Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sağlıklı, zinde ve fit olmak için uzmanların reçeteleri sürekli değişim içinde. Yakın zamana kadar sık ve az yemek önerilirken şimdi bazı uzmanlar yeni bir formül geliştirmiş durumda. Pek çok kültürde yeri olan oruç sağlıklı yaşam uzmanlarına ilham veriyor. Bazı uzmanlar günde 16 saat sadece sıvı ile beslendikten sonra arkasından mümkün olduğunca çiğ ceviz, badem, çam fıstığı, kuru kayısı gibi sağlıklı atıştırmalıklar ve sebze ağırlıklı öğünler ile beslenmeyi tavsiye ediyor. Ersin Pamuksüzer’in kurucusu olduğu The LifeCo da bu felsefe ile çalışıyor. 2000’lerin yıldızı parlayan profesyonellerinden, Telekom sektörünü Türkiye’de var eden isimlerden Ersin Pamuksüzer sorularımı Bodrum’daki sağlıklı yaşam merkezi The LifeCo’da yanıtladı.

Haberin Devamı

Detoksta yeni trend: Açlık oyunları

Kajudan peynir kabaktan spagetti

Zayıflatmak için nasıl bir program uyguluyorsunuz?

Modern insan beslenmiyor, tıkınıyor. Yediklerinin çoğu zararlı üstelik. Beslenme vücudun ihtiyaçlarını karşılamak; yeni hücre yapımı için gerekli olan aminoasit, mineral, vitaminlerin vücuda alınması için gereklidir oysa. Vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılayan, bize enerji veren, bağışıklığımızı artıran hatta bizi genç tutan koyu yeşillikler başta olmak üzere tüm sebzeler, meyveler, filizler, çiğ kuruyemişler, tohumlar ve baklagiller faydalıdır. LifeCo’da yeşil sıvı detoks, yeşil salatalı detoks, master detokslar yapıyoruz.

Programı uygulayanlar hem toksinlerden kurtuluyor hem de bağışıklığı, enerji seviyesi, canlılığı yükseliyor. Sağlıklı beslenme programlarımızda ise; anti-aging, düşük kalorili ve ketojenik beslenme paketlerimiz var. Bu detoksları da 800 ve 1200 kalorilik çiğ vegan beslenme programları ile yapıyoruz. Mutfağımızda kabaktan spagetti ve lazanya, karnabahardan pilav, sushi ve kajudan peynir yapıyoruz. Burası bir sağlıklı yaşam merkezi kilo derdi olmayan, arınma, anti-aging için gelen çok misafirimiz de var.

Egzersiz, stresten arınma, yoga, meditasyon, doğa yürüyüşleri, suda jimnastik, doğal terapiler, masajları şımartıcı spa ile zihinsel ve bedensel detoksu aynı anda yapıyoruz.

Haberin Devamı

Detoksta yeni trend: Açlık oyunları

Günde bir öğün!

Siz nasıl besleniyorsunuz?

Son üç yıldır günde bir öğün yiyorum. Çok sağlıklı hissediyorum, tüm değerlerim de çok iyi. Genel görüş tabii günde 5 defa, 7 defa yeme, mutlaka ara öğün alma üzerine kurulu. Bu önerinin altında ne var; insan zihinsel olarak kendini kontrol edemiyor, bari az az yesin de, yemeğe oturduğunda çok yemesin. 86 kiloya çıkmıştım.

Detoksta yeni trend: Açlık oyunları
Turkcell’de yöneticilik yaptığım dönemler, yurtdışında bir spa’ya gittim, 7 gün sıvı beslendim. Hiç açlık hissetmedim, uykum düzeldi, sindirimim iyileşti. Biliyorsunuz sonrasında profesyonel hayatı bırakıp sağlıklı yaşama yöneldim. 12 yıl önce LifeCo’yu kurdum. Bundan 15 yıl önce iki ay sebze detoksu yaptım. 68 kiloya düştüm.

Hücreleri yeniliyor

68 kiloyu koruyabildiniz mi?

17 yaş kilomdu. 15 yıldır kilom hiç değişmedi. Gördüm ki bir öğün yetiyor aslında. Bütün dinlerde içeriği farklı olsa da oruç var. Sağlıklı olmak; nefsi köreltme, yönetme ile açıklanır. Detoks dediğiniz şey de bunun eğitimidir. Bunu yaptığınızda kanınızın rengi bile değişir.

Haberin Devamı

Detoks, kilo verme dışında neye iyi geliyor?

Her şeyden önce kanı temizliyor. Temiz kan organ, hücre ve dokuları besleyip onarıyor. Cildiniz daha canlı ve parlak oluyor. Enerjiniz yükseliyor, sindirim düzene giriyor. 7 günlük programda kadınlar 4 kiloya, erkekler 6 kiloya kadar verebiliyor. Bu arada ödem de atıyorsunuz tabii. Detoks, toksinlerin hayati organlara ve fonksiyonlarına verdiği zararın tamir edilmesini sağlıyor.

5+2 formülü hep zayıf tutuyor

Kilo vermek, verilen kiloyu korumak için başka formüller var mı?

Fasılalı oruç yapabilirsiniz. Günün çok büyük bölümünü hazımsız geçirmeye dayanır. Günde en az 16 saat sadece su, bitki çayları gibi sıvıları içiyorsunuz. Arkasından öğlen 12 ila akşam 18 arasında iki öğün ve atıştırmalıklarınızı yiyorsunuz. Yeme işi 12.00-18.00 arasına sıkıştırıldığında vücut hem kendini yeniliyor hem kilo veriyor. Normal beslenen bir insan haftada 2 gün böyle beslendiğinde kilosunu, sağlığını korur. Buna 5+2 kuralı deniyor. 5 gün ne istiyorsan yiyorsun, 2 gün fasılalı oruç yapıyorsun. Fasılalı orucu saat 14.00-20.00 veya yeme aralığını 8 saate çıkarıp 12.00-20.00 veya 10.00-18.00 arasında da yapabilirsiniz.

Atıştırma mantığı değişiyor…

Evet çünkü insan vücudunu en çok yoran şeylerden biri hazım. Hazım esnasında kan mideye çekiliyor ve bütün fonksiyon sindirime yöneliyor. Et mesela sindirimi en zor yiyeceklerden. O süre boyunca vücut kendi kendini yenileme, başka hizmetler verme işini yavaşlatıyor. Sık sık yersen vücudu yine sürekli sindirime sokuyor, yoruyorsun.

Evdeki malzemeyle yapılabilecek üç detoks

Çok yediğimiz günlerin ertesinde evde hazırlayabileceğimiz detoks tarifleri verir misiniz bize?

Mümkün olduğu kadar taze ve çiğ besinlerle beslenmeli. Mümkünse süt ürünlerini tamamen diyetinizden çıkarın. Bir ay süt ürünü tüketmediğinizde alerjiler geçiyor, selülitler azalıyor. Susam ve bademde sütten kat kat fazla kalsiyum var. Proteini kırmızı et yerine alabileceğiniz yüzlerce gıda var.

Evde yeşil sebze suyu yapın.

En harikasıdır. Temelde koyu yeşil yapraklı sebzeler (pazı, ıspanak, roka), salatalık ve limonu katı meyve sıkacağından geçirerek yapabilirsiniz. Buna isterseniz zencefil, brokoli, yeşil elma gibi eklemeler de yapabilirsiniz. Bunu salatalı bir detoksa da çevirebilirsiniz. Günü 1 meyve suyu, 3 yeşil sebze suyu ve 2 sossuz salata ile tamamlayabilirsiniz.

Detoksta yeni trend: Açlık oyunları
Kate Moss da kendini LifeCo’da yeniledi

Özellikle Bodrum The LifeCo iş ve sanat dünyasından ünlü isimlerin uğrak yeri. Naomi, Kelly Brook, Emmy ödüllü yönetmen Stanley Buchthal, İngiliz aktris Sheridan Smith, ünlü model Arizona Muse, Ali Sabancı, Ayhan Sicimoğlu, Gülse Birsel, Sinem Güven, Yasemin Özilhan, Özge Ulusoy bu isimlerden birkaçı. Kate Moss da önceki hafta kendini burada yeniledi. Antalya şubesinden sonra Türk markası olarak spa cenneti Phuket’te de merkez açtılar.

GELİN DETOKSU

Sağlıklı yaşamak isteyen bir kesimin hayatına detoksu soktuğunu söyleyen Ersin Pamuksüzer, başka motivasyon kaynakları neler sorumu ise şöyle yanıtladı; “Gelin adayı kızlar, aşıklar geliyor. Adam, sağlıklı yaşayan kadına aşık oluyor, koşarak buraya geliyor, detoksa giriyor. Gelin adayı kızlar için özel detoks programı uyguluyoruz.”