Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Doğuş Holding’in Kapadokya bölgesindeki otel yatırımı bölgesel bir kalkınma hikâyesine dönüştü. Doğuş Grubu, üç yıl önce Uçhisar Bölgesi’nde, resepsiyonunun köyün ortasında olduğu büyülü Argos Oteli’nin çoğunluk hisselerini satın almıştı. Otelin ortağı Gökşin Ilıcalı, 1990’ların ortasında yatırım yapmaya başladığı bölgede köylülerin bölgeden gitmemesi, gelişime dahil olması için çabalamış bir isim. Uçhisar şanslı bir yer. Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan da vizyoner politikacılardan. Ali Karaaslan, iki yıl önceki Argos’a ziyaretinde, Gökşin Ilıcalı ile işbirliği halinde! Ferit Şahenk’i yakın markaja alıyor. Niyeti insani; kadınların çalışacağı bir iş modeli yaratmak istiyor.

Haberin Devamı

Doğuş’un ‘Doku’su ‘Kadıneli’nden tuttu

Ferit Bey köyü dolaşmak istiyor, üstelik yürüyerek! Projeyi anlatmak için istenen koşullar kendiliğinden doğuyor. Bölgeyi gezerken Başkan, Ferit Şahenk’e kadınların çalışacağı bir istihdam merkezi kurmak istediğini bunun için eski bir mektebi tahsis etmek istediğini söylüyor. Hemen önlerine çıkan Uçhisar’daki tarihi taş binayı gösteriyor.

15 DAKİKA SÜRDÜ

Sosyal sorumluluk projelerine verdiği önemle bilinen Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, kültür, eğitim, spor ve sanat alanlarından sonra kadın istihdamı için verdiği desteği zaten büyütmek istiyor. Bu ajandanın da etkisiyle, sürdürülebilirlik noktasında birkaç soru sorup yanında bulunan Doğuş Holding Sosyal Yatırımlar Başkanı Özlem Denizmen ve Gökşin Ilıcalı’dan hemen bir proje hazırlamalarını istiyor. 60 dakikalık o gezintiden 270 milyon TL’lik bir ekonomi doğuyor.

EL EMEĞİ GÖZ NURU

Proyeye ‘DOKU’ adını veriyorlar. Kadınların maddi bağımsızlıklarını, geleceklerini ve özgüvenlerini kazanmaları Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in destekleriyle hayata geçirilen projeyle 100’den fazla kadıne konomiden kültür sanata kadar geniş alanlarda tasarlanan “Uygulamalı Eğitim Atölyeleri”ne katılıyor. El emeği göz nuruyla hazırladıkları 198 bin ürünü geniş kitlelerle buluşturma imkânına kavuşuyor.

Haberin Devamı

Doğuş’un ‘Doku’su ‘Kadıneli’nden tuttu

Uçhisar’daki tarihi bir binayı restore ettiren Doğuş Grubu, burada oluşturduğu merkezde uzman eğitmenlerin verdiği derslerle çoğu ev hanımı olan bölge kadınlarını birer girişimci haline getiriyor. Bölgedeki kadınların ürettiği el emeği yiyecek içeceklere alım garantisi sağlayan Doğuş Grubu, ayrıca, merkez içerisinde açtığı Kadıneli Restaurant’ta yerli yabancı turistlere yemek hizmeti veriyor. Üretime katılan kadınların yaptığı birbirinden lezzetli yemekler Doğuş gurubu otel ve restoranları yanı sıra bölgedeki oteller tarafından da talep edilir hale geliyor. Projenin ikinci ayağı olan Didim’de de kadınlar ürettikleri tekstil ürünleriyle kendi geçimini sağladığı gibi ev ekonomisine de katkıda bulunmaya başlıyor.

270 BİN TL’LİK SATIŞ YAPTILAR

DOKU Projesi’nin tanıtımı amacıyla Kapadokya’ya bir basın programı düzenlendi. Dünya genelinde 30 ülkede 300 şirketiyle faaliyet gösteren Doğuş Holding’in yatırımcı olarak bulundukları bölgelere sosyal ve kültürel katkıda bulunmayı da amaç edindiğini dile getiren Doğuş Holding Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Bahar Erbengi, “Bağış ve sosyal sorumluluk projelerimizi toplumun geleceğine katkı sağlamak ve ülkemizin geleceğine yatırım yapmak vizyonuyla yürütüyoruz” diyor. DOKU Projesi’yle daha önce evden çıkmayan kadınların birer girişimci haline geldiğine dikkat çeken Erbengi, ‘’Bugün Didim ve Uçhisar’daki 120 kadın 198 bin adet ürün üretti ve 270 bin TL’lik satış yaptılar” diyor.

Haberin Devamı

Bileklikler Amerika’da görücüye çıktı

Doku Projesi’nin fikir babası Argos in Cappadocia Kurucu Ortağı Gökşin Ilıcalı da projenin bölgeye ciddi katkı sağladığını söyledi. Uçhisar’da ortaya çıkan projenin ikinci ayağının Didim olduğunu anlatan Ilıcalı şunları paylaştı: “Didim’de de kadınlar tekstil ürünleriyle bu projemize katıldılar. Doku projesini başta Urfa olmak üzere Doğuş Grubu’nun yatırımlarının olduğu diğer bölgelere de götürmeyi planlıyoruz.” Sosyal Yatırımlar Bölüm Başkanı Özlem Denizmen ise projenin en önemli ayağı olan pazarlama boyutuna dikkat çekerek ‘’Didimli kadınların ürettiği bileklikler şu anda Amerika’da bir fuarda görücüye çıktı’’ bilgisini paylaştı.

Ara Güler Müzesi açılıyor

“Doğuştan İyi Bir Gelecek, Doğuş ile Gelecek” sloganıyla hareket eden Doğuş Grubu, 2016 yılında sosyal sorumluluk projeleri için 272 milyon TL kaynak ayırdı. Doğuş Grubu’nun halen devam eden sosyal projeleri arasında, Gençleri basketbolla kötü alışkanlardan korumayı amaçlayan ‘Oyunda Kal’, Çocuklara birikim yapma bilinci edindirmeyi amaçlayan ‘3 Kumbara’, milli yelkencilerin desteklendiği ‘Rüzgarın Çocukları’, ‘Sanata Bi Yer’, ‘Ara Güler Müzesi’, ‘Trafik Hayattır’, ‘Bugün Günlerden Yarın’ da yer alıyor. Pek çok festival ve orkestranın sponsorluğunu üstlenen Doğuş Grubu, 12.000 yıllık dünya mirası Göbeklitepe’nin kazı, koruma ve tanıtım faaliyetlerine destek oluyor. Doğuş’un satın aldığı Ara Güler arşivi şu anda tasnif ediliyor. Sanatçının entelektüel sermayesi yakında müze olarak halka açılacak.