaratacak biçimde tasarlanmış.

İlk durak İstanbul

Tomtom Kırmızı ve İtalyan Lisesi’nin kapıları güncel sanatı merak edenler, keşfetmek ve daha yakından ilgilenmek isteyenler için açılıyor. Sanat piyasasına da dinamizm kazandıracak etkinlik, dört gün boyunca yerel ve uluslararası ziyaretçilere kendi deneyimleri üzerinden diyaloglar yaratabilecekleri bir çağdaş sanat seçkisi sunuyor. 500 TL - 20 bin TL arasındaki fiyat skalasında seçilmiş eserlerin sergileneceği Step Istanbul sanat alımı yapmak isteyen yeni koleksiyoner adayları için bir adım niteliğinde olacak yepyeni bir platform yaratıyor.

Defilelerde de ‘eşitlik’  istiyoruz

25 galeri, 202 sanatçı

Anna Laudel Gallery, ArtOn İstanbul, C.A.M. Galeri, X-ist, PG Art Gallery, Mixer gibi tanınmış galerilerin yanı sıra Ambidexter, Narmanlı Sanat, Muaf gibi genç ve yeni galeriler ve galerilerin temsil ettiği Yavuz Tanyeli, Ayşe Bezenmiş, Ramazan Can, Ayla Turan, Rugül Serbest, Cem Dinlenmiş, Günnur Özsoy, Erkut Terliksiz, Ali Elmacı, Kaan Kayımoğlu, Neslihan Başer, Devrim Yalçın, Sergey Narazyan, Ekin Saçlıoğlu, Cheong-Cho Lee, Jae-Soon Roh gibi toplamda 25 galeriden 202 sanatçının işlerinin görülebileceği Step Istanbul’un özünde sanatın ulaşılabilir bir olgu olduğunu ifade etme çabası yatıyor.

İştahı olan gelsin

Çağdaş İstanbul ve Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rabia Bakıcı Güreli, Step Istanbul’u şu sözlerle ifade ediyor:

“Contemporary Istanbul ziyaretçileri arasında yaptığımız araştırmalara baktığımızda izleyicilerinin yüzde 64’ünün 35 yaş altı, sanat iştahı olan, öğrenmek ve sanatla daha yakından ilgilenmek isteyen gençler olduğunu gördük ve yola koyulduk diyebiliriz. Öğrenmeye açık, meraklı gençlerin çoğunlukta olması bu projeyi hayata geçirmemizdeki en büyük etken oldu.”

TomtomKırmızı’da dört gün boyunca sanat üzerine keyifli sohbetlerin yanı sıra, müzik ve eğlence de yer alacak. Karaköy’den Galatasaray’a uzanan hat boyunca sanat yürüyüşleri ve galerilerin paralel etkinlikler olacak. 25-28 Nisan tarihlerinde sanatla vakit geçirmek isteyenler Tomtom Kırmızı ve İtalyan Lisesi’ne uğrasın.

Defilelerde de ‘eşitlik’  istiyoruz

BU KOKUYU TAKİP EDİN

Koku ve tat duyuları ve hayatımızdaki yansımaları hiç bu kadar geniş bir kapsamla ele alınmadı.

“Koku ve Tat Zirvesi”, 3-4 Mayıs arasında CVK Park Bosphorus Otel’de tıp, parfümeri ve gastronomi alanlarının yanında, koku ve tatların kültürleri, beklentileri ve zevkleri nasıl etkilediği. Koku ve tadın tarihsel sürecinden günümüz gelişmeleri ve araştırmalarına uzanan ilgi çekici içeriğiyle katılımcılarını ağırlayacak.

Defilelerde de ‘eşitlik’  istiyoruz
Doç. Dr. Aytuğ Altundağ başkanlığında gerçekleşecek olan zirvede; “Koku ve tat alma bozuklukları ve tedavileri”, “Ağız kokusu hangi hastalıkların habercisi” başlıklarıyla tıp dünyasındaki gelişmeler ele alınırken, Acıbadem Sağlık Grubu sponsorluğunda tüm zirve katılımcılarına özel “Halimetrik ağız kokusu ve nefes değerlendirme testi” ücretsiz olarak yapılacak.

Uzmanlar konuşacak

Sağlık, gastronomi, parfümeri, moda, sanat, bilim ve daha birçok farklı dalda birbirinden ünlü ve uzman konuşmacıların alışılmışın dışında bir atmosferde bir araya gelmesi ile oluşturulan bu zirve programında ilgi çekici başlıklar şöyle:

- Koku ve Tat Tarihi ve Kültürü

- Kokusuyla Tadıyla Lezzet Yolculuğu

- Hayatın İçinde Aromaterapi

- Aromaterapi Neden Doktor Reçetesine Girmeli?

- İstanbul’un Semtleri ve Kokuları

- Görsel ve Yazılı İletişimde Tat Algısı

- Türkiye’de yeni meslek dalı “Koku Uzmanlığı”

- Kokusu mu Tadı mı? Peynir, Kahve, Çay, Çikolata

- Koku ve Tat Duyularının Sanattaki Yansımaları

Fuar da var

Kişisel parfümün nasıl seçileceğinden, dudak balmı yapımına, günlük kullanımda aromaterapi uygulamalarından kolonya ve parfüm yapımlarına kadar birbirinden keyifli workshoplarında katılımcılar ile buluşacağı bu organizasyonda, yine aynı sektörden firmaların katılacağı bir fuar da organize edilecek.