Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İhtiyaç duyduğumuz oksijenin yüzde 70’i denizlerde üretiliyor. Dünya’nın Güneş’ten aldığı enerjinin yüzde 93’ünü okyanuslar depoluyor. Dolayısıyla, insan hayatında denizlerin yaşamsal önemi var. Ancak diğer yandan nüfus artış hızıyla birlikte su kirliliği de hızla artıyor. Veriler her yıl 6.4 milyon ton plastiğin okyanuslara boşaltıldığını gösteriyor. Türkiye ise kişi başına düşen yıllık ortalama 1430 metreküp suyla su yoksulu olma yolunda ilerliyor. Veriler gösteriyor ki su sorunu yalnız hükümetlerin değil şirketler, sivil toplum kuruluşları, bireyler olarak hepimizin gündemine girmek zorunda. İşte Aras Kargo da doğayı koruma vizyonuyla suyu gündemine alan şirketlerden biri. 2014’te ‘Doğa Dostu Araslar’ platformunu kuran şirket, 2 yıldır TURMEPA (Deniz Temiz Derneği) ile Türkiye’nin kıyılarını temizliyor.
Çalışanlar gönüllü
Aras Kargo çalışanları aileleriyle birlikte iki yıldır şehir şehir gezip Türkiye’nin kıyılarını temizliyor. TURMEPA işbirliğiyle çalışan ‘Doğa Dostu Araslar’ bugüne kadar 2 ton çöp toplayarak, bu atıkların deniz yerine geri dönüşüme gitmesini sağladı. 2016 yılında İstanbul Kınalıada, Samsun Atakent, İzmir Çiğli ve Fethiye kıyılarını temizlediler. Bu sene ise İstanbul Büyükada, Trabzon, Van Gölü ve Bodrum kıyılarını. 500 Aras Kargo çalışanı ve aileleri, 2 senede toplam 8 farklı su havzasında 977 kilogram plastik, 488 kilogram cam, 263 kilogram metal ve 80 kilogram kâğıt olmak üzere denizlere telafisi imkânsız zararlar verecek toplam 2 ton atık topladı.

Doğa Dostu Araslar iki ton çöp topladı
Gümbet Koyu’nda temizlik
Projenin bu yılki son durağı Bodrum’daydı. Aras Kargo Genel Müdürü Hikmet Nuri Bulduk ve Aras Kargo çalışanlarıyla birlikte kıyı temizleme etkinliğine katılıp, Bulduk’tan projeyle ilgili bilgi aldık. Bu etkinlikle Bodrum Gümbet Limanı’ndan 579 kilogram plastik, 174 kilogram cam, 176 kilogram metal ve 33 kilogram kâğıttan oluşan 1 ton atık toplandığını ve geri dönüşüme gönderilmek üzere Bodrum Belediye’sine teslim edildiğini anlatan Bulduk, “Yapılan araştırmalar, insanoğlunun doğa tahribatı neticesinde yakın gelecekte dünyanın büyük tehlikelerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bu yok oluşun önüne bir an önce geçmek için hem bizim gibi özel şirketlere hem devlet kurumlarına ve bireylere önemli görevler düşüyor” dedi.
Elektrikli araçlara geçiyorlar
Aras Kargo’da çevreci uygulamaların bununla sınırlı olmadığını ifade eden Bulduk, “2011’de araç filosuna kattığımız doğa dostu elektrikli araçlarla binlerce tonluk karbon salınımına engel oluyoruz ve mevcut araçlarımızı gençleş- tiriyoruz. Böylece, karbon salınımını minimuma indirmeyi hedefliyoruz. Şu an 39 adet elektrikli aracımız var. Bu sayı daha da artacak. Ayrıca, şirket bünyesinde doğada yüzde 100 çözünürlüğü olan malzemeler kullanıyoruz. ÇEKÜL ile yaptığımız iş birliği sayesinde de bugüne kadar yaklaşık 140 bin ağacı doğaya kazandırdık” dedi. Bulduk, ayrıca sokak hayvanlarının özellikle yaz aylarında susuz kalmalarını önlemek amacıyla bugüne kadar toplam 7 bin 500 adet su kabı dağıtıldığını hatırlattı.